Novaković odgovorio opoziciji: Sve je kao barska poslovica "Merak mu učini, posao ne završi"

"Takođe, SO Bar kao organ lokalne samouprave po ovom pitanju nema nadležnosti da donosi odluke ili druge obavezujuće akte, jer se radi o preduzeću koje je u zakonom propisanoj proceduri privatizovano 2014, na što je saglasnost dala Skupština Crne Gore"
73 pregleda 1 komentar(a)
Radomir Novaković Cakan, Foto: Radomir Petrić
Radomir Novaković Cakan, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 29.08.2017. 14:02h

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković ocijenio je da je reagovanje odborničkih klubova opozicije povodom situacije u AD Port of Adria (PoA) “u duhu stare barske izreke "Merak mu učini, posao ne završi". Povodom zajedničkog saopštenja odborničkih klubova opozicionih partija u SO Bar, objavljenog u “Vijestima”,u kojem se navodi da su predstavnici vladajuće koalicije odbili da podrže inicijativu za sazivanje vanredne sjednice SO Bar “o navodnom nepoštovanju koncesionog ugovora PoA ", Novaković je u svom saopštenju za javnost objavio da se 24. avgusta sastao sa predsjednikom Sindikalne organizacije AD PoA Dobroslavom Orlandićem koji mu je dostavio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice SO “ radi razmatranja stanja u ovom privrednom društvu”.

"Uvažavajući značaj zahtjeva, na Kolegijumu predsjednika Skupštine istog dana je dogovoreno da se poslije konsultacija unutar odborničkih klubova ponovo sastanemo 28. avgusta i konačno definišemo stavove. Radi pravilnog informisanja javnosti, dužan sam obavijestiti da je izvršni direktor PoA Sedat Kara neposredno prije održavanja druge sjednice Kolegijuma pozvao predsjednika Opštine i mene lično i izrazio spremnost da zajedno sa predsjednicima odborničkih klubova SO Bar na sastanku u sjedištu kompanije, u neposrednoj komunikaciji, predstavi što je do sada urađeno u investicionom dijelu, i rezultate poslovanja i buduće poslovne poteze kompanije", navodi Novaković.

On je dodao da je Poslovnikom o radu SO Bar za sazivanja sjednice Skupštine po hitnom postupku između ostalog propisano da predsjednik SO može sazvati sjednicu po hitnom postupku u roku kraćem od deset dana, a dnevni red predložiti na samoj sjednici, u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti kojima se ugrožava život i zdravlje ljudi i imovina veće vrijednosti, “ili postoje pitanja i odnosi za čije utvrđivanje, odnosno regulisanje postoji neodložna potreba, a nedonošenje odluke po istima bi moglo prouzrokovati štetne posljedice”. Novaković dodaje da se sjednica po hitnom postupku može sazvati na zahtjev jedne trećine odbornika, predsjednika Opštine ili po inicijativi najmanje pet posto građana upisanih u birački spisak Opštine sa posljednjih izbora.

"Takođe, SO Bar kao organ lokalne samouprave po ovom pitanju nema nadležnosti da donosi odluke ili druge obavezujuće akte, jer se radi o preduzeću koje je u zakonom propisanoj proceduri privatizovano 2014, na što je saglasnost dala Skupština Crne Gore. Kako je zahtjev predstavnika opozicionih odborničkih klubova stranaka za sazivanje sjednice ostao na nivou usmenog- nije formalizovan kako je propisano, te imajući u vidu spremnost menadžmenta PoA da upozna predstavnike SO sa poslovanjem preduzeća, smatram da smo dužni da saslušamo i drugu stranu i sagledamo argumentne koji će tom prilikom biti prezentovani, pa eventualno, nakon toga sazvati sjednicu na kojoj bi se razmatralo o navedenom pitanju", ukazao je Novaković.

"Ukoliko rasprava na ovu temu nije prvenstveno motivisana željom da se politički poentira na poblemu zaposlenih u PoA, vjerujem da odbornici SO Bar neće zakasniti sa raspravom na ovu temu ako sačekaju da saslušamo i trezveno sagledamo argumente menadžmenta. Niko od predstavnika vladajuće koalicije nije na sjednici kolegijuma predsjednika SO doveo u pitanje spremnost da se podrže i odbrane sva zakonom regulisana prava radnika PoAi sindikata koji ih predstavljaju. Naprotiv! Na kraju ne mogu se oteti utisku da je reagovanje predstavnika odborničkih klubova opozicije u duhu one stare barske izreke "Merak mu učini, posao ne završi", zaključio je Novaković.

Bonus video: