Ovako izgleda vožnja žičarom Kotor-Lovćen (VIDEO)

Žičara, koja je danas otvorena za komercijalnu vožnju, izgrađena je za nešto više od godinu otkako je postavljen kamen temeljac u julu 2022.

95172 pregleda 667 reakcija 121 komentar(a)
Žičara Kotor-Lovćen otvorena za komercijalnu vožnju, Foto: Boris Pejović
Žičara Kotor-Lovćen otvorena za komercijalnu vožnju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.08.2023. 16:23h

Žičara Kotor-Lovćen otvorena je danas u 10 sati za komercijalnu vožnju i biće operativna svakog dana u terminu od devet do 21 čas.

Projekat je realizovao konzorcijum Novi Volvoks – Lajtner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.

Direktor kompanije Žičara "Kotor - Lovćen" Marco Cus rekao je da je žičara projekat na koji svi treba da budu ponosni.

žičara Kotor-Lovćen
foto: Mirko Kotlaš

„Ovo je važan dan za sve nas koji smo radili na projektu, ali vjerujem i važan dan za crnogorsku turističku privredu. Pogled na Boku i boravak na Lovćenu, mogućnost da se za 11 minuta popnete do ove fantastične pozicije, lakši pristup Nacionalnom parku "Lovćen" za turiste, definitivno svrstavaju ponudu žičare u red nezaobilaznih atrakcija za sve koji posjete Crnu Goru", naveo je on.

Marco Cus
foto: Mirko Kotlaš

Dodao je da je projekat značajan i za regiju, te da bez Lajtnera, Vlade i partnera "ne bi bili danas ovdje".

Prema njihovim procjenama, očekuju dobru sezonu, a Cus kaže da će žičara raditi i vožnje ići po planu dok god vremenski uslovi to dozvoljavaju.

"Žičara 'Kotor – Lovćen' će biti dio održive, ekološki orijentisane priče, koja u razvoju sadržaja još na ovom početnom nivou prati svjetske turističke trendove u dijelu aktivnog odmora i njegovanja autentičnih vrijednosti na svim nivoima. Da podsjetim da je naš partner 'Leitner' – kompanija svjetskog renomea, koji su fascinirani ljepotama ovog podneblja. Dakle, Crna Gora od danas ima žičaru sa pogledom na jedan od najljepših zaliva na svijetu, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima“, istakao je Cus.

Žičara je izgrađena za nešto više od godinu otkako je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine.

Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Vožnja žičarom će u jednom smjeru za odrasle koštati 13 eura, dok je cijena povratne ulaznice 23 eura. Cijene dječjih karata su niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta sedam eura, odnosno 12 eura za oba smjera.

Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za osobe sa invaliditetom, pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi sedam eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Bonus video: