Iz „Kuće maslina” još ni kapi ulja

Objekat za preradu ulja u Baru svečano je otvoren prošle godine, ali u pogon nije stavljen ni nakon uloženih milion eura

4924 pregleda 3 komentar(a)
Poništene dvije nabavke za uređenje enterijera: Kuća maslina, Foto: Vlada CG
Poništene dvije nabavke za uređenje enterijera: Kuća maslina, Foto: Vlada CG

U “Kuću maslina” u Baru do sada je uloženo oko milion eura, a njeno stavljanje u pogon usporila je nemogućnost izbora izvođača za uređenje enterijera, osim čega preostaje i nabavka linije za proizvodnju ulja, opreme za pogon i pakovanje, nakon čega bi objekat mogao da se stavi u funkciju do kraja godine, kazali su “Vijestima” zvanično iz Opštine Bar.

“Kuću maslina” svečano je otvorila Vlada Zdravka Krivokapića tokom aprila prošle godine, a trebala je da služi, između ostalog, za preradu i proizvodnju ulja po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavanje radionica, seminara i obuka za maslinare. Vlada je u martu ove godine objekat ustupila na upravljanje i korišćenje Opštini Bar na pet godina uz mogućnost produženja, nakon čega su prvi čovjek te lokalne samouprave Dušan Raičević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) Vladimir Joković u martu potpisali ugovor, čime je ozvaničena primopredaja objekta.

Iz Opštine Bar su pojasnili da su nakon tih koraka, finansirali idejno rješenje i glavni projekat uređenja enterijera prodajnog dijela i sale za konferencije, te da je za to izdvojeno 5,8 hiljada eura. Dalje su kazali da su raspisali dva javna poziva za izbor izvođača radova za uređenje enterijera, od kojih prvi u junu vrijedan 102,85 hiljada eura sa PDV-om i drugi u avgustu vrijedan 114,95 hiljada eura, ali ni na jedan nije bilo ponuda zbog čega su poništeni. Osim toga, pojašnjavaju da preostaje dodatno opremanje “Kuće maslina” kroz nabavku kontinuirane linije za proizvodnju maslinovog ulja i prateće opreme za pogon i pakovanje istog.

“Opština je sačinila specifikaciju predmetne opreme koja zadovoljava sve tehničko-tehnološke parametre i potrebe “Kuće maslina”, te očekujemo da ćemo ovu nabavku realizovati u saradnji sa MPŠV što će, kako je planirano, biti konkretizovano tokom narednih dana. Vjerujemo da ćemo do kraja godine realizovati sve poslove opremanja i omogućiti punu funkcionalnost objekta”, navodi se u odgovoru Opštine.

Iz Opštine Bar su naglasili da prema ugovoru objekat ne mogu dati na upravljanje nikom osim firmama, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Skupština tog primorskog grada, sa ciljem korišćenja isključivo u ove svrhe. Ali i da osim toga objekat mora biti otvoren za sva udruženja maslinara, kojima će, na osnovu pravilnika koji će biti usvojen, biti omogućeno korišćenje prostorija.

Bonus video: