Angažovaće novog vještaka u slučaju „Hydra”

U privrednom sudu juče održan nastavak ročišta po tužbi firme “Hydra” koja traži naknadu štete od države zbog stopiranja gradnje dvije male hidroelektrane na rijeci Bukovici

3352 pregleda 1 komentar(a)
Sa ranijeg protesta mještana Bukovice, Foto: Svetlana Mandic
Sa ranijeg protesta mještana Bukovice, Foto: Svetlana Mandic

Na ročištu u Privrednom sudu povodom tužbe koju je protiv države pokrenula kompanija “Hydra” zbog izgradnje dvije male hidroelektrane (mHe) na rijeci Bukovici, juče je donijeto rješenje da se angažuje vještak ekonomsko-finansijske struke Srđan Pupovac, čiji će zadatak sud naknadno odrediti. Nastavak rasprave zakazan je za kraj oktobra.

“Hydra” je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije mHe na rijeci Bukovici, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura. Konzorcijum čine četiri firme koje su i podnijele tužbu “Hydra”, “IMP”, “Igma Energy” i “Hydra MNE”, čiji su vlasnici Milovan Maksimović, brat od ujaka Mila Đukanovića, njegov partner Jovan Gordijan i Igor Mašović. Oni traže obeštećenje u iznosu od tri miliona eura, koliko su do sada, kako tvrde, investirali, i izgubljenu dobit i druge troškove koje će utvrditi vještaci.

Pupovca je za ekonomsko-finansijsko vještačenje predložila zamjenica advokata “Hydre” Ana Tadić.

Zastupnica države je naglasila da smatra da iz dopisa vještaka Rada Šćekića proizilazi da postoji razlog za njegovo izuzeće pa se ne protivi da sud odredi Pupovca.

Sudija Privrednog suda Vladimir Bulatović je naglasio da se time Šćekić izuzima iz vještačenja te da na odluku nije uložena žalba. Sud je zato donio rješenje i za ovaj posao odredio Pupovca, čiji će zadatak biti naknadno određen dok je nastavak rasprave zakazan za 24. oktobar.

Ovaj konzorcijum se u oktobru 2019. godine žalio Vladi da ima probleme s lokalnim stanovništvom koje se protivi gradnji, nakon čega je Vlada zadužila tadašnje Ministarstvo ekonomije da sa ovim koncesionarom otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora. Međutim, koncesionar je odbio da zaključi aneks, tako da je i dalje imao obavezu poštovanja prethodnog ugovora. Rok za završetak izgradnje im je istekao 26. oktobra 2021. godine, što nijesu ispunili, ali su dan nakon toga preko advokata podnijeli zahtjev za raskid ugovora na štetu države i tužbu. U međuvremenu, Vlada Zdravka Krivokapića je početkom te godine s njima jednostrano raskinula ugovor, što iz “Hydre” nisu pravno prihvatili.

Prema ranijem pisanju “Vijesti”, državu je do septembra prošle godine tužilo osam koncesionara malih hidroelektrana, a u slučaju gubitka sporova šteta bi bila najmanje 60 miliona eura, a mogla bi iznositi i više od 100 miliona.

Bonus video: