"Royal Caribbean" kruzere iz Kotora preusmjerio u Bar

Menadžment kotorske kompanije ćuti u vezi sa otkazivanjem 18 planiranih dolazaka američkih kruzera od kojih je dio preusmjeren u Luku Bar

62691 pregleda 60 reakcija 51 komentar(a)
Druga po veličini kruzing kompanija u svijetu: "Royal Caribben" u Boki, Foto: Siniša Luković
Druga po veličini kruzing kompanija u svijetu: "Royal Caribben" u Boki, Foto: Siniša Luković

Renomirana američka pomorska kompanija “Royal Caribbean International” otkazala je 18 planiranih dolazaka svojih kruzera u Luku Kotor u nastavku ove nautičke sezone i dio tih brodova preusmjerila je u Luku Bar jer nijesu zadovoljni uslugom koju imaju od kompanije koja je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz više izvora upućenih u dešavanja na kruzing tržištu i odnose pojedinih kompanija sa preduzećem Luka Kotor koji je operater luke pod zidinama Starog grada.

Indirektna potvrda ove informacije stigla je i u ponedeljak kada je prvi put u istoriji te kompanije jedan brod kruzer “Explorer Of Seas”, uplovio u Luku Bar. Tamo je megakruzeru od 138.194 bruto tone, dugačkom 311 metara i za njegovih skoro 3.600 putnnika priređen svečani doček u organizaciji Opštine i Turističke organizacije Bara (TOB). Barski gradonačelnik Dušan Raičević posjetio je brod i razmijenio protokolarne poklone sa zapovjednikom kruzera Frankom Martinsenom.

“TOB se potrudio da grad pokaže u najboljem svjetlu, da pokažemo da smo dobri domaćini, kao što uvijek i jesmo. Ono što je i realno za očekivati jeste da će pozitivna reakcija gostiju koji su danas u našem gradu biti dovoljno snažna preporuka da “Royal Caribbean” nastavi sa ovakvom praksom i u narednom periodu. Realno je očekivati da će ove godine doći 20 puta u našu luku, a očekivanja su da će već od sljedeće godine jedan od brodova Royal Caribbeana na svakih 15 dana biti u luci Bar”, kazao je tom prilikom Raičević.

Veliku zahvalnost kompaniji “Royal Caribbean International” i kruzing agentima što su doveli giganstki kruzer “Explorer Of The Seas” u Crnu Goru izrazio je i ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović. Kako se čulo, prvi kruzer američke kompanije u Bar je doveden u saradnji sa firmama “Adratic DMC” iz Dubrovnika i “Boka Waves” iz Tivta. “Explorer Of The Seas” je inače, prema prvobitnim najavama uplovljavanja kruzera za ovu sezonu publikovanim na sajtu Luke Kotor, trebalo da u ponedeljak 26. juna, od 11 do 18 časova boravi u Luci Kotor, usidren u akvatorijumu Kotorskog zaliva.

Iz menadžmenta Luke Kotor nisu odgovorili na molbu “Vijesti” da potvrde ili demantuju informaciju da je jedna od njihovih najznačajnijih poslovni partnera, kompanija “Royal Caribbean International” otkazala prethodno rezervisanih 18 dolazaka svojih kruzera u Kotor. Ni izvršni direktor Luke Kotor Milko Krvavac (SNP), ni predsjednica Upravnog odbora Ljiljana Popović-Moškov (URA) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da objasne razloge za ovakav potez američke kruzing kompanije, niti da kažu da li se otkazivanje najavljenih dolazaka brodova za ovu godinu odnosi samo na kruzere “Royal Caribbean Internationala” ili i na druge kompanije koje su sa njom članice “Royal Carribean” grupe – američke brodare “Celebrity Cruises” i “Silversea Cruises”, a čiji brodovi redovno već godinama dolaze u Boku i Kotor.

“Royal Caribbean” grupa koja pored tri glavna brenda (RCI, Celebrity i Silversea) ima i značajne vlasničke udjele i u još nekoliko manjih kruzing kompanija, druga je po veličini svjetska kruzing korporacija, odmah nakon lidera u toj oblasti – američkog giganta “Carnival”.

Prema nezvaničnim tvrdnjama, dva dobro upućena izvora “Vijesti” menadžment “Royal Caribbean Internationala” veoma je nezadovoljan uslugama koje njihovi brodovi u posljednje vrjeme dobijaju u Kotoru, posebno sa nepostojanjem dovoljnog broja malih putničkih brodića-tendera koji sa kruzera usidrenog u zalivu do operativne obale Luke Kotor na Luži, voze njegove putnike, odnosno kasnije ih vraćaju na brod.

Uz to, menadžment ove, ali i nekih drugih značajnih kruzing kompanjija smatra da sve prirodne ljepote i kultuno bogatstvo Boke koje oduševljavaju putnike njihovih brodova, ne mogu nadoknaditi sve lošiju i nekompletniju uslugu koje im pruža Luka Kotor – od diskutabilno sigurnih sidrišta, nedostatka tendera, nepostojanja remorkera koji bi asistirali velikim brodovima u slučaju potrebe ili nepovoljnih meteo okolnosti, preko nepostojanja plovila za prihvat čvrstog otpada i crnih voda sa kruzera, do čak eflementarnih ali za jednu u ozbiljnu luku nedopustivih stvari poput zaključavanja toaleta u putničkom terminalu Luke Kotoru u vrijeme kada se ukrcavaju ili iskrcavaju gosti sa kruzera, do nemanja čak ni najobičnijeg malog viljuškara za ukracaj na brod paleta sa neophodnim rezervnim djelovima i drugim potrepštinama.

Bonus video: