Od Kuće voća još nema ploda

Radovi na objektu u Andrijevici počeli su 2018. godine, a potpuno su obustavljeni dvije godine kasnije. Ministarstvo poljoprivrede treba da inovira projekat da bi se raspisao tender za nastavak radova na objektu

16527 pregleda 2 komentar(a)
Radovi započeti 2018. godine: Kuća voća u Andrijevici, Foto: Monitor
Radovi započeti 2018. godine: Kuća voća u Andrijevici, Foto: Monitor

Radovi na Kući voća koja je u Andrijevici trebalo da se izgradi još 2019. nisu izvođeni protekle dvije godine, a realizovano je oko 50 odsto ugovora vrijednog 1,3 miliona eura. Radove su kočile izmjene revidovanog glavnog projekta, rješavanje nastalih imovinsko-pravnih odnosa i izgradnja trafo-stanice koja nije bila predmet osnovnog ugovora.

To, između ostalog, piše u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) i organa uprave za prošlu godinu.

Radovi na Kući voća započeti su u aprilu 2018. godine pri čemu je ugovoreni rok za njihov završetak bio 18 mjeseci dok je projektnu dokumentaciju izradilo preduzeće “Arhing inžinjering”, reviziju “Ubi.pro”, a izvođač bila firma “Neimar inženjering”.

Prema Izvještaju, od investicije vrijedne 1,3 miliona do sada je realizovano oko 50 odsto vrijednosti ugovora a na objektu se nije posljednje dvije godine ni radilo.

“Izmjene revidovanog glavnog projekta su uzrokovale pojavu značajnog broja naknadnih i nepredviđenih radova, za što je sprovedena procedura pregovaračkog postupka u cilju obezbjeđenja nedostajućeg novca u iznosu od 15 odsto od osnovne vrijednosti ugovora”, piše u Izvještaju.

Za izvođenje naknadnih radova izazvanih nedostatkom i izmjenama projektne dokumentacije, navodi se da je dodatno raspisan tender za izvođenje radova. U dokumentu piše i da je neophodno da MPŠV pokrene rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se raspisao tender za izvođača radova za izgradnju trafo-stanice, koja nije bila predmet osnovnog ugovora i projekta.

To je kako se navodi, uz nedovoljno angažovanje izvođača dovelo do usporavanja radova i njihovog potpunog obustavljanja krajem avgusta 2020. godine, pa nisu realizovani ni osnovni ni ugovor zaključen po sprovedenom pregovaračkom postupku.

“Za kašnjenje u realizaciji projekta koje je nastalo krivicom izvođača radova, istom su naplaćeni penali”, ističe se u Izvještaju.

Dodatno, tokom 2021. godine je uz podršku “MIDAS 2” projekta pripremljena studija tržišta, model upravljanja i predlog petogodišnjeg plana poslovanja za Kuću voća. Kako bi radovi bili nastavljeni a objekat završen, potrebno je da MPŠV uradi inovirani projekat tehnologije proizvodnje, planirane tehnološke opreme i uklapanje iste u izvedeno stanje, nakon čega bi Uprava za kapitalne projekte raspisala tender za nastavak i završetak radova na objektu.

Osim toga, MPŠV u saradnji sa Opštinom Andrijevica mora da pokrene rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji planirane trafo-stanice, kako bi Uprava za kapitalne projekte raspisala javna nadmetanja za izvođenje radova.

Projekat najavljen prije osam godina

Kuću voća je tadašnja Vlada Mila Đukanovića najavila još 2015. godine, kada se krenulo sa izradom idejnog rješenja i kada je planirano da projekat posluži kao nosilac privrednog razvoja u Andrijevici.

“U okviru proizvodnog dijela objekta, uz instaliranje hladnjače, vršiće se prerada voća. To daje šansu za sigurniji otkup i formiranje novih plantaža. Imaćemo, takođe, i edukativna i poslovna odjeljenja koja će u cilju bolje proizvodnje voćarima stajati na raspolaganju”, poručivali su ranije iz Vlade.

Snažan doprinos ovog objekta, razvoju poljoprivredne proizvodnje naslonjene na uzgoj malina, borovnica, aronije i drugog bobičastog voća, posebno u dijelu prerade najavio je 2016. i tadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

“Za Kuću voća završen je idejni projekat. Cilj nam je da pripremimo naredne korake kako bi se što više građevinskih radova uradilo tokom ove godine”, kazao je tada Ivanović.

Značaj projekta je istakao i Milutin Simović, koji je Ivanovića zamijenio na funkciji ministra poljoprivrede 2016. godine. On je tokom obilaska radova 2019. kazao da je potrebno da se ubrzaju te da su pokrenute aktivnosti na razradi tehnološkog projekta pa treba sinhronizovati radove sa konačnim rješenjima u tom projektu.

Simovićev nasljednik na funkciji ministra poljoprivrede Aleksandar Stijović radove je obišao tokom 2021. kada je iz tog resora saopšteno da je stanje na projektu loše, da radovi nisu napredovali dogovorenom dinamikom, da se kasni godinu i po te da se to pitanje mora riješiti.

“U toku izvođenja radova evidentirana je pojava značajnih viškova i naknadnih radova, usljed utvrđenih propusta u projektnoj dokumentaciji, odnosno predmjeru radova”, saopšteno je iz tog resora.

Dodatni troškovi, viškovi i naknada radova nastali kao posljedica ovih propusta, dodatnih radova zbog izmjene tehnologije proizvodnje i prekoračenje ugovorene vrijednosti usljed promjene stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), prema tadašnjoj procjeni za javne radove iznosili su 504 hiljade eura.

Osim ovog projekta u Izvještaju se navodi i da je u toku prošle godine uknjižen objekat “Kuća maslina” u Starom Baru dok je njegovo otvaranje bilo u aprilu te godine. U tom objektu nalaze se sadržaji za preradu i proizvodnju ulja isključivo po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavanje radionica, seminara, prodajni i izložbeni prostor.

Za stočarstvo lani 4,5 miliona

U oblasti stočarstva su tokom prošle godine isplaćene premije za gotovo 6,4 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, ukupne vrijednosti od 4,56 miliona eura.

Osim toga, u Izvještaju se navodi i da je prošle godine otkupljeno 25,52 miliona litara mlijeka što je 4,5 odsto manje nego za godinu prije toga.

“Prošle godine 86 odsto otkupljenog sirovog mlijeka bilo je u skladu sa kriterijumima koji se primjenjuju u EU”, piše u Izvještaju.

Kada je u pitanju podrška preradi mlijeka na gazdinstvu, isplaćeno je ukupno 3,16 miliona eura. Pravo na premiju po ovoj mjeri u 2022. godini ostvarilo je više od dvije hiljade proizvođača, njih najviše sa sjevera zemlje 81 odsto, centralnog 18 odsto i 1 odsto iz južnog dijela.

Bonus video: