Vlasnik Akva parka iznad Budve: Opština krši ugovor i ometa nas u poslovanju

Iz “Aquaterra solution” tvrde da je izgradnja investitore koštala više od 13.000.000 eura, ali da se lokalna uprava ne ponaša korektno i nije ispunila svoje ugovorne obaveze

19960 pregleda 128 reakcija 7 komentar(a)
Akva park na brdu Topliš, Foto: Vuk Lajović
Akva park na brdu Topliš, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Aquaterra solution”, vlasnik velikog Akva parka na brdu Topliš iznad Budve, izgrađenog na opštinskoj zemlji, tvrdi da je Opština ta koja ne poštuje ugovorene obaveze, te ih ometa u poslovanju. S druge strane, Opština već petu sezonu nije naplatila ni centa na ime zakupnine, koja na godišnjem nivou iznosi 240 hiljade eura i najavljuje nove tužbe kako bi naplatila više od milion eura nagomilanih tokom minulih sezona.

Pravni zastupnik “Aqua terra soluition”, advokat Balša Polović, podsjeća da je ta kompanija na javnom tenderu bila prvorangirano društvo koje je dostavilo najpovoljniju ponudu za zaključenje ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje Akva parka.

“Ugovorom je predviđeno da se zemljište u vlasništvu Opštine daje doo “Aquaterra solution” radi projektovanja, finansiranja, izgradnje, opremanja i upravljanja Akva parkom sa pratećim sadržajem. Radi izgradnje prve faze Akva parka, Opština je izvršila dopunu LSL (lokalne studije lokacije) “Spas” kojim je omogućeno da “Aqua terra solution” izradi projektnu dokumentaciju na osnovu koje je izgradila objekat. Napominjem da je izgradnja Akva parka investitore, odnosno društvo, koštala više od 13.000.000 eura. Zakupnina za zemljište iznosi 240.000 eura na godišnjem nivou koja se usaglašava sa stopom rasta cijena na malo na godišnjem nivou koji objavljuje Monstat. Ugovorne strane su u obavezi da svake godine sačine Aneks ugovora kako bi definisali za tu godinu tačan iznos godišnjeg zakupa usaglašen sa odlukom Monstata”, kazao je za “Vijesti” Polović.

Dodaje da je obaveza Opštine bila da nakon dobijanja odobrenja za građenje prve faze Akva parka izvrši izmjenu i dopunu LSL “Spas” kojom će omogućiti zakupcu da započne sa izradom projektne dokumentacije i izgradnje druge faze Akva parka, kojom bi se obogatila ponuda, pa samim tim i turistička ponuda Budve.

“Međutim, do današnjeg dana Opština nije inicirala nijedan postupak radi donošenje LSL kako bi društvo dovršilo započetu investiciju. Zato što nijesu mogli izgraditi cjelokupnu investiciju poslovanje društva je ugroženo jer su drugom fazom izgradnje bili predviđene dodatne restoranske i hotelske usluge koje bi omogućile da investitori barem povrate investiciju koju su uložili. U članu 8 navedenog ugovora je ugovoreno da je Opština dužna da obezbijedi infrastrukturu i izvrši komunalno opremanje zemljišta, a da komunalno opremanje može izvršiti i “Aquaterra solution” kao zakupac i da u tom slučaju će Opština kao zakupodavac priznati troškove komunalnog opremanja. Do današnjeg dana Opština ne želi da prizna troškove komunalnog opremanja zemljišta kako bi na taj način “prebili” dugovanja jedni prema drugima. Napominjem da shodno ugovoru ovo je trebalo da bude jedina investicija Opštine u doprinosu realizacije zajedničkog investicionog projekta. Sporno je što ovi troškovi komunalnog opremanja nijesu priznati, iako se Opština obavezala da će naći načina da ih prizna, odnosno da će sa “Aquaterra Solution” zaključiti ugovor o komunalnom opremanju. Ugovor Ppština nikad nije željela da zaključi da ne bi priznala dug za komunalno opremanje, dakle nisu ispunili svoju obavezu”, kazao je Polović.

On napominje i činjenicu da je “Aquaterra solution” bila nosilac građevinske dozvole izgradnje objekta.

“Shodno tome imala je osnova da se upiše kao nosilac prava svojine na samom objektu a da se bez pravnog osnova i protivpravno, jer Opština nije gradila, upisala Opština Budva po osnovu građenja iako je sam objekat gradila Aquaterra solution i uložila u gradnju objekta preko 13.000.000 eura. Ispalo je da je Opština stekla objekat na osnovu ugovora o zakupu? I laicima je poznato da se na osnovu takvog ugovora ne može steći pravo svojine. Takođe, tačni su navodi da od 2020. nisu zaključeni aneksi ugovora godišnjeg zakupa, odnosno da nije plaćen godišnji zakup zemljišta. Članom 15 Ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje Akva parka je predviđeno sledeće: “ Ugovorne strane mogu biti oslobođene od odgovornosti u određenim slučajevima koji su nastupili nezavisno od volje stranaka. Kao slučajevi više sile smatraju se sledeći događaji: rat i ratna dejstva, epidemije, požar, elementarne nepogode, eksplozije, akti državnih organa od uticaja na izvršenje obaveza i svi drugi događaji koji su u praksi poznati kao slučajevi više sile. Za vrijeme trajanja više sile i drugih okolnosti koje oslobađaju od odgovornosti obaveze miruju, ne primjenjuju se sankcije zbog neizvršenih ugovornih obaveza u roku.”. Upravo odlukom Vlade Crne Gore tih godina je bio ograničen rad turističkih objekata i granice su bile zatvorene, odnosno strani turisti nijesu mogli posjetiti Crnu Goru. Ne treba podsjećati javnost da su 2020. i 2021. godina bile godine u kojima je turizam kao privredna grana imao velike poteškoće koje su se odrazile i na poslovanje Aquaterre, a takođe je društvo očekivalo i od Opštine da shodno zaključenom ugovoru dostavi predlog aneksa ugovora kojim bi bili oslobođeni naknade za zakup zemljišta u visini od 240.000 eura, koliko iznosi godišnji zakup”, naglasio je Polović.

I pored svega navedenog, kako ističe, iako smatraju da Opština ne poštuje ugovorene obaveze i ometa ih u poslovanju, voljni su da nastave saradnju, regulišu obaveze prema Opštini i da nađu način da se realizuju sve obaveze iz potpisanog ugovora sa obje strane.

“Aquaterra je ponudila Opštini i potpisivanje aneksa za ovu godinu i ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu kako bi u što boljim odnosima nastavili saradnju. Napominjemo i da društvo svoje obaveze prema zaposlenima i porezima redovno izmiruje. Trenutno u Akva parku ima 30 zaposlenih na određeno vrijeme i četvoro zaposlenih na neodređeno vrijeme”, zaključio je Polović.

Opština traži da se plati milionski dug i podnosi novu tužbu

Iz Opštine Budva “Vijestima” je rečeno da će podnijeti novu tužbu protiv “Aquaterra solution”, kako bi naplatila svoja potraživanja.

“Da bi se stvorile zakonske mogućnosti za zaključenje Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza neophodno je da prethodno priznate tužbeni zahtjev i da tek po pravosnažnoj i izvršnoj odluci o toj tužbi napravimo zajednički sastanak na kome bismo se sa predsjdnikom Opštine Budva dogovorili o dinamici, obimu i načinu ispunjavanja uzajamnih ugovornih činidbi”, ranije je saopšteno iz Sekretarijata za zaštitu imovine.

Iz Opštine su ponovo podsjetili Aquaterra solution da su po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Apelacionog suda u obavezi da Opštini isplatite iznos od 215.447 eura sa zateznom kamatom, po osnovu preostalog dijela zakupnine za 2019, te da su pred nadležnim javnim izvršiteljem pokrenuli postupak prinudne naplate ovog iznosa. Takođe podnijeta je tužba pred Privrednim sudom radi duga od 720 hiljada eura po osnovu neplaćene zakupnine za 2020, 2021, i 2022. te da je taj postupak u toku.

Pored toga, zakupac će biti utužen i na ime zakupnine za ovu godinu od 240 hiljada eura.

Bonus video: