Cijene drva nepromijenjene

Prodavci kažu da se kupci žale na cijene, dok oni tvrde da su cijene usklađene sa porastom inflacije i objašnjavaju da se nisu promijenile u odnosu na prošlu godinu

4788 pregleda 7 komentar(a)
Cijene drva nepromijenjene, Foto: Luka Zekovic
Cijene drva nepromijenjene, Foto: Luka Zekovic

Cijena metra kubnog drva za ogrijev nije se promijenila od prethodnog mjeseca kada je ekipa “Vijesti” posjetila pijace na kojima se prodaju.

Tada se cijena jednog metra bukovih drva kretala od 60 do 65 eura, a metar cerovih od 70 do 80 eura, i to zavisi od kvaliteta, i od toga da li su drva iscijepana, objašnjavaju prodavci.

Prošlog mjeseca prodavci su kazali “Vijestima” da “sezona kupovine drva nailazi kad se kupci vrate sa godišnjih odmora, kao i da je tada najveća potražnja”.

Kada su “Vijesti” ponovo obišle prodavce, žalili su se da “kupovna moć nije velika kao nekad”, i da se kupovina drva poklapa sa početkom školske godine, što “predstavlja udar na porodične budžete.”

U Podgorici od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, za grijanje koristi drva. Prodavci kažu da prosječna porodica u Podgorici može da “pregura” zimu sa sedam ili osam metara drva.

“Na sjeveru je za zimu potrebno 12 do 15 metara drva”, tvrde i napominju da su cijene jednog metra drva veće nego u Podgorici.

Prodavci kažu da se kupci žale na cijene, dok oni tvrde da su cijene usklađene sa porastom inflacije i objašnjavaju da se nisu promijenile u odnosu na prošlu godinu.

Bonus video: