Paunović: I pored rasta zarada inflacija u dobroj mjeri 'pojela' kupovnu moć građana

"Neophodno da se akcije u koje su bili uključeni brojni trgovinski lanci, apoteke i telekomunikacioni operateri nastave"

5802 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Paunović, Foto: SNP
Paunović, Foto: SNP

Funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović saopštila je da je potrebno da buduća vlasr nastavi sa kontinuitetom ekonomskih mjera u korist građana Crne Gore, koje je, kako je navela, započela i sprovela 43. Vlada.

Paunović je kao jednu od mjera navela akciju "Stop inflaciji", koja se, saopštila je, pokazala izuzetno korisnom za naše građane.

"S obzirom na globalna kretanja inflacije i povećanja cijena, a opet imajući u vidu slabiju kupovnu moć i standard naših građana kao i cijenu mjesečne potrošačke korpe, jasno je da je i pored rasta zarada inflacija u dobroj mjeri 'pojela' kupovnu moć stanovnika naše države. S toga je neophodno da se ovakve akcije u koje su bili uključeni brojni trgovinski lanci, apoteke i telekomunikacioni operateri nastave. Takođe treba raditi na tome da se broj privrednih subjekata koji će se odazvati akcijama poveća a naročito o tome da isti ne zloupotrebljavaju ovakve akcije na način da snižavajući cijene jednih proizvoda povećavaju cijene drugih", saopštila je Paunović.

Dodaje i da se "ne smije dozvoliti da veliki trgovački lanci diktiraju nivo cijena i ugrožavaju domaće proizvođače".

"Na ovaj način se može i postaći zdrava konkurencija između učesnika akcije kao i u velikoj mjeri zaustaviti inflacija, kako se desilo u proteklom periodu i kako su zvanični statistički podaci pokazali. Valja napomenuti da su slične mjere i akcije nakon Crne Gore uvele i Vlade u određenim državama kako u okruženju tako i vlade članica Evropske unije, što je indikator da se radi o pravom putu pomoći građanima".

Paunović je ocijenila da Crnu Goru u narednom period očekuju brojni izazovi koje treba riješiti.

"A koji se prije svega tiču deblokade pravosuđa i ostalih zarobljenih institucija u Crnoj Gori, usvajanja zakona, za koje nije bilo političke volje i većine u prethodnom periodu (zakon o Vladi, Zakon o Skupštini, Zakon o porijeklu imovine...), upravo iz razloga nedostatka odgovarajuče podrške u parlamentu. Ako se želi ići naprijed ka EU i ako se instinski žele prevazići ovi problemi koji su glavni kamen spoticanja ulaska Crne Gore u EU, nova vlada mora biti inkluzivna, sa čvrstom podrškom najmanje 49 poslanika u državnom parlamentu. A Socijalistička narodna partija kao ključna karika u 43. Vladi pokazala je da nam je interes svakog građanina Crne Gore na prvom mjestu", zaključila je Paunović.

Bonus video: