Među ekonomskim reformama i transformacija IRF-a u Razvojnu banku

"Prelazom u Razvojnu banku, Investiciono-razvojni gond će biti konkurencija bankarskom sektoru i servis onom dijelu privrede kojem je to neophodno", kazao je ministar finansija

2809 pregleda 2 komentar(a)
Radović na sjednici, Foto: Printscreen YouTube
Radović na sjednici, Foto: Printscreen YouTube

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u Programu ekonomskih reformi za period od 2024. do 2026. godine, uvrsti transformaciju Investiciono razvojnog fonda (IRF) u Razvojnu banku Crne Gore.

Informacija o tome je usvojena na sjednici Vlade, na kojoj je ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao i da Vlada zadužuje taj resor da se "formira radna grupa za proces koordinacije transformacije IRF-a, koju će činiti predstavnici ministarstva finansija, ekonomskog razvoja i turizma, evropskih poslova i IRF-a".

"Aktivnosti transformacije IRF-a u Razvojnu banku su neophodne i započete. Cijeneći da je IRF dosegao limit u svojim mogućnostima i razvoju, imajući u vidu da je i on ograničen zakonom o IRF-u kao "lex specialis-om" a da je u današnjem vremenu neophodna veća fleksibilnost i povlačenje kreditinih linija i kreditiranja privrede. Prelazom u Razvojnu banku, Fond će biti konkurencija bankarskom sektoru i servis onom dijelu privrede kojem je to neophodno", naglasio je Damjanović.

Izvršna direktorica Investiciono razvojnog Fonda Irena Radović je kazala da se na pripremama transformacije IRF-a radi od aprila prošle godine. "Od kada je 2010. ustanovljen zakon o IRF-u, postoji niz ograničenja za tu instituciju, koja je postala najznačajniji partner crnogorske privrede", navela je Radović.

Radović je pojasnla da ova tranformacija u prvoj fazi nosi promjenu regulative te da od januara imaju razmjenu sa Razvojnim bankama Slovenije i Hrvatske, kao i sa Njemačkom koja je trasirala strukturu, organizacionu strukturu i model rada ove dvije banke.

"Kada bude pripremljena regulativa i usvojena u parlamentu, tog momenta će institucija steći uslove za pristup evropskim fondovima, bilo da su u pitanju, mladi, žene, startapovi, digitalizacija, ozelenjavanje", pojasnila je ona.

Radović dodaje da će svi segmenti koje Vlada bude označila kao prioritetne, postati dio organizacione strukture i prioriteta Razvojne banke koja će nakon serifikacije upravljati fondovima i sarađivati sa crnogorskim opštinama i preduzećima.

Ona je naglasila i da će ova "banka kao i ostale u EU, koristiti priliku da u ime i račun Vlade obezbjeđuje pokriće osiguranja netržišnih rizika za crnogorske proizvođače, koji će se naplaćivati od banke. A ona će se naplaćivati tržišta, odnosno kupaca na istim".

Radović je najavila i da će IRF 21. jula tokom španskog predsjedavanja EU u Madridu, pristupiti udruženju evropskih državnih razvojnih banaka i time biti prva takva članica sa Zapadnog Balkana.

"Značajno će se doprinijeti i ispunjavanju uslova u pet pregovaračkih poglavlja", istakla je Radović.

"Očekuje se od strane Evropske komisije, transformacija crnogorske privrede u pravcu zelene i digitalne transformacije i balansiranog regionalnog razvoja", kazala je Radović.

Ona je dodala da je neophodno da IRF ide u korak sa razvojnim procesima Crne Gore i stekne dodatne mogućnosti i proširi kapacitete.

Bonus video: