Stanić: Abazovićeva Vlada neodgovorna kada su u pitanju akcize na gorivo

"Ukoliko se nastavi sa neodgovnim ponašanjem Vlade Dritana Abazovića kad su u pitanju akcize na gorivo, cijena na pumpama će u narednih mjesec dana probiti psihološku barijeru od 2 eura za litar", rekao je Stanić

6110 pregleda 6 komentar(a)
Socijaldemokratska partija Crne Gore, Foto: SDP
Socijaldemokratska partija Crne Gore, Foto: SDP

Potrebno je iskoristiti antiinflatornu mjeru, koja je Vladi na rasploganju, i smanjiti nivo akciza za iznos povećanja cijena goriva u prethodna tri mjeseca, kazao je Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) Mirko Stanić.

"Ukoliko se nastavi sa neodgovnim ponašanjem Vlade Dritana Abazovića kad su u pitanju akcize na gorivo, cijena na pumpama će u narednih mjesec dana probiti psihološku barijeru od 2 eura za litar, čime će se stvoriti još jedna spirala poskupljenja skoro svih roba i usluga u Crnoj Gori", naveo je Stanić.

On je istakao da bi se korišćenjem pomenute antiinflatorne mjere izbjegla situacija u kojoj bi novi talas poskupljenje doveo do sve težeg obezbjeđivanja osnovnih životnih namirnica i plaćanja računa za desetine hiljada crnogorskih porodica.

"Najvažniji element za ovu odluku, kad je su u pitanju javne finansije, je činjenica da su prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni u iznosu od 171,5 mil. eu i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. eu ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine. Tako da i eventualno smanjenje akciza za 50% ne bi ugrozilo plan naplate za ovu godinu, odnosno, već sada je izvjesno da bi taj plan bio značajno prebačen", objašnjava Stanić

Iako je, kako kaže, jasno da se vlast u proteklih nekoliko mjeseci "ponaša poput turističke agencije koja ispunjava mladalačke želje za obilzak svijeta", potrebno je posvetiti se stvarnim potrebama građana i crnogorske privrede.

Bonus video: