Analiza cijena goriva biće na Vladi: MF raduje koordinisana inicijativa DPS-a i Ibrahimovića

Ministarstva finansija traže optimalno rješenje i očekuje da će Ibrahimović na sjednici Vlade svoj predlog obrazložiti

4825 pregleda 152 reakcija 15 komentar(a)
Kordinacija sa DPS-om umjesto sa Vladom:Ervin Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Kordinacija sa DPS-om umjesto sa Vladom:Ervin Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo finansija (MF) analizira tržište naftnih derivata i očekujemo da će ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sjednici Vlade obrazložiti svoju incijativu u vezi sa mogućim smanjenjem akciza, saopšteno je “Vijestima” iz ovog resora.

Nas u Ministarstvu finansija raduje koordinisana inicijativa DPS-a i ministra Ibrahimovića čemu ćemo posvetiti dužnu pažnju

Prije dva dana, Ibrahimović je uputio inicijativu Ministarstvu finansija u kojem predlaže smanjenje akciza za 10 odsto, kako bi se neutralisalo povećanje cijena goriva naredne sedmice, koje bi prema sadašnjem podacima sa međunardnih berzi iznosilo od četiri do devet centi.

Istog dana klub poslanika DPS-a predložio je da Vlada smanji akcize za 50 odsto.

Dok je bio na vlasti, DPS je više puta odbijao da smanjuje akcize kada su rasle cijene goriva, a tadašnji predsjednik Milo Đukanović je to obrazložio riječima da je gorivo luksuz i da zbog toga njegove cijene ne treba da budu niske.

“Nas u Ministarstvu finansija raduje koordinisana inicijativa DPS-a i ministra Ibrahimovića čemu ćemo posvetiti dužnu pažnju. Imajući u vidu da Ministarstvo finansija mjesecima svakodnevno analizira tržište naftnih derivata i cijena očekujemo da će ministar Ibrahimović na sjednici Vlade direktno obrazložiti analizu u cilju traženja optimalnog rješenja, kako za budžet države tako i za građane i privredu”, saopšteno je “Vijestima” iz ovog resora.

Prema sadašnjim trendovima kretanja cijena na međunarodnim berzama naftnih derivata i kursa dolara i eura, na sljedećem usklađivanju maloprodajnih cijena 25. septembra, moglo bi doći do poskupljenje obje vrste benzina za po četiri centa, eurodizela za devet centi i lož ulja za osam centi. To bi bilo 12 poskupljenje goriva od početka godine.

Akciza na benzin iznosi 54,9 centi, a na dizel je 44 centa. Akciza ulazi u obračun poreza na dodatu vrijednost od 21 odsto, pa bi umanjenje akcize za 10 odsto uticalo na nižu cijenu za ukupno smanjenje cijena benzina za 6,6 centi, a eurodizela za 5,3 centa.

Cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama proteklih mjeseci imaju konstatn rast zbog odluke zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođenih Saudijskom Arabijom, da smanje proizvodnju nafte usljed bojazni od recesije i smanjenja potražnje.

Bonus video: