Državnici svijetom putuju, račune kriju

Delegacija Crne Gore dvije godine zaredom ćuti o trošku puta u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija

11940 pregleda 15 komentar(a)
Rasprave u javnosti ko je vođa puta: Abazović i Milatović u Njujorku, Foto: Vlada Crna Gora
Rasprave u javnosti ko je vođa puta: Abazović i Milatović u Njujorku, Foto: Vlada Crna Gora

Predsjednici Vlade i države Dritan Abazović i Jakov Milatović kriju koliki su troškovi ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg službenog odlaska crnogorske delegacije u Njujork na Generalnu skupštini Ujedinjenih nacija (UN) čime su nastavili loše prakse bivše vlasti predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) koja je godinama od javnosti krila kako se troši novac poreskih obveznika.

Vlada je prije desetak dana usvojila platformu za učešće na Generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, koja se održava od 18. do 26. septembra. Delegaciju predvodi Milatović, a sa njim je, iako je išao prošle, i Abazović koji ove godine ide kao rukovodilac rada Ministarstva vanjskih poslova.

Koliko je prošlogodišnje putovanje Abazovića i njegovog kabineta koštalo građane još uvijek nije objelodanjeno a brojke ostaju nepoznate i za ovu godinu.

“Vijesti” su konkretne podatke o novcu utrošenom za put u Njujork zahtijevale i prošle godine, međutim tada odgovora nije bilo. Isto se ponovilo i ove. Redakcija je pitanja o troškovima prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg putovanja poslala na adrese Kabineta predsjednika države i Vlade, a nakon što je Abazović javno kazao da se brojke mogu dobiti od Generalnog sekretarijata, upiti su proslijeđeni i tom državnom sektoru. Odgovori nisu stigli ni od prvog čovjeka Generalnog sekretarijata, Borisa Marića.

Ignoriše pitanja 'Vijesti': Boris Marić
Ignoriše pitanja "Vijesti": Boris Marićfoto: Gov.me

Redakcija osim ovih, više od sedam dana čeka i na odgovore o tome koliko pripadnika obezbjeđenja putuje sa crnogorskim čelnicima. Prema objavljenoj platformi, crnogorsku delegaciju bez pripadnika obezbjeđenja čini 20 osoba.

Osim toga, u platformi se delegacije Milatovića i Abazovića navode kao razdvojene, a ne kao cjelina, što je proteklih dana dovelo do zabune i pitanja ko tačno predstavlja Crnu Goru. Milatović je prvobitno kazao da Abazović, prema dokumentu, u Njujork ide de fakto u funkciji premijera sa posebnom delegacijom, čime ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore. Do sada se prilikom odlazaka na zasijedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno da jedne godine prisustvuje predsjednik države, a druge premijer. Iz Ministarstva vanjskih poslova su zatim pojasnili da Abazović ne ide u funkciji premijera već kao koordinator tog resora.

Milatović je potom kazao da je bio neprijatno iznenađen kako je Vlada usvojila platformu za odlazak jer je izgledalo da Crna Gora ima dvije delegacije. On je pojasnio da se sa Abazovićem dogovorio da crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik, koji kako je kazao jedini u državi ima puni legitimitet, a da premijer bude dio delegacije u svojstvu koordinatora MVP-a.

Bonus video: