Mikijelj: Zarada od vraćanja trajektne linije za četiri i po mjeseca jednaka zaradi u proteklih 20 godina

Prema riječima direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, profit javnog preduzeća od trajektne linije, odnosno države Crne Gore za ovih četiri mjeseca iznosi 3,2 miliona eura

19365 pregleda 94 reakcija 51 komentar(a)
Mikijelj, Foto: Vuk Lajović
Mikijelj, Foto: Vuk Lajović

Od početka naplate trajektne linije Kamenari - Lepetane, u periodu od 5. maja- do 20. septembra ove godine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je ostvarilo 4,5 miliona eura prihoda.

U tom periodu troškovi preduzeće po osnovu upravljanja ovom trajektnom linijom (plate radnika, gorivo, mazivo, te dodatni troškovi za adaptaciju naplatnih kućica, kancelarija zaposlenih…) iznosili su oko 1,3 miliona eura.

Pregled prometa i rashoda
Pregled prometa i rashoda foto: Morsko dobro

To je na svom Fejsbuk profilu napisao direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj.

Kako je pojasnio profit javnog preduzeća od trajektne linije, odnosno države Crne Gore za ovih četiri mjeseca iznosi 3,2 miliona eura, dok je bivši korisnik „Pomorski saobraćaj“ upravljajući trajektnom linijom za 20 godina uplatio u državnu kasu na ime naknade iznos od 3,3 miliona eura odnosno u prosjeku manje od 200 hiljada eura na godišnjem nivou.

Ukupan prihod
Ukupan prihodfoto: Morsko dobro

“Dakle, država Crna Gora je zahvaljujući vraćanju trajektne linije, za svega četiri mjeseca zaradila iznos ekvivalentan iznosu naknade koji je za 20 godina uplatio raniji korisnik.Javnost Crne Gore želio bih da podsjetim da je polovinom februara ove godine Vlada Crne Gore, na ranije upućenu inicijativu našeg preduzeća, donijela odluku kojom se upravljanje trajektnom linijom dodjeljuje Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom.U rekordnom roku uspostavili smo novu djelatnost, obezbjeđujući sve potrebne formalne, prostorne i ljudske resurse, da od prvog dana obezbijedimo uslugu koja je u početku pružala neophodni minimum potreba, a već danas pet-šest mjeseci po preuzimanju pruža kvalitetniju uslugu sa većim kapacitetima za prevoz vozila i putnika nego neko ko je prethodnih 20 godina upravljao ovom linijom”, naglasio je Mikijelj.

Morsko dobro
foto: Morsko dobro

Mikijelj ističe da su do sada prevezli blizu milion vozila, od kojih njih 200 hiljada besplatno.

“Osim toga, za građane Tivta i Herceg Novog smo uveli značajne povoljnosti, pa isti sada imaju mogućnost da koriste trajektnu liniju po povlašćenim uslovima, pri čemu smo socijalno ugrožene kategorije stanovništva i osobe sa invaliditetom potpuno oslobodili obaveze plaćanja prevoza. Ovo su samo neki od pozitivnih efekata oduke da se ovaj vrijedni resurs vrati na upravljanje državi, od čega će u narednom periodu korist imati ne samo državni budžet kroz navedene prihode, već i lokalno stanovništvo, jer će se ta sredstva biti investirana u infrastrukturu, sport i kulturu i različite turističke manifestacije u opštinama koje gravitiraju trajektnoj liniji”, napisao je Mikijelj.

Bonus video: