Kaluđerović: Ženski biznis je neostvareni potencijal crnogorske privrede

Članica Predsjedništva SNP-a je ocijenila da je Crna Gora daleko od rodne ravnopravnosti u biznisu, te da u ženskoj populaciji postoji veliki potencijal

2026 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: Socijalistička narodna partija
Kaluđerović, Foto: Socijalistička narodna partija

Članica Predsjedništva Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović poručila je da žene u znatno većem obimu moraju biti zastupljene na mjestima donošenja odluka i kreiranja ekonomskih politika.

Prema njenim riječima, poslednji podaci pokazuju da u Crnoj Gori ima 21 odsto preduzeća u vlasništvu žena.

"Evropska unija, koja je odlučila da 40 odsto mjesta u upravljačkim odborima kompanija rangiranih na berzama EU mora pripasti ženama do polovine 2026. godine, je daleko od nivoa na kome i mi želimo da budemo", kazala je Kaluđerović

Ona je ocijenila da je Crna Gora daleko od rodne ravnopravnosti u biznisu, te da u ženskoj populaciji postoji veliki potencijal čijom se aktivacijom, smatra ona, može dati znatan doprinos ukupnom razvoju crnogorske ekonomije.

"Napominjem da su zahvaljujući SNP-u uvedene "ženske kvote" zbog čega na izbornim listama mora biti najmanje 30 odsto žena, a u svaka četiri kandidata mora biti makar jedna žena, čime smo dobili više poslanica u Parlamentu, kao i odbornica u lokalnim skupštinama, dok smo imenovanjima žena na visoke pozicije pokazali osjećaj i namjeru da nastavimo da unapređujemo položaj žena, kako u političkom, tako i u ekonomskom aspektu", navela je Kaluđerović.

Dodala je da rodna nejednakost posebno dolazi do izražaja, imajući u vidu, kako kaže, činjenicu da su žene u Crnoj Gori dominantnije u strukturi stanovništva, kao i u strukturi visoko obrazovanih, onda rodna nejednakost.

"Uz to imamo i podatke koji ukazuju na znatne razlike u prihodima žena i muškaraca. Kao osnovni uzrok niskog ekonomskog učešća žena u Crnoj Gori prepoznati su stereotipi i patrijarhalni obrasci o ulozi koju žena treba da ima u društvu. S druge strane, postojeći zakonodavni okvir je samo teorijski stimulativan za žensko preduzetništvo, i Crnoj Gori je definitivno potrebna nova Strategija za rodnu ravnopravnost", kazala je.

Kaluđerović je zaključila da se samo na taj način može integrisati rodna ravnopravnost u sve ekonomske aktivnosti, te dodala da je poslovna jednakost žena i muškaraca višestruko korisna "kako za crnogorsku ekonomiju, tako i za nastavak evropskog puta naše zemlje".

Bonus video: