Čivović traži pomoć EU

Bivši radnik Boksita nastavio spor sa Deripaskom, novo ročište u septembru

5313 pregleda 2 komentar(a)
Očekuje pomoć i Ministarstva finansija: Čivović, Foto: BORIS PEJOVIC
Očekuje pomoć i Ministarstva finansija: Čivović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović obratio se juče Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i zatražio pomoć u utvrđivanju da li je iznos od 17 miliona eura ikad uložen u nikšićko preduzeće, kako tvrde njegovi bivši ruski vlasnici.

Čivović više godina vodi spor protiv kompanija ruskog biznismena Olega Deripaske, Shasta Universal i CEAC, kao i Rudnika boksita kojim je Deripaska nekad upravljao.

Čivović osporava potraživanja od oko 17 miliona eura (plus oko četiri miliona eura kamata) Deripaskinih firmi, koji su navodno uložena u Boksite, a uplaćeni su preko litvanske banke. Stečajna uprava je priznala ta potraživanja, što Privredni sud navodi u presudi koju je početkom prošle godine donio u korist Deripaske, ali je Apelacioni sud poništio i vratio predmet Privrednom.

“Vodim sudski spor pred Privrednim sudom i dokazujem da nijedan cent nije ušao u Rudnike. Dosadašnji tok suđenja pred Privrednim sudom, a u vrijeme bivšeg predsjednka i bivše sutkinje je bio takav da se sve radilo da mene kazne i prikriju dokaze. Suđenje traje, a kako nemam pomoć državnih organa, a tražio sam je na više adresa, a čak je jedna tužiteljka na čudan način odbila tužbu, molim za pomoć povodom navodno uplaćenog nova što je korupcija na najvišem nivou”, naveo je Čivović u dopisu šefici Delegacije u Podgorici Oani Kristini Popi.

Čivović je “Vijestima” rekao da očekuje pomoć i Ministarstva finansija.

U Privrednom sudu juče je održano novo ročište u sporu koji Čivović vodi protiv Deripaske.

Sutkinja Marija Adžić odložila je ročište za 28. septembar i naložila tužiocu da u roku od 15 dana uredi tužbu i naznači, između ostalog, tačne iznose potraživanja.

Čivović je, sa grupom bivših radnika Boksita, podnio prijave tužilaštvima zbog upravne zgrade Boksita i zbog placa bivšeg Sindikata u Nikšiću.

Upravna zgrada je prodata u stečaju, a zatim, kako tvrde radnici, preprodata trgovačkom lancu “Lidl”.

Radnici su nedavno organizovali protest ispred upravne zgrade Boksita u Nikšiću, ističući da neće dozvoliti da se na upravnoj zgradi i nekadašnjem sindikalnom placu obavljaju bilo kakvi radovi sve dok radnicima ne budu isplaćena potraživanja. Oko 320 bivših radnika na ime zaostalih plata, jubilarnih nagrada i regresa, u prosjeku potražuje po oko pet-šest hiljada eura.

Čivović očekuje da ih uskoro na razgovor primi predsjednik države Jakov Milatović.

Bonus video: