Da li će Fond snositi troškove sahrane zavisi od mjesta prebivališta

Dragoljub Sarić potražuje naknadu za troškove sahrane supruge, Fond PIO kaže da prvo moraju da utvrde njeno mjesto prebivališta u momentu smrti

8268 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) će rješenje o naknadi za troškove sahrane pokojne Cvijete Sarić donijeti nakon što utvrde da li je mjesto njenog prebivališta u momentu smrti bila Republika Srpska ili Crna Gora.

To je “Vijestima” zvanično rečeno iz Fonda, nakon što se redakciji obratio suprug preminule Dragoljub Sarić iz Sutomora, koji tvrdi da je Fondu podnio zahtjev za nadoknadu pogrebnih usluga nakon što mu je supruga preminula 16. maja, ali da obrazloženje za neisplaćivanje troškova sahrane, do danas nije dobio.

On je naglasio da je supruga imala crnogorsku ličnu kartu, prebivalište, trajni boravak u državi i da je zahtjev za državljanstvo podnijela u januaru. Kako je kazao, taj zahtjev do njene smrti nije ispunjen dok je imala državljanstvo Bosne i Hercegovine.

“Cvijeta je srazmjernu penziju stekla prije tri i po godine u fabrici ‘Ljekobilje’ u Risnu. Fondu sam se obraćao više puta jer je uslov za nakandu troškova samo penzija, što je moja supruga imala. Obrazloženje za izostalu isplatu do sada nisam dobio iako mi se to zakonski duguje”, kazao je Sarić.

On je ponovio da je pokojna supruga imala pravo na penziju, pa samim tim, kako je kazao, i on ima pravo na naknadu.

Iz Fonda PIO su kazali da je Sarić svu neophodnu dokumentaciju dostavio 25. maja kada je i podnio zahtjev. Naglašavaju da, s obzirom da je pokojnica koristila pravo na penziju iz obje zemlje a da je u rješenju Fonda PIO Republike Srpske od 10. maja navedeno da živi na adresi u tom entitetu, Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine propisuje da pravo na naknadu troškova sahrane pada na teret države ugovornice u kojoj je umrli korisnik penzije imao prebivalište u trenutku smrti.

“Fond PIO je zatražio od nadležnog nosioca osiguranja Republike Srpske da ga upozna sa činjenicom da li je Cvijeta Sarić na dan smrti imala prebivalište u Republici Srpskoj”, pojasnili su iz Fonda.

Tek nakon utvrđivanja mjesta prebivališta u momentu smrti, Fond će donijeti rješenje.

Bonus video: