Privremenom ustavom rade na očuvanju vodoizvorišta "Bolje sestre"

Predstavljeno istraživanje o privremenom zemljanom nasipu postavljenom na jednom dijelu Morače kako bi se obezbijedili nivoi vode na vodoizvorištu Bolje sestre

6053 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Sa konferencije, Foto: Mirko Kotlaš

Uprava za vode će produžiti vodnu dozvolu Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje (RVCP) ali bi time ova kompanija mogla ući u nezakonito obezbjeđivanje vode za primorje, kazao je predsjednik odbora direktora RVCP Zoran Lakušić.

To je saopštio na konferenciji „Preliminarni rezultati ispitivanja funkcionalnosti privremene ustave na Morači radi stabilizacije izvorišta Bolje sestre“. On je kazao da vodna dozvola toj kompaniji ističe krajem decembra i da su je dužni produžiti dva mjeseca prije toga, kao i da im je za nju neophodno uspostavljanje sanitarnih zona zaštite oko izvorišta Bolje sestre.

Lakušić je na konferenciji kazao da izgradnja ustave (zemljanog nasip) na rijeci Morači ima za cilj vraćanje izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre, te da na nivo vode u izvorištu direktno utiče eksploatacija šljunka na Morači, što je istraživanjima i potvrđeno.

Profesor Zoran Stevanović koji radi na zaštiti izvorišta, je pojasnio da su privremenu ustavu na jednom dijelu Morače postavili ali da rad na projektu i dalje traje. On je kazao da su njihova istraživanja pokazala da su promjene u nivoima Morače izazvane ljudskim djelovanjem jer su prirodni izvori i dalje na nepromjenjenim nivoima. Osim toga, kazao je da su značajno opali i nivoi vode u okolnim bunarima.

Dodao je da je vađenje šljunka dodatno ubrzalo korito rijeke Morače a samim tim i eroziju koju ona stvara. Kako je kazao, prema praćenjima nakon postavljanja ustave, nivo vode na nekim od okolnih istraživačkih bušotina koje prate, skočio je više od deset centimetara. On je naglasio da taj stručni tim predlaže još neke korake, a među njima i zabranu svakog remećenja režima rijeke Morače, dodatna istraživanja i uvođenje sanitarne zone zaštite izvorišta Bolje sestre.

Profesor Milan Radulović je istakao da se glavna mjera zaštite mora odnositi na dio Grbavaca i korita Morače.

Aktivista Vuk Vujisić je kazao da su postojale brojne opstrukcije do sada i da je došlo vrijeme da se stvore dodatne zone sanitarne zaštite na vodoizvorištu Bolje Sestre.

"Svjedoci smo da smo u tim zonama imali i eksploatacije i odlaganje otpada", istakao je on.

Lakušić: Zone zaštite ne daju radi ličnih interesa

Lakušić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da, najava Regionalnog vodovoda o potencijalnoj obustavi dostave vode za primorje zavisi od zona sanitarne zaštite koje trebaju biti uspostavljene uz dozvolu Uprave za vode. On tvrdi i da je Komisija koju je Uprava za vode formirala za ove svrhe, u sukobu interesa.

"Komisija nije bila potrebna, nije morala biti formirana da bi se zone zaštite donijele. Od tog izvještaja mi je bilo muka", kazao je on.

On je kazao da im nije dostavljena nijedna studija niti im je iko kazao da njihovo istraživanje za sanitarne zone, koje je koštalo više od 200 hiljada, ne valja. Lakušić je kazao da su tražili od Uprave za vode da se Komisija rasformira i napravi nova, te da se radi o očiglednoj opstrukciji.

Dodao je da se sve radi zbog ličnog interesa a ne na osnovu naučnih stavova.

Lakušić je kazao da je Uprava neoprezno i bez realne potrebe formirala Komisiju koja će da odlučuje o širenju postojećih i stvaranju novih sanitarnih zona zaštite izvorišta Bolje sestre.

"Dobar dio članova Komisije rade za firme, odnosno građansku mafiju koja se nalazi u koritu Morače", naglasio je on i kazao da je zaključak Komisije da sve što su radili treba vratiti na početak te da nijedan zaključak nije naučno demantovan.

Regionalni vodovod (RV) Crnogorsko primorje je prethodno saopštio da će 26. decembra morati da zaustave distribuciju vode primorju, jer je na duže vrijeme blokirano izdavanje Rješenja o sanitarnim zonama zaštite izvorišta Bolje sestre. U suprotnom kako su kazali, mogu odgovarati za nelegalnu distribuciju vode.

Ranije su naveli i da su neprijatno iznenađeni što je odbijeno davanje saglasnosti o zonama sanitarne zaštite tog izvorišta i pozvali Upravu za vode da se rješenje donese u najkraćem roku.

Bonus video: