Zaposleni Komunalnog preduzeća u Tivtu traže veće plate, ne isključuju ni štrajk

Sindikat tivatskih komunalaca uputio zahtjev menadžmentu opštinske firme za veće zarade o kome odbor direktora treba da se izjasni do kraja jula

10623 pregleda 11 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Sindikat Komunalnog preduzeća Tivat uputio je menadžmentu te firme, koja je u isključivom vlasništvu Opštine, zahtjev za povećanje zarada radnicima, a o kojem bi Odbor direktora trebalo da se izjasni na sjednici zakazanoj za 30. jul.

U dopisu upućenom izvršnom menadžmentu i Odboru direktora, Sindikalna organizacija, pozivajući se na Kolektivni ugovor koji je u toj firmi potpisan 29. decembra prošle godine, inicira izmjenu obračunske vrijednosti koeficijenta, koja je trenutno utvrđena na iznos od 174 eura.

Sindikat Komunalnog, kao i sva druga komunalna preduzeća, podržao zahtjeve koje je nedavno Vladi i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,kojim rukovodi Ana Novaković Đurović, uputio granski Sindikat stambeno komunalne privrede kojim su nadležni upozoreni da će granski sindikat sprovesti štrajk ako se, najkasnije do 25. jula, ne bude riješilo pitanje potpisivanja izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za tu djelatnost.

Sindikalci svih komunalnih preduzeća u državi upozoravaju da su prava radnika u toj djelatnosti ugrožena, posebno u dijelu zarada, te da su zbog toga prinuđeni da reaguju.

U dopisu koji je dostavljen Vladi, resornim ministarstvima i sindikalnim organizacijama, SSKPCG navodi da je na održanoj sjednici 10. jula, kojoj su prisustvovali predsjednici sindikata iz svih opština, donijet zaključak da će sva komunalna preduzeća u državi krenuti sa restriktivnim mjerama rada, a koje se odnose na održavanju gradske čistoće, održavanju deponije, pružanju sluga vodosnadbijevanja, pružanju parking usluga, održavanju gradske javne rasvjete, održavanju puteva, zelenila

“Zbog porasta troškova života i evidentne inflacije koja se direktno odražava na život i standard zaposlenih, predlažemo povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta za 30 odsto. Sinidikalna organizacija smatra da ima mjesta za predloženo povećanje, koje će pratiti povećanje zarada u drugim granama i javnoj upravi, jer trenutne zarade kod poslodavca nisu dovoljne za podmirenje osnovnih životnih potreba zaposlenih”, navodi se u obraćanju tivatskog Sindikata Komunalnog poslovodstvu.

Sindikalci napominju da je prema zvaničnim podacima Monstata, inflacija u Crnoj Gori bila 17,2 odsto u prvih pet mjeseci prošle godine, a da je u ovoj godini inflacija 14 odsto.

“Smatramo da u odnosu na ostvareni finansijki rezultat poslodavca u 2022, te sadašnje pozitivno poslovanje i likvidnost, može biti prihvaćeno predloženo povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta”, navodi se u dopisu Sindikata, uz molbu Odboru direktora da kod Opštine “pokrene inicijativu i podrži zahtjev da se povećaju dotacije i na taj način obezbijede eventualno nedostajuća sredstva za isplatu zarada”.

Predsjednik Sindikalne organizacije Komunalnog Damir Tomašević “Vijestima” je kazao da plate radnicima tog preduzeća nisu povećavane godinama izuzev jednokratno početkom 2022. kroz program Evropa sad, a da su u međuvremenu troškovi života u Tivtu koji važi za najskuplji grad u Crnoj Gori, značajno porasli.

Preduzeće likvidno, mogu povećati plate: Damir Tomašević
Preduzeće likvidno, mogu povećati plate: Damir Tomaševićfoto: Siniša Luković

Posebno su niskim zaradama pogođeni nekvaklifikovani i polukvalifikovani radnici (čistači, radnici gradskog zelenila, građevinske operative) kojih je zbog prirode posla i najviše među ukupno oko 170 zaposlenih. Prema podacima iz Izvještaja o radu Komunalnog preduzeća za prošlu godinu, prosječna plata u toj firmi iznosi 648,17 eura sa uključenom naknadom za topli obrok i regres, a bez uračunatog minulog rada. Komunalno preduzeće je lani na ime dotacija za razne aspekte poslova od javnog interesa kojima se ta firma bavi, iz budžeta Opštine dobilo skoro 657.000 eura. Sopstveni prihodi Komunalnog lani su iznosili 2.319.014 eura i bili su 10 odsto veći od plana, a poslovnu godinu Komunalno je okončalo sa neto dobiti od 24.309 eura.

“Oko 40 odsto naših kolega mjesečno prima platu u rasponu od 460 do 500 eura što smatramo da je zaista malo imajući u vidu teške uslove rada koje svakodnevno obavljaju. Moramo imat u vidu da se od te plate u Tivtu koji je najskuplji grad za život ne može živjet”, kazao je Tomašević.

On je dodao da će Sindikat nastojati da pregovorima sa poslovodstvom i osnivačem Komunalnog dođe do zadovoljavajućeg rješenja za sve strane, ali da ako to ne urodi plodom, nije isključeno da će tivatski komunalci u znak protesta znatno redukovati obavljanje svojih poslova.

Plate manje od zarada zaposlenih u drugim javnim sektorima

U dopisu Vladi Sindikalci svih komunalnih preduzeća su naveli da su jedina grana u Crnoj Gori, koja zbog nepotpisivanja izmjena i dopuna Granskog ugovora za stambeno komunalnu djelatnost, ima za posljedicu da su prava radnika ugorožena, posebno u dijelu zarada čija su primanja i dalje ispod minimalnog nivoa, za razliku od zarada zaposlenih u drugim javnim sektorima, čija su primanja, prema standardima, inflaciji i potrošačkoj korpi, povećana u prosjeku od 30-40 odsto. Sindikalnci komunalno-stambenih preduzeća stoga smatraju da su njihovi članovi- komunalni radnici ugroženi i diskriminisani u odnosu na zaposlene u drugim javnim sektorima, te insistiraju na povećanju plata.

“Ako se ovo pitanje ne riješi najdalje do 25. jula 2023. godine, obavještavamo Vladu i resorna ministarstva da će sva komunalna društva, preduzeti konkretne mjere u skladu sa zakonom, a koje se tiču u restrektivnom pružanju svih komunalnih usluga u Croj Gori, odnosno drugim riječima, bićemo prinuđeni na organizovanje štrajka”, navodi se u dopisu Vladi i resornom ministarstvu.

Bonus video: