Usvojena uredba, alkoholna pića mogu izaći iz carinskih magacina

Vlada, na predlog Ministarstva finansija, izmijenila uredbu po kojoj se roba za koju fale akcizne markice određene veličine može obilježiti kontrolnim akciznim markicama iste veličine, bez obzira na zapreminu ambalaže. Prelazno rješenje do 1. oktobra

10568 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović

Vlada je danas, na predlog Ministarstva finansija, usvojila Uredbu o dopunama uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama.

Uredbom se, između ostalog, propisuje da se u slučaju nemogućnosti obilježavanja alkoholnih pića kontrolnim akciznim markicama odgovarajuće veličine, u zavisnosti od zapremine ambalaže, alkoholna pića mogu obilježavati kontrolnim akciznim markicama iste veličine, bez obzira na zapreminu ambalaže.

Ovo rješenje ima privremeni karakter i ograničeno je do 1. oktobra.

Obilježavanje alkoholnih pića akciznim markicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija, neophodno je radi obezbjeđivanja sigurnosti kontrole prometa akciznim proizvodima od strane Uprave prihoda i carina, u čijoj nadležnosti je i kontrola akcizne dažbine.

"Usvajanjem dopuna Uredbe, u najkraćem roku i na najefikasniji način, otkloniće se tehničke prepreke za dalje nesmatano carinjene određenih alkoholnih pića i već od sjutra, taj proces odvijaće se nesmetano, prema definisanim procedurama i uz puno uvažavanje svih privrednih subjekata na čije je poslovanje i uvoz proizvoda, aktuelna trenutna nestašica eventualno uticala", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da su u petak institucionalno odgovorno reagovali sa aspekta svojih nadležnosti i, u cilju promptnog rješavanja novonastalog problema sa obilježavanjem dijela akciznih proizvoda, predložili Vladi usvajanje ovog akta.

Bonus video: