Trajekt "Vasilije" vraćen vlasniku

Odlazak "Vasilija" iz Kamenara simbolično su oglašavanjem svojih brodskih sirena, pozdravili svi ostali trajekti Morskog dobra

34513 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Trajekt "Vasilije", Foto: Siniša Luković
Trajekt "Vasilije", Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće Morsko dobro iz Budve juče je vratilo njegovom vlasniku - građevinskoj kompaniji Briv Construction iz Kotora, mali trajekt "Vasilije" a koji je ta državna firma protekla četiri i po mjeseca, koristila na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj.

"Vasilije" koji je tada bio registrvoan kao hidrograđevinsko plovilo za prevoz građevinskih mašina i opreme, 18. februara je "uskočio" na jedinu trajektnu liniju u državi, umjesto šest trajekata dotadašnjeg privatnog operatera - kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara, a kojoj je Morsko dobro dan ranije, po nalogu Vlade, jednostrano raskinulo važeći ugovor o zakupu djelova obale u Lepetanima i Kamenarima na osnovu kojeg je ona od 2004. obavljala trajektnu djelatost u Boki.

Briv Construction tada je bez nadoknade, Morskom dobru kojeg je Vlada ovlastila da u ime države, preuzme održavanje trajektne linije preko tjesnaca Verige u Boki, ustupilo tada jedini raspoloživi trajekt u državi - malenog "Vasilija" sagrađenog 1978., koji može ukrcati samo 20 automobila i njegovu posadu.

Zaposleni Briv Constructiona vozili su brod "Vasilije" dok se za taj posao narednih mjeseci nisu osposobili radnici Morskog dobra - firme koja se inače, nikada do tada nije bavila pomorskim prevozom robe i putnika i na brzinu je morala da bude preregistrovana i mijenjan joj je Statut da bi počela da radi i taj posao.

"Vasilije" koji je na pod hitno dopunjavan nedostajućom sigurnosnom i opremom za spašavanje, na brzinu je sredinom februara kod UPSUL-a preregistrovan kao putnički roro brod kako bi legalno mogao da plovi na liniji Kamenari-Lepetene gdje je ovaj mali brodić bio sam dok mu se 13. marta na toj relaciji nije pridružio od njega po kapacitetu duplo veći trajekt "Trideseti avgust".

Odlazak "Vasilija" iz Kamenara juče oko 11 časova, simbolično su oglašavanjem svojih brodskih sirena, pozdravili svi ostali trajekti Morskog dobra.

Bonus video: