Dio bulevara Danilovgrad-Podgorica do kraja avgusta, sporno 800 metara

Iz Uprave za saobraćaj kazali da završetak bulevara Danilovgrad-Podgorica zavisi od izgradnje kružnog toka i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa

8567 pregleda 12 komentar(a)
Ministarstvo odlučuje o izmjenama plana: Bulevar u junu 2022., Foto: Luka Zekovic
Ministarstvo odlučuje o izmjenama plana: Bulevar u junu 2022., Foto: Luka Zekovic

Radovi na 900 metara dugom dijelu bulevara Danilovgrad-Podgorica kroz Gornju Goricu trebalo bi da budu završeni do kraja avgusta, dok se na jednoj saobraćajnoj traci trenutno ugrađuju donji noseći slojevi asfalta, nakon čega slijedi rad na prilazima stambenim i poslovnim objektima, trotoarima, preostalim slojevima i saobraćajnoj signalizaciji.

To je “Vijestima” zvanično kazala koordinatorka u Upravi za saobraćaj Svetlana Janjević. Rekonstrukciju ove dionice duge 1,7 kilometara od Komanskog mosta do raskrsnice Podgorica-Cetinje-Nikšić radi firma “Tehnoput”, a finansiraju je Glavni grad i Uprava za saobraćaj.

Na pitanje kada se može očekivati potpuni kraj radova, ona je pojasnila da rekonstrukcija na preostalom dijelu od 800 metara ne može početi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“A posebno iz razloga zabrane izvođenja radova od strane stanovnika naselja Gornja Gorica koji gravitiraju postojećoj raskrsnici ulica Lička, Kosmajska i Vinogradarska u zahvatu DUP-a “Gornja Gorica 2-zona A” i koji zahtijevaju izgradnju kružne raskrsnice”, navela je Janjević.

Ona je naglasila da se taj zahtjev ne može sada ispuniti jer se planska dokumentacija ne može izmijeniti bez izmjene projektne, koja je izrađena u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i važećom planskom dokumentacijom.

“U cilju rješavanja problema, kod nadležnog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je podnijeta inicijativa za izradu izmjene planske dokumentacije, pa je procedura u toku”, istakla je ona.

Janjević je dodala da bi u slučaju donošenja planskog dokumenta kojim bi se izmijenila raskrsnica u odnosu na sada važeći DUP, izrada izmjene projektne dokumentacije i rješavanje dodatne eksproprijacije bila u nadležnosti Glavnog grada kao nosioca izrade glavnog projekta rekonstrukcije.

Ona je naglasila da je Glavni grad nosilac izrade projektne dokumentacije i sprovođenja eksproprijacije te da osim tih troškova finansira izradu fekalne kanalizacije, vodovoda, instalacija i javna rasvjete, dok radove na atmosferskoj kanalizaciji i saobraćajnici plaća Uprava za saobraćaj iz kapitalnog budžeta.

“Vrijednost ugovorenih radova koji su u nadležnosti Glavnog grada iznose 1,27 miliona, a radova Uprave za saobraćaj 3,08 miliona eura”, kazala je Janjević.

Bulevar otvoren još u julu prošle godine

Rekonstrukcija magistralnog puta Danilovgrad-Podgorica od kružne raskrsnice u Danilovgradu do Komanskog mosta duga 15 kilometara završena je u julu prošle godine.

"Radovi su izvođeni po ugovoru sa firmom "Bemax", a finansirani dijelom iz kredita sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i dijelom iz kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj", pojasnila je Janjević.

Tadašnji radovi koštali su 24,5 miliona eura.

Bonus video: