Tivat: Upisuju kupce stanova, a sudski spor još traje

Opština Tivat tražiće od Uprave za katastar da se srede podaci u vezi sa zajedničkom gradnjom stambeno- poslovnog objekta između lokalne vlasti i biznismena Rada Gaga Arsića i troje privatnih osoba, pa tek onda da se knjiže krajnji kupci nekretnina

6739 pregleda 1 komentar(a)
Zajednički posao ugovorila vlast u vrijeme DPS-a: Sporna zgrada, Foto: Siniša Luković
Zajednički posao ugovorila vlast u vrijeme DPS-a: Sporna zgrada, Foto: Siniša Luković

Uprkos tome što traje sudski spor koji je Opština Tivat pokrenula protiv lokalnog biznismena Rada Gaga Arsića i troje privatnih osoba koji su sa Opštinom suvlasnici placa na kojem je Arsić podigao zgradu ukupne površine više od 13.000 kvadrata, Arsić je počeo da zaključuje predugovore o kupoprodaji stanova, poslovnih prostora i garažnih mjesta u toj zgradi.

To se navodi u Informaciji u vezi sa zajedničkom gradnjom koju je Direkcija za imovinsko-pravne poslove Opštine spremila za sjednicu lokalnog parlamenta ove sedmice. Zajednički posao lokalna uprava je počela za vrijeme kad je gradom upravljao DPS.

“Vijesti” imaju uvid u taj dokument koji je potpisala vršiteljka dužnosti direktora Direkcije Rita Mitrović u kome se navodi da se ne poklapaju podaci iz dokumentacije koju je Arsić predao tivatskoj područnoj jedinici Uprave za katastar i državnu imovinu sa onima koji se nalaze u jednom od aneksa ugovora o zajedničkoj gradnji (UZZ) i da je potrebno pred tivatskim katastrom da se prvo uknjiže svi ugovarači, pa tek onda svaki učesnik kao vlasnik za 1/1 dijela.

Ona je ukazala da je Arsić 13. juna ove godine tivatskoj područnoj jedinici Uprave za katastar i državnu imovinu predao zahtjev za upis tog objekta i to na osnovu Elaborata snimanja i etažne razrade koji je uradila ovlašćena geodetska organizacija i koji je ovjeren u katastru početkom juna i da je o tome područna jedinica uprave za katastar upoznala predstavnike Opštine na usmenoj raspravi 12. juna.

Na toj raspravi je uručen primjerak elaborata, a naknadno i identifikacija i upoređenje stambenih jedinica iz notarskog zapisa UZZ 18272020.

“U identifikaciji su tabelarno prikazane oznake stanova, poslovnih prostora i garažnih mjesta sa oznakama posebnih djelova (PD) iz elaborata. Važno je napomenuti da se u projektu površine daju sa decimalama, a u elaboratu se daju zaokružene površine. Međutim, upoređujući podatke iz aneksa Ugovora o zajedničkoj gradnji 182/220 (gdje su površine date iz projekta) i podatke iz pomenute tabele (u dijelu u kome su date površine iz projekta) uočena je razlika u površinama, pa će se u postupku pred Upravom za katastar zatražiti objašnjenje”, navodi se u dokumentu.

Dalje je pojašnjeno da u postupku pred katastrom treba definisati na koji način će se izvršiti prvi upis jer je u aneksu ugovora o zajedničoj gradnji 182/2020 navedeno da će se zaključiti posebni aneks ili ugovor o diobi u kome će pripadajući djelovi objekta svakog ugovarača biti navedeni sa oznakom PD-a, trebalo bi da se svi posebni djelovi upišu na sve ugovarače i pripadajućem dijelu a koji bi se izračunao u odnosu na podatke iz ugovora.

“Tek nakon uknjižbe svih ugovarača moguće je sačiniti konačni pravni akt koji će biti osnov za knjiženje svakog učesnika kao vlasnika za 1/1 dijela”, navodi se u dokumentu.

“Vijesti” su ranije pisale da je Uprava za katastar prihvatila zahtjev Opštine i upisala teret zabilježbe postojanja sudskog spora na novoj velikoj stambeno-poslovnoj zgradi na Seljanovu.

Lokalna uprava gradonačelnika Željka Komnenovića u februaru prošle godine je zbog kontroverznog posla podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić, protiv bivšeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca zbog sumnje da je u poslovanju sa lokalnim biznismenom Radom Gagom Arsićem i Kotoraninom Androm Saulačićem, nanio milionsku štetu Opštini.

Riječ je o zajedničkoj izgradnji velikog stambeno-poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji na Seljanovu koju je sa Saulačićem još 2007. započeo bivši tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš, a koji su nastavile sve kasnije DPS-om predvođene uprave Tivta, i u koji se kao glavni investitor kasnije uključio toj partiji bliski lokalni biznismen Arsić.

Prijavom koju je protiv Kusovca podnijela Opština, bivšem predsjedniku Opštine se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja time što je potpisivao ili davao saglasnost i ovlašćenje pravnom zastupniku lokalne uprave G. S. da potpisuje anekse ugovora o zajedničkoj izgradnji spornog objekta na Seljanovu, a kojima je Opštna Tivat pretrpjela veliku materijalnu štetu prilikom raspodjele izgrađenog prostora među partnerima u ovom poslu.

Osim krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja protiv bivšeg gradonačelnika, Opština je u jesen prošle godine pokrenula i tužbu pred Osnovnim sudom za utvrđivanje ništavosti ugovora sa suvlasnicima placa i investitorom Arsićem, koji su naknadno mijenjani na njenu štetu. Međutim, Uprava za katastar i državnu imovinu je čekala više od sedam mjeseci da na novoizgrađenu nekretninu zvanično stavi teret postojanja sudskog spora.

Bonus video: