Tužilaštvo da provjeri i da li je Brković platio „Boku”

SDT tereti Dragana Brkovića, njegovog sina Bojana i izvršnog direktora Milića Popovića da su oštetili državu za sedam miliona, zloupotrebu ovlašćenja i pranje novca

34334 pregleda 71 reakcija 16 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Udruženje bivših radnika kompanije “Vektra Boka” pozvalo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da provjeri da li je Dragan Brković platio akcije i da li je vlasnik tog Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP), ali i kako su pojedine presude donesene.

To je za “Vijesti” kazao predsjednik Udruženja bivših radnika Đorđe Rajak.

Po nalogu SDT-a u avgustu prošle godine privedeni su vlasnik “Vektre” biznismen Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije “Vektra Boka” Milić Popović. SDT ih tereti da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog HTP “Boka”, tako što su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Rajak je naglasio da su SDT-u do sada poslali više od 25 krivičnih prijava i zahtjeva u kojima su naveli sumnje i nezakonitosti. Prethodno je sudija za istragu Suzana Mugoša odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili s pravom korišćenja na kompaniju “Vektra Boka”. Rješenje je na zahtjev SDT-a donijeto 16. marta.

Rajak je kazao da je predsjednik Višeg suda Boris Savić nedavno donio rješenje kojim je ukinut predlog SDT-a i rješenje sutkinje Mugoše, uz obrazloženje da nema elemenata krivičnih djela i da na ovo rješenje nemaju pravo žalbe.

On je istakao da je investicioni program vrijedan 64 miliona eura u “Vektra Boki” trebalo da traje godinama, ali da na kraju nije uložen ni cent. Naveo je i da su najznačajniji objekti hotelske kompanije bili zaštićeni, među njima Hotel “Plaža”, “Igalo”, “Tamaris”, “Boka” i “Žanjice” i da se nisu mogli otuđivati dok se ne uloži makar dio planiranog novca. Rajak je kazao i da su početkom prošle godine upozorili i podnijeli krivičnu prijavu SDT-u, u kojoj su dostavili svoje sumnje i dokaze pošto nisu dobijali adekvatnu pomoć.

“Da je osnovana naša prethodna sumnja da menadžment nije radio u skladu sa zakonom i tako prevario nas radnike i druge povjerioce. Sumnja postoji da je u sprezi menadžment i pojednici iz Privrednog suda, posebno Blažo Jovanić koji je više puta kršio plan reorganizacije”, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi Udruženja.

Jovanić je optužen za zloupotrebu položaja i njemu je u toku suđenje.

Rajak navodi i da su na sjednici Savjeta za kontrolu i praćenje privatizacije doneseni zaključci da se imovina bivše državne “Boke” ne može uvrstiti u stečajnu masu “Vektre”. Dodaje i da je Brković javno obećao da će radnici biti isplaćeni, ali da se ni to nije desilo.

“U stečaju je napravljen plan reorganizacije, koji niko nije poštovao. Brković je imovinu “Boke” prodavao u više navrata, čak i restoran “Žanjice” koji nikako nije smio biti otuđen. Prodata je autobuska stanica, plaža “Milašinović” i još objekata u zoni Morskog dobra, imovina je otuđena”, istakao je Rajak.

On je kazao da, prema revizorskom izvještaju, “Vektra Boka” prihoduje i danas, od izdavanja parkinga hotela “Igala” i bivšeg “Tamarisa” i nekoliko poslovnih prostora, ali da novcu ne mogu ući u trag.

Rajak se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda prema kojoj su se bivši radnici našli prvi na listi za isplatu, ali tvrdi da tu odluku niko nije poštovao, posebno pri prodaji prvog od placeva “Vektra Boke”. On navodi da su parcele prodate kako bi se isplatili dugovi prema radnicima, te da su oni od prodaje dobili svega ratu i po. Rajak tvrdi i da je nakon prodaje tri placa, jer zemljište nije moglo biti prodato bez dozvole radnika, država 2021. godine tužila menadžent i bivše zaposlene.

“Mi ćemo tražiti da se radnici izuzmu iz tužbe jer nisu ni krivi ni dužni. Oni su prevareni od samog starta”, naglasio je Rajak.

Prema njegovom mišljenju neosporna je činjenica da su radnici oštećeni i traže zaštitu sopstvenih života jer su obespravljeni.

Skoro dva mjeseca bili u pritvoru dok je tužilaštvo sprovelo dokazni postupak: Brković
Skoro dva mjeseca bili u pritvoru dok je tužilaštvo sprovelo dokazni postupak: Brkovićfoto: Luka Zeković

Brkovići i Popović su u pritvoru bili do sredine oktobra, kada su istekli uslovi za njihovo dalje zadržavanje jer je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve svjedoke i sprovela dokazni postupak, nakon čega je i tražila ukidanje pritvora.

Imovina “Boke” sada blokirana odlukom Vlade

Rajak je “Vijestima” kazao i da su, uprkos rješenju predsjednika Višeg suda Borisa Savića, imovina i akcije firme “Vektra Boke” i dalje u blokadi, zahvaljujući ranijoj odluci Vlade.

Kompaniji “Vektra Boka” žiro-račun je u neprekidnoj blokadi već skoro četiri godine, na ukupan dug od 12,1 miliona eura.

Rajak je kazao da su do sada imali tri sastanka s premijerom Dritanom Abazovićem od kojih posljednji krajem jula, ali da će susret s državnim predstavnicima zahtijevati i u narednom periodu.

Bonus video: