Uprava za kapitalne projekte potpisala ugovore sa šest opština

Uprava za kapitalne projekte potpisala ugovore sa opštinama Bijelo Polje, Šavnik, Gusinje, Mojkovac, Kolašin i Petnjica za prenošenje novca iz projekta ekonomskog državljanstva

2567 pregleda 1 komentar(a)
Opštine će dobiti po milion eura, Foto: Shutterstock
Opštine će dobiti po milion eura, Foto: Shutterstock

Uprava za kapitalne projekte potpisala je ugovore sa šest opština o otvaranju namjenskih računa na kojima će im biti prenesen po milion eura novca iz projekta ekonomskog državljanstva. Riječ je o opštinama Bijelo Polje, Šavnik, Gusinje, Mojkovac, Kolašin i Petnjica.

Iz Uprave je “Vijestima” zvanično rečeno da, shodno zaključku Vlade od 4. maja, Opštine će biti u obavezi da otvore posebne namjenske račune isključivo za ove namjene, nakon čega će im uplatiti novac.

“Novac će moći da koriste za potrebe izrade i revizije tehničke dokumentacije, izrade elaborata, raspisivanje konkursa, pokretanje postupka eksproprijacije, kao i za izvođenje radova i realizaciju razvojnih projekata”, kazali su u Upravi.

Iz ove institucije je objašnjeno da su Opštine dužne da prilikom zaključivanja posebnih ugovora o namjenskoj potrošnji dodijeljeniog novca vode računa da projekat koji je predmet ugovora nije finansiran novcem pretpristupne podške Evropske unije Crne Gore i da nije planiran da bude predmet finansiranja iz sredstava pretpristupne podrške Evropske unije u Crnoj Gori.

Projekat ekonomskog državljanstva je startovao u januaru 2019. godine i ukunut je ove godine.

EK je savjetovala Crnu Goru da ukine šemu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja (kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala).

Bonus video: