Razgovarali o rješavanju otvorenih pitanja između države i vjerskih zajednica

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević zaključio da su propisi kojim se definišu poreske i obaveze po osnovu doprinosa lica koja obavljaju vjersku službu u vjerskim zajednicama "nedostatni i nejasni" i da ih je potrebno precizirati i unaprijediti

1545 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

U Ministarstvu finansija (MF) održan je sastanak sa predstavnicima vjerskih zajednica u Crnoj Gori, u cilju rješavanja otvorenih pitanja između države i vjerskih zajednica.

Iz tog resora je saopšteno da su predstavnici vjerskih zajednica zahvalili ministru Aleksandru Damjanoviću na otvorenosti i spremnosti za dijalog, naglašavajući da je ovo prva prilika da svoje gledište iznesu u razgovoru sa predstavnicima MF-a. Predočili su da postoje kolizije u različitim zakonskim rješenjima kojima se tretiraju njihova socijalna prava i zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, ukazujući i na tehničke poteškoće i druge pravne nedoumice koje imaju kada su u pitanju ta prava i obaveze.

Damjanović je zaključio, kako se navodi, da je današnji sastanak prvi u nizu sa ciljem "faktičkog rješavanja evidentnih problema", predlažući formiranje radne grupe koja će, u najkraćem roku, predložiti optimalni zakonski i institucionalni model za buduće adekvatno tretiranje svih otvorenih pitanja.

Direktor Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić naglasio je da će, sa aspekta svojih nadležnosti, doprinijeti ubrzanom rješavanju navedenih problema, naročito u kontekstu aktuelne poreske reforme koja podrazumijeva unaprjeđenje i informacionog sistema, u kojem bi, kako je naglasio, i vjerske zajednice trebalo da budu adekvatno prepoznate.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević zaključio je da su važeći propisi kojim se definišu poreske i obaveze po osnovu doprinosa lica koja obavljaju vjersku službu u vjerskim zajednicama "nedostatni i nejasni" i da ih je potrebno precizirati i unaprijediti.

"Sastanak je zaključen ocjenom da se, u partnerskom odnosu, kroz intenziviranu saradnju i dobronamjeran pristup, može doći do rješenja dugogodišnjih problema i boljeg pravnog uređenja ove oblasti", zaključuje se u saopštenju.

Vjerske zajednice, na sastanku su predstavljali Predrag Šćepanović (Mitropolija crnogorsko-primorska), Pater Janez Mirtek i Simon Filipaj (Rimokatolička crkva), Fuad Cekić i Refika Tuzović (Islamska zajednica), a u ime MF sastanku je prisustvovala i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem Biljana Peranović, kao i pomoćnica direktora za naplatu u UPC Jelena Đukić i savjetnica u UPC Ljiljana Klikovac.

Bonus video: