Radnici EPCG Solar gradnje protestovali u Nikšiću, traže produženje ugovora za jedan broj kolega

"Menadžment neprodužavanje ugovora pravda tzv. sprovođenjem sanacionog plana o smanjenju broja zaposlenih", kazao je jedan od okupljenih radnika Milorad Đukanović

15889 pregleda 22 reakcija 21 komentar(a)
Protest električara EPCG Solar gradnje ispred zgrade Elektoprivrede u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Protest električara EPCG Solar gradnje ispred zgrade Elektoprivrede u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Oko 20 radnika firme EPCG Solar gradnja, organizovalo je protest ispred upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Nikšiću, zbog toga što njihovim kolegama električarima nije produžen ugovor nakon što je isti istekao 1.jula.

U pitanju je šest električara kojima ugovori nisu produženi, a okupljeni radnici tvrde i da u Solar gradnji ugovori nisu produženi ni za oko 30 montera.

Protest ispred zgrade EPCG u Nikšiću, radnici EPCG Solar gradnje traže produženje ugovora za šest njihovih kolega
Protest ispred zgrade EPCG u Nikšiću, radnici EPCG Solar gradnje traže produženje ugovora za šest njihovih kolegafoto: Svetlana Mandić

Bivši radnik Milorad Đukanović rekao je da su na ovakav potez bili prinuđeni, da su u Solaru radili od prošle godine po ugovorima na određeno vrijeme i da im ugovori nijesu produźeni nakon što su od uprave i predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića tražili da im pojasni kakva je budućnost firme i njihovog radnog statusa u njoj.

Milorad Đukanović
Milorad Đukanovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, radnici su izabrali njih četvoricu da ih u tim razgovorima predstavljaju i da vjeruju da im zbog toga ugovori nijesu produženi.

Kako je kazao, menadžment neprodužavanje ugovora pravda tzv. sprovođenjem sanacionog plana o smanjenju broja zaposlenih.

"Mi se pitamo da li je regularno da se otpuste električari koji su deficitarni i zbog toga kasni završetak dobrog dijela objekata. Da li je sanacioni plan da otpuštaš ljude koji su od prvog dana radili profesionalno", kazao je Đukanović, koji tvrdi da ugovori nijesu produženi električarima koji su jedni od boljih u Solar gradnji.

Protest ispred zgrade EPCG u Nikšiću
Protest ispred zgrade EPCG u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

Planirali su, prema njegovim riječima, da počnu štrajk ispred uprave EPCG, ali s obzirom da nijesu dobili najavljenu podršku od ostalih kolega koji su im obećali da će ih podržati u borbi za radnička prava, a tu podršku dali i pisanim putem, odustali su od toga. Kako je kazao, radnicima je juče prijećeno da će dobiti otkaz ukoliko se pojave i podrže ih i da je to razlog zbog čega se njihove kolege nijesu pojavile.

Bonus video: