Šta ukazuje predsezona na primorju: Očekuje se odlična posjeta - rekord iz 2019. može pasti

U Budvi bilježe rekordne brojke za prva četiri mjeseca... Optimizam vlada i u Ulcinju, ali predsjednik Udruženja zakupaca plaža Prelja Škrelja kaže da nije zadovoljan kako protiče predsezona i tvrdi da je gostiju za trećinu manje nego lani...

52345 pregleda 267 reakcija 69 komentar(a)
Uživanje u moru, suncu, sitnom pijesku: Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Uživanje u moru, suncu, sitnom pijesku: Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Za uspjeh ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori presudan uticaj imaju rezultati turističke privrede u Budvi, koja decenijama ostvaruje polovinu turističkog prometa države.

Ako je suditi po prometu, broju gostiju i prihodima ugostitelja, prijestonici crnogorskog turizma predstoji odlična glavna sezona, bolja od rekordne 2019.

Optimisti su i u Ulcinju, ali predsjednik Udruženja zakupaca plaža Prelja Škrelja kaže da nije zadovoljan kako protiče predsezona i tvrdi da je gostiju manje za čak 35 odsto nego prošle godine.

On je istakao da makar za sada nema nikakvih naznaka o “nekakvoj rekordnoj sezoni”.

“To su priče iz raznih kabineta, najbolje mi na terenu znamo kako stvari stoje”, kazao je Škrelja za “Vijesti”.

Rekordna četiri mjeseca u Budvi

Direktor Turističke organizcije (TO) Budva Nemanja Kuljača navodi da je tokom prva četiri mjeseca u kolektivnom smještaju ostvaren značajan rast u dolascima, ali i broju noćenja.

“U navedenom periodu ostvareno je 95.688 dolazaka i 232.038 noćenja, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 74 odsto u dolascima i 49 procenata u noćenjima. Odnosno, 11 odsto u dolascima i 33 odsto u noćenjima u odnosu na isti period 2019. godine. Najveći udio u ukupnom broju dolazaka ostvarili su gosti iz Srbije, Albanije, Njemačke, Francuske, Ruske Federacije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske. Kada su u pitanju vanevropske zemlje, najveći broj dolazaka ostvaren je sa tržišta Kine, Izraela i SAD”, naglasio je Kuljača u razgovoru za “Vijesti”.

On je istakao da vjeruje da će se pozitivan trend zadržati i u narednim mjesecima i na kraju godine dovesti do rasta turističkog prometa u odnosu na ranije godine.

Kada je riječ o prihodima za proteklih šest mjeseci, od boravišne, turističke i izletničke takse, kao i od članskog doprinosa, zabilježen je procentualni rast u odnosu na prethodnu godinu za 56 odsto, odnosno 50 procenata u odnosu na 2019. godinu, precizirao je Kuljača, direktor najjače crnogorske turističke organizacije.

I u najvećoj državnoj hotelskoj kompaniji - Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”, zadovoljni su do sada ostvarenim rezultatima.

To je za “Vijesti” potvrdio predsjednik Odbora direktora HG “Budvanska rivijera” Mijomir Pejović.

Mijomir Pejović
Mijomir Pejovićfoto: Vuk Lajović

“HG ‘Budvanska rivijera’ u prvih pet mjeseci poslovanja ostvarila je 79 odsto noćenja više nego u 2022. godini i tri odsto više nego 2019. Ostvareni neto prihod od aranžmana u prvih pet mjeseci je za 117 odsto veći nego prošle godine, odnosno 20 procenata veći nego 2019. godine. Neto prihodi od osnovne djelatnosti za pet mjeseci veći su za 99 odsto nego lani, odnosno za 28 odsto u odnosu na 2019. Dinamika rasta prihoda nastavlja se i u junu mjesecu, pa je očekivana realizacija neto prihoda od osnovne djelatnosti za jun veća za 110 odsto od ostvarenja u istom mjesecu 2022. Broj noćenja za šest mjeseci je veći za 83 odsto nego 2022. i na nivou je 2019. Očekivana realizacija neto prihoda od osnovne djelatnosti za šest mjeseci je za 100 odsto veća nego u prvih šest mjeseci 2022. godine, odnosno za 12 odsto nego 2019.”, naglasio je Pejović.

Turisti ili zaposleni i vikendaši?

Iz Turističke organizacije Ulcinj saopštili su da je u četvrtak u gradu zvanično boravilo skoro 12,5 hiljada turista, od kojih više od 97 odsto iz inostranstva. Ukupan broj turista u gradu manji je za oko 10 odsto u odnosu na rekordnu 2019. Rast je evidentan u privatnom smještaju, gdje zvanično boravi više od osam hiljada gostiju, što je za blizu tri odsto više nego prije četiri godine. U odnosu na istu godinu, hoteli bilježe pad od 17,7 odsto, dok je u kampovima, u kojima trenutno boravi ukupno 216 turista, ostvareno tek 26,4 odsto od rekordne sezone...

Škrelja, međutim, kaže da je statistika nešto drugo, jer su, pored ostalih, tu i radnici koje “svi mi moramo da prijavimo”.

“Tu su i vikendaši koji se bave biznisom, i oni plaćaju boravišnu taksu, ali ni prvi ni drugi nijesu nijesu turisti”, rekao je Škrelja.

Najviše inostranih gostiju u Ulcinju boravi u privatnom smještaju, dok domaći turisti za odmor uglavnom biraju hotele.

Direktor tamošnje TO Ćazim Hodžić ocijenio je da trenutna posjeta ohrabruje.

“To nam je podstrek da smo mi kao Turistička organizacija radili dobro tokom prethodnih mjeseci za promociju turističke ponude našeg grada. Većina hotela je svoja vrata otvorila već sredinom aprila, a raduje nas to da sve više njih radi sa organizovanim turoperatorima i agencijama što svakako vodi ka produžetku sezone i dobroj popunjenosti smještajnih kapaciteta kada su hoteli u pitanju. Nešto sporije ide sa privatnim smještajem, gdje više rade sa individualnim gostima”, kazao je Hodžić.

Loše vrijeme krive za pad u junu

Tokom maja, naveo je, bila je izuzetna posjećenost i jako dobra popunjenost smještajnih kapaciteta, ali je nakon toga, zbog vremenskih neprilika, zabilježen blagi pad broja turista.

“Međutim, već krajem juna i početkom jula očekujemo još veći priliv gostiju iz regiona i drugih zemalja Evrope nego sada, pa možemo reći da počinje i glavna turistička sezona. TO svakako je spremna za glavnu sezonu, otvaramo informacione punktove u najfrekventnijim djelovima grada. Pored toga već smo obavijestili javnost da je TO uradila online aplikaciju za prijavljivanje gostiju i time ponudila olakšicu svim stanodavcima koji žele prijaviti goste”, kazao je Hodžić.

I Škrelja je potvrdio da su na lošiju posjetu tokom juna uticali i nepogodni vremenski uslovi.

“Imamo ovih dana i veliki muslimaski praznik Kurban-Bajram, koji naši tradicionalni gosti uglavnom provode u svojim domovima sa porodicama”, kazao je Škrelja.

Naveo je da je ipak u poslednjih nekoliko dana primjetno “lagano povećanje broja turista uglavnom iz regiona, dok se dijaspora očekuje za 10 do 15 dana”.

“Ipak, sve je to daleko od proizvoljnih, odnosno paušalnih kabinteskih priča o rekordima”, kazao je Škrelja, zakupac “Kopakabane” na Velikoj plaži.

U Ulcinjskoj rivijeri, u okviru koje posluje nudističko naselje na Adi, za sada ne kriju zadovoljstvo posjetom.

Direktor Ćamil Hodžić kazao je da je broj turista u odnosu na prošlu godinu u istom periodu veći za 40 odsto, podsjetivši da nema naplate na ulaznoj rampi:

“Mislim da smo za par procenata lošiji u odnosu na rekordnu 2019. Vjerujem ipak da do kraja možemo bolje nego tada”.

Ugostitelj Luka Vučković, vlasnik restorana “Mozart” u Starom gradu, ističe da je sezona ove godine počela iznad svih očekivanja, čak bolje nego rekordne 2019. godine.

Vučković
Vučkovićfoto: Privatna arhiva

“Međutim, od druge polovine maja pa do sada je počeo drastičan pad u odnosu na 2019. Razlog tome vjerovatno leži u tome što smo imali nepovoljne vremenske prilike. Od prije par dana je evidentno popunjenija Budva i lično očekujem da ćemo imati špic sezone izuzetno dobar. Gosti su nam iz regiona i raznih krajeva svijeta, i nemamo žalbe na cijene i na uslugu. Moje mišljenje je da Budva mora da gradi sezonu tokom cijele godine, da bi zadržali radnu snagu i bili likvidni. Ovo je godina oporavka od dvije izuzetno loše sezone, a PDV na hranu i bezalkoholna pića od sedam odsto značajno pomaže u tome”.

Korporativna direktorica prodaje u kompaniji “Beppler&Jacobson Montenegro”, koja gazduje hotelima “Avala Resort & Villas” u Budvi i “Bianca Resort & Spa” u Kolašinu, Jovana Đukanović za “Vijesti” kaže da svi parametri pokazuju da će ova sezona biti vrlo uspješna.

“Prije svega,imali smo jako dobru predsezonu u kojoj je za 20 odsto premašen ukupan broj noćenja u odnosu na 2019. Prema najavama, očekuje nas fantastična sezona, kao i postsezona koja će se prema trenutnim najavama produžiti i trajati do kraja novembra. U odnosu na 2019. očekuje se porast broja noćenja oko 25 odsto. Ove sezone imamo goste iz cijelog svijeta, a najzastupljeniji su iz Izraela, baltičkih zemalja, zapadne Evrope i regiona”.

Kuljača: Budva na dobrom putu

Direktor TO Budva Nemanja Kuljača ističe da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, ali još više “brojnim aktivnostima i događajima” koje grad pruža gostima i posjetiocima tokom cijele godine.

“A koje podrazumijevaju intenzivne promotivne aktivnosti u zemlji i inostranstvu, te organizaciju najrazličitijih manifestacija kulturno-zabavnog karaktera i drugih značajnih događaja, unapređenje i razvoj turističkog proizvoda posebno u dijelu aktivnog i ruralnog turizma i valorizacije kulturne baštine, pozitivno utiče na povećanje turističkog prometa u periodima pred i postsezone. Upravo ostvareni rezultati u prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je Budva na pravom putu kada govorimo o kvalitetnoj i atraktivnoj destinaciji tokom cijele godine”.

Brojne registarske oznake na jednom mjestu

Dok se u Srbiji i na Kosovu svađaju oko oznaka na registarskim tablicama, o čemu se o jadu zabavi i EU, u Ulcinju je oko tog pitanja “nirvana”...

Na parkingu kupališta nekadašnjeg hotela Lido su vozila registarskih oznaka i iz Srbije i sa Kosoba, BiH, raznih zemalja Evrope...

Na plaži su se prije dva dana mogli čuti brojni jezici, a posjetioci su uživali u sunčanom danu, toplom moru, sitnom pijesku i kao da su slali poruku - koga briga za tablice i politiku.

Manifestacije za bolju ponudu

Koncert poznatog tenora sa Kosova Rame Lahaja, održan u petak na Pristanu ispod zidina Starog grada, kako je kazao direktor TO Ćazim Hodžić, najava je bojnih manifestacija međunarodnog karaktera, koje bi u bitnom mogle popuniti i osvježiti turističku ponudu grada u vrelim danima jula i avgusta.

Lahaj je nastupio u pratnji Olivere Tičević, Egzone Salaj i Adhurima Grezde, a osim TO, organizatori su bili Opština Ulcinj, Centar za kulturu i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

“Vjerujem da ćemo imati puno razloga za zadovoljstvo koji ulivaju nadu i vraćaju osmijeh na lice svakog našeg građanina. Prošle godine smo imali jako dobru turističku sezonu tako da vjerujem da će Ulcinj nastaviti sa pozitivnim trendom rasta turističkog prometa i opravdati očekivanja svih nas”, kazao je Hodžić.

Hodžić, pored ostalog, najavljuje da će tokom jula biti održan tradicionalni Sajam knjiga međunarodnog karaktera, zatim “Bojanovanje” rijekom Bojanom gdje će specijalni gost biti poznata sarajevska kraljica sevdaha Amira Medunjanin, za avgust Dane bamija...

“Planiramo i druge aktivnosti međunarodnog karaktera koje ćemo organizovati u saradnji sa drugim institucijama, za koje takođe vjerujemo da mogu privući veliki broj gostiju koji će posjetiti naš grad tokom tokom ljetnje turističke sezone”, kazao je Hodžić.

Podsjetio je da je to i rezultat uspješnog nastupa TO na međunarodnim sajmovima u nekoliko država Evrope i regiona.

“Tokom ovog mjeseca ugostili smo novinare i turoperatore iz Azerbejdžana, Njemačke, i Belgije, koji će prenijeti svoje utiske iz našeg grada. TO se zahvaljuje svim našim privrednicima sa kojima imamo uvijek lijepu saradnju i koji su i ovog puta prepoznali priliku za dobru prezentaciju i promotivnu kampanju Ulcinja”, kazao je Hodžić.

Ležaljke i suncobran do 14 eura

Na većini ulcinjskih kupališta, plažni mobilijar može se iznajmiti za 10 do 14 eura, kaže Škrelja. Tvrdi da Ulcinj nije dio priče u kojoj suncobran i dvije ležaljke koštaju 180 eura.

Detalj sa Velike plaže
Detalj sa Velike plažefoto: Samir Adrović

“Ulcinj je, što se cijena tiče, i dalje najjeftiniji grad na primorju. Mislim da se priča o plažnom mobilajaru od 180 eura za dan, tiče jedne ili dvije plaže u Crnoj Gori ali je pitanje šta je sve uračunato u tu cijenu. U Ulcinju, da ja znam, cijene za zakup plažnog mobilijara nijesu dosegle cifru od 15 eura, ne računajući baldehine koje su u prosjeku skuplje za 10-15 eura”.

Junska kiša pomrsila račune Kolašincima

Loši vremenski uslovi značajno su odložili početak ljetnje turističke sezone u Kolašinu, pa je posjeta tokom juna bila značajno lošija u odnosu na očekivanja, ali i na isto doba lani.

Kako je “Vijestima” kazala direktorica lokalne Turističke organizacije Zorica Milašinović, smještajni kapaciteti su tek tokom minule sedmice počeli da se popunjavaju.

“Očekivali smo da će jun biti mnogo bolji kada je riječ o broju turista, međutim, zbog lošeg vremena i niskih temperatura to se nije dogodilo. Posjeta je značajno lošija nego prošle godine u istom mjesecu. Smještajani kapaciteti su tek od prije nekoliko dana počeli da se pune, intenzivnije u hotelima, a slabije u privatnom smještaju. Prema informacijama koje dobijam od hotelijera, veći hoteli su trenutno puni, a privatni smještaj djelimično”.

Bajkeri redovna pojava u Kolašinu
Bajkeri redovna pojava u Kolašinufoto: Dragana Šćepanović

Prema najavama, Milašinović kaže da očekuju dobar jul i avgust, ali će sve opet zavisiti od meteo prilika.

Podsjeća da je prema rezervacijama, u Kolašinu u junu trebalo da bude mnogo više turista, ali su se rezervacije otkazivale “u skladu sa vremenskom prognozom”.

“Očekujemo da naredni mjeseci poprave ‘statistiku’. Najave su odlične, ali moramo imati na umu da se rezervacije lako i otkažu, kada se najave niže temperature ili kišni dani. U Kolašinu će tokom ljeta biti nekoliko manifestacija, koje podrazumijevaju veliki broj učesnika, pa i to može donekle popraviti turističke bilanse. Od 5. do 9. jula održavaju se Međuopštinske sportske omladinske igre, koje će u grad dovesti oko 2.000 učesnika iz regiona i Crne Gore. Očekuje nas i Tango kamp, koji je takođe masovna manifestacija”.

Bonus video: