Barska plovidba odustala od kupovine trajekta "AF Francesca"

Veliki trajekt je, prema dobrim poznavaocima prilika koji su ranije plovili na njemu, u lošem stanju i ima brojna tehničko-ekološka ograničenja koja ga čine skupim i neisplativim za linije Bar – Bari i Bar - Ankona, na kojima ga je namjeravala koristiti Barska plovidba

24806 pregleda 133 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Marija Mirjačić
Foto: Marija Mirjačić

Menadžment kompanije Barska plovidba iznenada je odustao od namjere da ta firma kupi dotrajali italijanski trajekt „AF Francesca“ – potvrđeno je „Vijestima“ u dobro upučenim krugovima bliskim rukovodfstvu barske pomorske kompanije koja je većinski u državnom vlasništvu.

Kompanija o tome još nije izdala zvanično saopštenje, ali je izgleda osnovni razlog za iznenadno odustajanje o već dogovorenog kontroverznog posla enormni pritisak javnosti koji se u proteklih oko mjesec dana digao nakon što je objavljena infofrmacija da je Odbor direktora predložio, a Skupština akcionara Barske plovidbe nakon amina Vlade kako većinsog vlasnika, prihvatila odluku da se za sumu od između pet i šest miliona eura kupi dotrajali veliki trajekt koji uopšte ne odgovara potrebama linije Bar-Bari.

„Vijesti“ su prije nešto više od mjesec dana objavile da Barska plovidba namjerava da na jesen kupi stari trajekt „AF Francesca“ koji pripada italijanskoj pomorskoj kompaniji Adria Ferries iz Ankone. Barska plovidba od prodaje svog trajekta “Sveti Stefan II” u staro željezo u maju 2017. nema adekvatan brod kojim bi održavala redovnu pomorsku liniju između Crne Gore i Italije. Stoga je u posljednjih nekoliko godina sarađivala sa najvećim hrvatskim putničkim brodarom - kompanijom Jadrolinija čiji je trajekt “Dubrovnik” u sezoni plovio i na linji Bar-Bari. U međuvremenu je i taj posao završen, jer je Jadrolinija prodala trajekt “Dubrovnik” novim vlasnicima iz Grčke koji su taj bod preimenovali u “Prince” i zaposlili na linijama u Egeju.

Iako je potreba za nabavkom adekvatnog mlađeg trajekta za cjelogodišnje funkcionisanje pomorske veze između Crne Gore i Italije prsutna već godinama, stručnu i laičku javnost je ipak iznenadila informacija da je menadžment Barske plovidbe odlučio da kupi baš 44 godine stari, veliki trajekt “AF Francesca” koji je prema dobrim poznavaocima prilika koji su ranije plovili na njemu, u lošem stanju i ima brojna tehničko-ekološka ograničenja koja ga čine skupim i neisplativim za linije Bar – Bari i Bar - Ankona na kojima ga je namjeravala koristiti Barska plovidba.

“AF Francesca” posljednjih godina plovi na redovnim linijama iz albanske luke Drač ka Bariju i povremeno Ankoni u Italiji,. Ovaj tzv. ropax night ferry brod, dugačak 138, širok 25,4 i sa gazom od 5,7 metara što ga čini prevelikim za kapacitete aktuelnog veza za trajekte na putničkom terminalu barske luke. Brod od 19.811 bruto-tona, kapauiteta je čak 2.000 putnika i 610 automobila. “AF Francesca” ima devet paluba, garaže sa ukupno 1.040 metara dužnih traka za vozila, 296 putničkih kabina u dvije klase sa ukupno 859 kreveta, recepciju, dva restorana, dva kafe bara, prodavnicu, bioskop, poseban prostor za kućne ljubimce… Maksimalnom brzinom od 19 čvorova, trajekt pogone dva dizel motora Fiat-GMT ukupne snage 19.200 konja.

“AF Francesca” sagrađena je daleke 1979. godine u brodogradilištu Italcantieri u gradu Kastelmare di Stabija blizu Napulja, pod imenom “Domiziana” kao prvi u klasi od ukupno šest identičnih trajekata tipa “Strade Consolari Romane” za italijansku državnu brodarsku kompaniju Tirrenia di Navigazionei iz Đenove. “Domiziana” je naredne 24 godine plovila na raznim linija u Tirenskom moru, pri čemu je 1988. brod podvrgnut većoj rekonstrukciju tokom koje je presječen po sredini i ugrađena mu je nova sekcija trupa i nadgrađa čime je trajekt produžen za 12 metara. Dograđena mu je i još jedna paluba, pa su značajno povećani kapaciteti za prevoz putnika i automobila, ali su istovremeno zbog toga pogoršane maritimne karakteristike broda.

Oktobra 2010. “Domiziana” je povučena iz saobraćaja i stavljena u raspremu jer tada već vremešni trajekt nije udovoljavao najnovijim sigurnosnim pravilima iz tzv. Štokholmskog sporazuma. Trajekt je juna 2011. kupila druga italijanska kompanjija, Adria Ferries iz Ankone, preregistrovala brod na kiparsku zastavu i uvela u saobraćaj na inji Drač-Bari. Po završetku te ljetnje sezone, Adria Ferries je ovaj trajekt poslala u brodogradilište Tuzla u Turskoj gdje je do decembra 2011. feribot prilagođen novim sigurnosnim standardima. Brod je nakon ove rekonstrukcije, pod novim imenom “AF Francesca” ponovno vraćen pod italijansku zastavu i od tada se koristi na redovnoj liniji Drač-Bari te povremeno Drač-Ankona. Upravo pred lukom Ankona, ovaj trajekt je 5.januara 2012. doživio incident kada su ga olujni valovi bacili na lukobran prilikom čega je “AF Francesca” prertpjela i manja oštećenja trupa.

Marta 2015. na ovaj trajekt su takođe u brodogradilištu Tuzla u Turskoj ugrađeni tzv. sponsoni na bokovima i krmenom dijelu broda čime je “AF Francesca” ispunila standarde Štokholmskog sporazuma. Međutim, samo mjesec ipo dana kasnije, 13.maja 2015. “AF Francesca” je doživjela novu havariju jer je, dok je feribot plovio iz Barija prema Draču, u strojarnici izbio veći požar. Iako je posada ugasila vatru, trajekt su remorkeri morali da odvuku nazad do Barija gdje je “AF Francesca” popravljena i nakon nekoliko sedmica, vraćena u upotrebu.

Osim kapaciteta od čak 2.000 putnika i 610 vozila koji su (pre)veliki za potrebe linije Bar-Bari, dio stručne javnosti u Crnoj Gori je skeptičan prema namjeri Barske plovidbe da kupi “AF Francescu” prvenstveno zbog njene starosti i činjenice da je riječ o brodu koji ima glavne i pomoćne motore Fiat-GMT koji se već decenijama ne proizvode i teško je doći do rezervnih djelova za njih. Tako je i za dosadašnje održavanje ovih motora pribjegavano kupovini polovnih rezervnih djelova skinutih sa brodova koji su izrezani u staro željezo u rezalištima u Indiji i Turskoj, a koji su koristili motore proizvođača Fiat-GMT.

Uz to i uz veliku potrošnju goriva ovih motora, ovaj trajekt ima niz tehničkih problema sa stabilizatorima valjanja, klimatizacionim, imaventilacionim i sistemom grijanja putničkog prostora, lošim cjevovodom i tankovima, hidraulikom za sistem prekretnih krila na propelerima, nefunkcionisanjem automastike za upravljanje i nadzor nad mašinskim kompleksom broda…

Ovaj feribot je inače, njegov nekadašnji vlasnik Tirrenia još 2011. Adria Ferriesu prodala kao staro željezo za samo 850.000 eura, a u međuvremenu pod brenerima, život u rezalištima širom svijeta, okončala tri broda-blizanca “AF Francesce” iako su bili i po par godina mlađi od nje.

Informacija da Barska plovidba kupuje “AF Francescu” izazvala je posebno uznemirenje javnosti u Baru gdje je predsjednik lokalnog parlamenta Branislav Nenezić inicirao da se o tome raspravlja i u Skupštini opštine, ali su predstavnici menadžmenta Barske plovidbe odbili da dođu na tu sjednicu. U međuvremenu se i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija oglasilo tvrdnjom da njih niko nije pitao za davanje saglasnosti za kupovinu vremešnog i problematičnmog italijanskog feribota, da su o svemu tome saznali iz medija, te da je odluku da njen predstavbnik u Skupštini akcinara Barske podrži kupovinu “AF Francesce”, donijela Vlada bez konsultovanja MKI.

Bonus video: