Unajmljeni avion „ToMontenegra” ponovo bio u kvaru

Zbog ispada let za Istanbul kasnio osam i po sati, slično kašnjenje se očekuje i u povratku. Moguće pomijeranje i nekih današnjih letova. Smijenjeni članovi odbora direktora mjesecima upozoravali na sporni zakup tog aviona

28477 pregleda 76 reakcija 21 komentar(a)
Ukrajinski “embrajer 190” na pisti u Tivtu, Foto: Foto Air Montenegro
Ukrajinski “embrajer 190” na pisti u Tivtu, Foto: Foto Air Montenegro

Avion “embrajer E190”, koje je “ToMontenegro” zakupio od ukrajinske firme “Wind Rose” juče je ponovo imao ispad na liniji za Istanbul, zbog čega je iz Tivta umjesto u 6.40 poletio tek u 15.18 odnosno sa osam i po sati zakašnjenja.

On je iz Istanbula u Tivat trebalo da se vrati već u 11.10, ali se njegov povratak očekivao tek kasno sinoć. Ovaj jučerašnji ispad aviona mogao bi i danas da izazove posredna kašnjenja. Iz kompanije juče nisu saopštili šta su bili uzroci odlaganja.

“Vijesti” su početkom jula objavile tekst da avioni koje je nova uprava državne avio-kompanije “ToMontenegro” unajmila ove godine, “airbus A320” od početka aprila i “embrajer E190” od početka juna, već su imali više ispada sa linija, izazivajući kašnjenje i odlaganje letova, što je nanijelo višemilionsku štetu kompaniji, ali i negativno uticalo na njen ugled kod putnika.

Do tada su ovi avioni za četiri mjeseca imali osam ispada, a u posljednjih 20 dana desila su se još dva. U prošloj godini tada iznajmljeni avion imao je samo jedan ispad.

“Vijesti” su tada objavile dio dokumentaciju iz koje se vidi da su kasnije smijenjeni članovi Odbora direktora “ToMontenegro” Vukadin Stojanović i Mirko Škerović mjesecima upozoravali na pogrešan pristup i način unajmljivanja spornih aviona, kao i da su Odboru direktora analize i ugovori dostavljeni svega nekoliko sati pred sjednicu na kojoj je trebalo da se da saglasnost na višemilionski vrijedne zakupe aviona.

Stojanović nekoliko dana pred smjenu u dopisu novom izvršnom direktoru Marku Anžuru šalje dopis u kojem traži “urgentno organizovanje sastanaka sa zakupodavcima vazduhoplova “A320” i “E190”, a iz razloga što su ispadi iz saobraćaja sve učestaliji i nanose štetu kako finansijske prirode, tako i ugledu kompanije”.

“Avioni su pribavljeni na brzinu, bez adekvatne analize, iako se za isto imalo dovoljno vremena, međutim kako Vaš prethodnik, tako i dio Odbora direktora tu su stvar otežali do tačke u kojoj smo avion iznajmili po cijeni koja je i do 100% veća od one koja je prije nekoliko mjeseci odbijena kao nepovoljna”, napisao je Stojanović.

On navodi i da je crnogorska javnost, nekoliko dana ranije, obmanuta izjavom da je po osnovu kašnjenja letova kompanija imala trošak od svega 6.000 eura i da će se taj iznos eventualno duplirati do kraja tekuće godine.

“Istina je da je trošak rezervisanja po ovom osnovu, do danas, na nivou većem od jednog milion eura, dok se procjenjuje da će do kraja godine to iznositi više od tri miliona eura. Samo jedan let sa 100 putnika, po ovom osnovu generiše trošak rezervisanja od 25.000 eura, pa je spekulisanje sa 6.000 eura prije svega igranje sa inteligencijom javnosti, a u prvom redu zaposlenih u ‘ToMontenegro’. Ono što je vrlo važno je da se ne može reći da je jurenje uvezenih posada po crnogorskom primorju, haosi po hotelima, repetitivni kvarovi na avionima i slično, uobičajena stvar u avijaciji, a to je bezmalo 70 odsto razloga zbog kojih je generisana tolika šteta”, naveo je tada Stojanović.

Stojanović u maju upozoravao da će se povećati broj ispada

Stojanović je prije dva mjeseca novom direktoru Anžuru u dopisu dostavio svoja ranija mišljenja i upozorenja o načinu i izboru vazduhoplova koji su iznajmljeni, koji su dominantno uzrok kašnjenja, a poziva ga i da pogleda zapisnike sa sjednica Odbora direktora na kojima se odlučivalo o zakupu ovih aviona.

“Radi lakšeg sagledavanja situacije, dobro bi bilo da znate da je kompletna flota tokom čitave ljetnje sezone 2022. imala samo jedan ispad iznajmljenog aviona, dok su ove godine prije ulaska u pik turističke sezone, kada su vrućine velike i naprezanje aviona na najvišem nivou, iznajmljeni avioni iz saobraćaja ispali osam puta. Nije teško pretpostaviti da će doći do eskalacije tokom dva najtoplija i najopterećenija mjeseca koji slijede”, naveo je Stojanović.

Bonus video: