Skupština akcionara Marine Bar odbila da isplati dividende u državni budžet

"Predstavnici države u Odboru direktora su obavijestili akcionare da za njih odluka Vlade nije obavezujuća i da je neće sprovesti", kazao je izvor "Vijesti"

6926 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Skupština akcionara Marine Bar na današnjoj sjednici nije ispoštovala predlog Vlade o isplati dividende u državni budžet, saznaju "Vijesti" od izvora u kompaniji.

"Predstavnici države u Odboru direktora su obavijestili akcionare da za njih odluka Vlade nije obavezujuća i da je neće sprovesti", kazao je izvor "Vijesti".

Marina Bar ima ukupnu neraspoređenu dobit od tri miliona eura. U 2021. godini je ostvarena dobit nakon oporezivanja iznosila 296 hiljada eura, dok je za prošlu godinu bila 337 hiljada eura.

Država u Marini Bar direktno ima 19,5 odsto akcija, državni Investiciono razvojni fond 17 odsto, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 13,4 odsto, a Zavod za zapošljavanje 4,5 odsto, tako da državni paket akcija iznosi 54,4 odsto. Radnici i ostali mali akcionari imaju preostalih 45,6 odsto.

Iz Vlade su ranije saopštili da od dividendi državnih firmi dobiju oko 40 miliona eura. Od velikih državnih kompanija odluku o podijeli dobiti donio je Crnogorski elektroprenosni sistem i to od 8,2 miliona eura, gdje država ima 55,4 odsto vlasništva.

Skupština akcionara Elektroprivrede donijela je odluku da prošlogodišnju dobit od 4,2 miliona eura ostavi kao neraspoređenu a da je koristi za finansiranje investicija. Rudnik uglja je takođe imao dobit u prošloj godini od četiri miliona eura, ali će i ona biti usmjerena u neraspoređenu i korišćena za planirane investicije.

Ovim kompanijama su iz resornog ministarstva dali saglasnost da dobit koriste za investicije.

Bonus video: