UPC za pola godine naplatila 1,22 milijarde prihoda

Naplata dažbina veća za 246 miliona u odnosu na isti period prošle godine

6912 pregleda 7 komentar(a)
Grafik, Foto: Uprava prihoda i carina
Grafik, Foto: Uprava prihoda i carina

Uprava prihoda i carina (UPC), na čijem čelu je Vladimir Bulajić, ostvarila je rekordnu bruto naplatu budžetskih prihoda od 1,22 milijarde eura u polugodišnjem periodu.

Naplata poreskih i carinskih bruto prihoda, zabilježena od 1. januara do 30. juna, veća je za 246 miliona eura ili 25 odsto nego u istom periodu prošle godine. Premašen je i plan prihoda za pola godine za 204 miliona eura, odnosno za 20 odsto.

Uprava prihoda i carina, radi povećanja efikasnosti naplate prihoda, kontinuirano sprovodi aktivnosti za unapređenje i sprovođenje mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu poreskih i carinskih propisa.

Prema strukturi prihoda, zabilježen je rast naplate kod svih kategorija, a najznačajniji kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dobit pravnih lica, doprinosa i akciza. Polugodišnja bruto naplata PDV-a iznosila je 552,9 miliona eura, a to je više za 99,6 miliona ili 22 odsto u odnosu na isti period lani, dok je iznad plana prihoda za 72 miliona eura (15%).

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 132 miliona eura, što je više za 56 miliona, odnosno za 75 odsto u odnosu na šest mjeseci prošle godine, kao i više za 29 miliona eura (ili 29%) u odnosu na plan.

Naplata doprinosa za pola godine iznosi 250 miliona eura i veća je za 50 miliona ili 25 odsto nego u istom periodu lani, dok je za 53 miliona eura (ili 27%) veća od plana prihoda.

Od akciza je naplaćeno 140 miliona eura od januara do kraja juna, a to je više za 18 miliona eura ili 15 odsto u odnosu na planirani iznos i prošlogodišnji isti period.

Po osnovu carine je naplaćeno 24,7 miliona eura, što je više za sedam miliona eura, odnosno za oko 40 odsto nego u šestomjesečnom periodu prethodne godine, kao i u odnosu na planiranu naplatu.

UPC očekuje nastavak trenda rasta naplate budžetskih prihoda, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Bonus video: