Odustaju od kupovine broda samo ako padnu prihodi od najma

Reagovanje Odbora direktora “Barske plovidbe” u vezi sa nabavkom trajekta “AF Francesca”

10958 pregleda 57 reakcija 7 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Povodom teksta “Barska plovidba odustala od kupovine trajekta “AF Francesca”, reagovao je Odbor direktora “Barske plovidbe”.

“Uvaženi gospodin novinar Luković Siniša objavio je netačan podatak da je “Menadžment kompanije Barska plovidba iznenada odustao od namjere da ta firma kupi dotrajali italijanski trajekt “AF Francesca”.

Odbor direktora “Barska plovidba” A.D. Bar je na sastanku održanom u Vladi Crne Gore, u Ministarstvu kapitalnih investicija, sa generalnom direktoricom Direktorata za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu, obavijestio Ministarstvo kapitalnih investicija da će se obustaviti sve aktivnosti oko realizacije Odluke o odobrenju nabavke broda AF Francesca, donesena na XXII redovnoj Skupštini akcionara “Barska plovidba” A.D. Bar, održanoj 27. 6. 2023.

Odlaganje realizacije predmetne odluke je oročeno do zaključenja novih ugovora o najmu, tj. nastavkom uposlenja teretnih brodova “Bar” i “Budva”, po isteku sada važećih ugovora, a koji su zaključeni do kraja ove godine. Sve prednje je uzrokovano enormnim bolje rečeno katastrofalnim padom vozarina u proteklom periodu, koji pad, ako se nastavi, sigurno može ugroziti finansijsku poziciju i likvidnost naše kompanije.

Svakako je da su svi budući projekti investicionog karaktera naše kompanije uslovljeni prevashodno sa sigurnošću kako plovidbe naših teretnih brodova, tako i potpune likvidnosti društva, ali uz napomenu da je Odbor direktora i na navedenoj redovnoj Skupštini akcionara najavio obustavu postupka nabavke fery broda, sa razloga da se neće i ne može realizovati predmetna odluka, ukoliko u ma kom pogledu bude ugroženo poslovanje kompanije, a naročito zbog krize izazvane padom najamnina brodova.

Takođe je dogovoreno i da se nastavi sa realizacijom projekta rekonstrukcije stare poslovne upravne zgrade u Baru, u Ulici maršala Tita, sa ciljem obezbjeđenja sredstava za nabavku fery broda sredstvima naše kompanije, tako da će Odbor dirtektora vrlo brzo objaviti javni poziv za izbor izvođača za izvođenje radova rekonstrukcije navedene zgrade.

Odbor direktra Barske plovidbe uvjeren je da će se popraviti trenutna nepovoljna situaciju na berzi slobodnog brodskog prostora i da će se po zaključenju novih ugovora o najmu i sigurnom i bezbrižnom za kompaniju, uposlenju naših brodova, nastaviti sa aktivnostima u pravcu nabavke fery broda.

Odbor direktora ističe da cijena broda AF Francesca, navedena u tekstu, između pet i šest miliona eura je netačna i provizorna, jer Odbor direktora, niti bilo koji drugi subjekt iz kompanije, nije pregovarao sa vlasnikom broda ili njegovim brokerom, oko komercijalnih uslova nabavke broda.

U dijelu teksta koji se odnosi na opis tehničkih karakteristika broda AF Francesca, samo želimo podsjetiti uvaženog gos. Lukovića da su u Odboru direktora imenovani kao članovi odbora, osim predsjednika Odbora Miloša Raičevića i cap Ivica Pavlović i cap iz Ulcinja Mehdi Karamanaga i da sva trojica imaju preko stotinu godina navigacije i pomorskog iskustva, što znači da se ne radi o laicima iz pomorske oblasti, a naročito ne o osobama koje bi se upustile u rizik predlaganja i nabavke fery broda, a da nisu sigurni u dobar i u ovom trenutku najbolji izbor za našu kompaniju.

Svakako da su vrata ‘Barske plovidbe’ otvorena za sve dobronamjerne pojedince, sve u cilju razmjene iskustva i dodatnih objašnjenja i komentara povodom predmetne teme, a ako treba i drugih tema vezanih za poslovanje naše kompanije”, navedeno je u reagovanju Odbora direktora ove kompanije.

Bonus video: