SDT ispituje izbor direktorice Fonda rada

Za direktoricu je izabrana trećerangirana Vesna Ćalović a u odluci Upravnog odbora o imenovanju, pravna pouka upućuje ostale kandidatkinje - Anu Mrdović i Jelisavetu Zorić Jović da se žale Upravnom sudu.

6488 pregleda 6 komentar(a)
Informacije Vijesti o istrazi potvrđene iz više izvora:Zgrada SDT-a, Foto: BORIS PEJOVIC
Informacije Vijesti o istrazi potvrđene iz više izvora:Zgrada SDT-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je dokumentaciju u vezi sa izborom Vesne Ćalović za direktorku Fonda rada.

To je redakciji “Vijesti” nezvanično potvrđeno iz više izvora.

“Vijesti” su ranije objavile da Upravni odbor Fonda rada onemogućava žalbe ostalih kandidata na konkursu za direktora tako što ih usmjerava na pokretanje spora pred Upravnim sudom, iako se u sličnom slučaju ta sudska instanca oglasila kao nenadležna.

Ćalović je, inače, bila trećerangirana na testiranju Uprave za ljudske resurse, a u odluci Upravnog odbora o imenovanju, pravna pouka upućuje ostale kandidatkinje - Anu Mrdović i Jelisavetu Zorić Jović da se žale Upravnom sudu.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega kandidate usmjerava na Upravni sud, kad je nadležna Vladina Komisija za žalbe, zamjenica predsjednika Upravnog odbora Nađa Pekić tada je odgovorila da je po struci psiholog, da Fond nema predsjednika Upravnog odbora, pa je njoj kao potpredsjednici “bilo nametnuto da potpiše dokument”.

“Vijesti” su zatim Pekić početkom ove sedmice pitale da li je ona registrovana u Centralnom registru kao zamjenica predsjednika Upravnog odbora Fonda rada, da li je njen potpis na dokumentu prepreka da se registruje izbor Vesne Ćalović za izvršnu direktoricu. Pitana je i da li je za stupanje na funkciju novoizabrane direktorice neophodno sačekati završetak žalbenih postupaka. Na ova pitanja “Vijesti” nisu dobile odgovor.

U Centralnom registru nema registrovanog potpredsjednika Upravnog odbora Fonda rada.

Bonus video: