Ako su pamćenje izgubili, dokumenti ih demantuju

Opština Tivat nije sa Vladom našla zajednički jezik da joj ustupi udio u profitu ACG, nego je grad Tivat poharan od te iste Vlade
174 pregleda 11 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.08.2017. 16:55h

Čitav kompleks aerodroma u Tivtu, koji se sastoji od 11 katastarskih parcela ukupne površine 545.323 kvadrata, trenutno nema vlasnika, a tivatska Opština je na volšeban način ostala bez vrijedne imovine.

U listu nepokretnosti ne postoji podatak o titularu svojine nad zemljištem, već samo da je njegov korisnik Aerodromi Crne Gore. U Upravi se prije 17 godina to zemljište vodilo kao opštinsko vlasništvo.

Direktor UZN Dragan Kovačević kazao je, međutim, da taj prostor nikada nije bio u vlasništvu Opštine i da će sve zemljišne parcele u obuhvatu aerodroma i njegove najbliže okoline uskoro i zvanično biti upisane na državu Crnu Goru kao jedinog vlasnika.

"Aerodromi su u vlasništvu države Crne Gore sa pravom upravljanja preduzeća Aerodromi Crne Gore. Opština kao vlasnik zemljišta na aerodromu Tivat nikada nije bila“, kazao je prije dva dana za RTCG Kovačević.

Njega demantuje dokument koji je prije 17 godina izdao isti organ kojim Kovačevič danas rukovodi - tadašnja Direkcija, a sada Uprava za nekretnice Crne Gore.

Riječ je dokumentu broj 467-121-77, od 20. aprila 2000. koji „Vijesti“ posjeduju.

"Od ukupne površine po starom premjeru, na Opštinu Tivat vodila se površina od 41 hektara 58 ari i 81 metar kvadratni. Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od 4 hektara 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od 9 hektara 32 ara i 59 kvadratnih metara".

To između ostalog piše u dokumentu - odgovoru koji je na odborničko pitanje Petra Samardžića (SNP) postavljeno u tivatskom parlamentu 20. aprila 2000. godine dao tadašnji načelnik Odjeljenja za katastar Direkcije nekretnina Crne Gore u Tivtu Vladimir Grgurović.

To znači da je Opština prije 17 godina bila vlasnik skoro 45 odsto od ukupno nešto preko milion kvadrata što obuhvata aerodrom sa zaštitnim pojasom i takozvani eskproprijacioni pojas magistrale koja prolazi pored vazdušne luke.

Tivatska lokalna uprava prošle je nedjelje na zahtjev „Vijesti“ potvrdila da je Opština u međuvremenu pod čudnim okolnostima, izbrisana iz vlasničkog kompleksa na aerodromu, ali od tada oni izbjegavaju da javnosti objasne kako je moguće da je država gradu Tivtu praktično otela njegovu milionski vrijednu imovinu u vazdušnoj luci.

Zbog svega što se događa sa aerodromom, raste i nezadovoljstvoi partnera lokalnog DPS-a u opštinskoj vlasti, pa je, kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, tivatski SD već zaprijetio raskidom koalicije ukoliko se ne odustane od predstojeće praktične privatizacije aerodroma.

Ni HGI ni SD, međutim, nisu se još oglasile o "pljački" opštinskih 486.000 kvadrata zemlje na aerodromu i još 44.700 kvadrata na kojima je Opština bila suvlasnik sa privatnim licima.

Ova tema sigurno će biti u fokusu predstojeće sjednice lokalnog parlamenta koja bi trebalo da se održi 20. septembra, tačno tri mjeseca nakon što su odbornici opozicije potegli pitanje vazdušne luke na posljednoj sjednici SO.

Predsjednik parlamenta Ivan Novosel (DPS) i gradonačelnica Snežana Matijević učinili su sve da onemoguće tu raspravu, tvrdeći da lokalna uprava "nema dovoljno informacija u vezi sa namjerama Vlade sa Aerodromom Tivat i da je o tome preuranjeno pričati".

Da je, uprkos tvrdnjama direktora UZN Dragana Kovačevića, grad Tivat nesumnjivo u kompleksu ovdašnjeg aerodroma (bio) vlasnik ogromnih nekretnina potvrđuje i izjava bivšeg tivatskog gradonačelnika Zorana Jankovića (DPS) od prije skoro 15 godina. On je tada, u svojstvu člana tročlanog Odbora povjerenika koji je upravljao Opštinom u očekivanju novih lokalnih izbora, 14. oktobra 2002, pred preuzimanje od strane Crne Gore aerodroma Tivat i Podgorica od JAT-a, kazao da će Opština od crnogorskih vlasti zahtijevati učešće u upravljanju JP Aerodromi Crne Gore i usmjeravanju dijela zarade sa tivatskog aerodroma u gradsku kasu.

"Mi smo i ranije iskazali potrebu SO Tivat da se njeni predstavnici pojave u upravljačkoj strukturi JP ACG i da se Opština Tivat uključi u izbor kadrova tog preduzeća i ovdašnjeg aerodroma. Takođe, smatramo da se, osim naplate taksa i poreza na zarade radnika aerodroma, mora iznaći i konkretni oblik po kome će Opština Tivat učestvovati u raspodjeli dobiti sa aerodroma Tivat kroz suvlasništvo nad tim objektom ili akcionarstvo”, izjavio je oktobra 2002. za "Vijesti" Zoran Janković.

On je tada istakao da su tivatske lokalne vlasti dvije godine ranije poslušale sugestiju iz Podgorice da se sa svojim zahtjevima ne uključuju u pregovarački proces između Vlade Crne Gore, Vlade Srbije i JAT-a, već da Tivćani sa crnogorskim vlastima pregovaraju o svojim interesima u vezi sa aerodromom, kada vazdušne luke Tivat i Golubovci pređu u vlasništvo Crne Gore.

"SO Tivat je u momentu otvaranja diskusije o statusu aerodroma, obezbijedila čvrste materijalne dokaze da Opština ima vlasništvo nad većim dijelom zemljišta na kojem je izgrađen aerodrom i da određeni broj građana Tivta, takođe, ima zemlju u kompleksu te vazdušne luke. Sada se stiču uslovi da mi reaktiviramo naš posao oko identifikacije vlasništva SO Tivat na aerodromu, kao i vlasništva privatnih lica iz Tivta. U vjerodostojnost naših podataka svojevremeno su se uvjerili i predstavnici JAT-a koji su prvobitno u njih sumnjali, a ti podaci prezentirani su i državnom tužiocu Crne Gore kako bi poslužili u pregovorima dviju Vladas. Dokumentacija je spremna, identifikacija je većinom završena, katastar je propisno uknjižio podatke i smatram da neće biti problema da sa Vladom i Ministarstvom saobraćaja riješimo pitanje zaštite interesa opštine Tivat na ovdašnjem aerodromu“, kazao je Janković.

Tada je dodao i da su Tivćani “dobili garancije iz Podgorice da će njihovi interesi biti zaštićeni”.

"Očekujemo da će se pronaći odgovarajući model ili suvlasništva SO Tivat nad JP ACG ili podjele dobiti na drugačiji način. Svakako očekujemo da će se budžet Opštine Tivat puniti ne samo na osnovu poreza i taksa koje sada ubiramo sa aerodroma nego i da će se valorizovati imovina koju Tivat nesporno ima u tom aerodromu i koju smo mi u svakom trenutku u stanju da dokažemo”, zaključio je Janković.

Za vrijeme njegovog mandata kao gradonačelnika, ali i mandata njegovih nasljednika na tom mjestu - sve funkcionera DPS-a: Zorana Radovića, Dragana Kankaraša, Ivana Novosela i Snežane Matijević, Opština Tivat ne da sa Vladom u Podgorici nije našla zajednički jezik da joj ova ustupi udio u profitu ACG, nego je grad Tivat kako se pokazalo, čak i poharan od strane iste Vlade.

Kankaraš 2013. godine: Sazrela vremena da zaštitimo naše...

“U svakom slučaju, insistiraćemo na akcionarskom udjelu jer smaramo da su sazrela vremena da se na taj način zaštiti imovina Opštine Tivat u kompleksu aerodroma", kazao je "Vijestima" 3. aprila 2014. tadašnji gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

On je tako reagovao na proces transformacije Aerodroma Crne Gore iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a što je nedugo prije toga sprovela Vlada, proglasivši tada sebe za jedinog vlasnika kapitala u ACG.

Već tada se spekulisalo da Vlada namjerava privatizivati ACG, a aerodrom Tivat – „fabrika para“ kako su je zvali mještani, tada je bio u fokusu interesovanja kanadske korporacije “SNC Lavalin”.

"Imovinski interesi Opštine Tivat su zaštićeni činjenicom da mi to nismo prodali i da je Opština Tivat i dalje vlasnik određenih parcela i lokacija na kojima aerodrom obavlja svoju djelatnost. Moje je mišljenje da infrastrukturu nikada ne treba prodavati, ali ako dođe do segmentacije ACG i privatizacije pojedinih njegovih cjelina, Tivat treba da traži svoju šansu. Stoga mi smatramo da Opština Tivat treba da bude uključena kao akcionar u ACG”, kazao je aprila 2014. Kankaraš.

Takav njegov stav tada su javno pozdravili i lokalna opozicija i nevladin sektor.

"TAA svom snagom podržava ovaj istup Dragana Kankaraša. Ako je Dragan Kankaraš u protekla dva gradonačelnička mandata i bio obični partijski apartčik, Dragan Kankaraš verzija 2.0, izgleda, u Tivat stiže kao junak iz epskih pjesama, kako potomku junačke Golije, jedino i dolikuje. Ako se po jutru da poznaje, treba očekivati poštovani Tivćani, da Dragan Kankaraš 2.0, bude i na čelu nekih novih barikada na bivšoj poljoprivrednoj ekonomiji ili pokretač protesta zbog nasrtaja na imovinu građana u zoni morskog dobra. Izgleda da se nakon desetogodišnjeg porađanja, u Tivtu napokon rodio lider koji će odbraniti prava građana i opštine i podgoričkom režimu stati na rep”, saopštila je tada NVO Tivatska antikorupcijska akcija, koja je nedugo potom prerasla i u političku stranku.

TAA je aprila 2014. Kankarašev stav u vezi sa vlasničkim pravim Opštine nad dijelom aerodroma nazvala „preokretom koji nije skoro viđen ni u najboljim holivudskim trilerima A produkcije“ i Kankaraša optužila da tokom 10 godina predsjednikovanja Tivtom prepustio aerodrom gazadama iz Podgorice.

"Mi smo u svojoj naivnosti, vjerovali da je Tivat u vezi sa svojim aerodromom ostao kratkih rukava zbog toga što se Dragan Kankaraš u proteklih 10 godina ponašao kao partijski poslušnik, a ne kao pravi predsjednik Opštine, ali evo, saznadosmo da je u pitanju bilo 'zrijevanje vremena' pa se ovom prilikom izvinjavamo”, piše u saopštenju TAA iz 2014.

Zemlju nisu htjeli da prodaju već rentiraju za 50.000 eura

Bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš nije pristao da ACG-u proda dodatnu imovinu Opštine koja je tom preduzeću bila potrebna za obavljanje poslovnih aktivnosti na aerodromu, a koja se nalazi van lista nepokretnosti 16 KO Mrčevac.

U taj list nepokretnosti je po novom premjeru, upisano 11 parcela ukupne površine preko 545 hiljada kvadrata koje čine aktuelni kompleks aerodroma. Mimo njih, u šest dodatnih parcela van tog lista nepokretnosti, Opštinu Tivat ima 118.020 kvadrata zemlje, u neposrednoj blizini objekata aerodroma. Dio tog zemljišta kojeg Kankaraš nije želio da proda ACG-u, lokalna uprava već godinama čak i iznajmljuje tom preduzeću, prihodujući oko 50.000 eura godišnje na ime rente.

Bonus video: