Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore za "Vijesti": Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala

Vladan Drašković kaže da se o gradnji novog terminala na aerodromu Podgorica sa propratnim sadržajima ne može govoriti prije nego Vlada donese konačnu odluku o tome hoće li zadržati upravljanje nad ovim preduzećem

24629 pregleda 34 reakcija 19 komentar(a)
Zalaže se da ACG ostane u vlasništvu države: Vladan Drašković, Foto: BORIS PEJOVIC
Zalaže se da ACG ostane u vlasništvu države: Vladan Drašković, Foto: BORIS PEJOVIC

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Vladan Drašković smatra da se o gradnji novog terminala na aerodromu Podgorica sa propratnim sadržajima ne može govoriti prije nego što Vlada donese konačnu odluku o tome hoće li se zadržati državno upravljanje nad ovim preduzećem ili će se vazdušne luke u Tivtu i Podgorici dati u koncesiju.

Gradnju drugog terminala na podgoričkom aerodromu najavio je prekjuče na sjednici Vlade predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić (URA), koji je kazao da Aerodromi planiraju da grade novu terminalnu zgradu na podgoričkom aerodromu, koja bi mogla da košta između 30 i 40 miliona eura. To bi, kako je pojasnio, podrazumijevalo izgradnju terminalne zgrade sa kompletnom opremom i saobraćajnicama, prilaznim putevima, kao i novim parking prostorom, platformom i rulnom stazom.

Tender za koncesiju pokrenut prije skoro pet godina (ilustracija)
Tender za koncesiju pokrenut prije skoro pet godina (ilustracija)foto: Boris Pejović

Dobardžić je na sjednici Vlade predstavio taj projekat, tražeći od izvršne vlasti “zeleno svjetlo” da državno preduzeće krene sa realizacijom projekta, a nije se izjasnio da li je to jedinstven stav kompletnog menadžmenta ove firme. Nije pominjao ni tender za koncesiju koji je još aktuelan.

ACG mogu biti profitabilni i u rukama države

“Vijesti” su povodom nastupa Dobardžića na sjednici Vlade tražile stav od Draškovića, koji je juče kazao da postoji “Strateški plan razvoja ACG” koji je u martu ove godine napravio izvršni menadžment kompanije. On je, međutim, naglasio da je preduslov za eventualnu realizacju tog plana konačno donošenje odluke vlasnka aerodroma - države, da li će ih zadržati pod svojim upravljanjem kroz državno preduzeće, za što se zalaže Drašković, ili će vazdušne luke dati u koncesiju.

“Strateški plan sadrži prikaz razvojnih potreba oba aerodroma. Dugogodišnja stagnacija u razvoju prije ili kasnije proizvešće i zastoje u funkcionisanju, a tada se izbori svode na improvizaciju. Svaka inicijativa koja skreće pažnju na ove okolnosti je dobra, a sistematična fazna realizacija uz podrazumijevane obavezne elemente je moguća nakon što se vlasnik nedvosmisleno opredijeli po pitanju budućeg upravljačkog modela”, kazao nam je Drašković.

Drašković
Draškovićfoto: Boris Pejović

Dokument nazvan “Strateški poslovni plan – postojeće stanje i dinamički prikaz puta ka projektovanom cilju” koji je u martu napravio Draškovićev tim i o kome su “Vijesti” ranije pisale pokazuje da ACG mogu biti uspješna i porofitabilna firma koja može sama da obezbijedi sopstveni razvoj u skladu sa potrebama države, te da u narednih sedam godina ACG mogu da ostvare dobit u ukupnom iznosu većem od 120 miliona uz istovremenu investiciju od 138,4 miliona u razvoj aerodroma.

Taj dokument je u martu predat Odboru direktora ACG, kabinetu premijera Dritana Abazovića (URA) i Ministarstvu kapitalnih investicija koje vodi Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka). Međutim, većina njih se do sada uopšte nije zvanično izjasnila o tom važnom dokumentu koji bi trebalo da državi pomogne u donošenju konačne odluke na koji način će se ponijeti prema kapitalno vrijednom svom resursu – aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Abazović je “Vijestima” krajem juna kazao da je taj dokument “dobar doprinos procesu donošenja konačne odluke o tome na koji će se način ubuduće upravljati aerodromima i da li će oni biti dati u dugoročni zakup koncesionaru ili zadržani pod okriljem države”. Abazović je tada, ograđujući se da iznosi lični a ne stav Vlade kazao da je uvjerenja da bi aerodrom Tivat trebalo dati u koncesiju, a aerodrom Podgorica zadržati pod državnom upravom.

U dijelu javnosti se ranije spekulisalo da Abazović na ovaj način pokušava da tivatski aerodrom “namjesti” kontroverznom albanskom biznismenu Šefketu Kastratiju, bliskom prijatelju albanskog premijera Edija Rame sa kojim je Abazović u izuzetno prisnim odnosima. Kastratijeva firma je operater međunarodnog aerodroma u Tirani.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

Abazovićeva Vlada do danas nije donijela odluku što će uraditi sa koncesionim postupkom za aerodrome, koji je prije skoro pet godina pokrenula tadašnja DPS-om predvođena Vlada premijera Duška Markovića. Ona je završila pretkvalifikaciju zainteresovanih ponuđača, te u januaru 2020. došla do faze kada su tri ponuđača koja su ušla u uži izbor - Aeroports de Paris i TAV, Incheon Airports i Corporasion America Airports, trebali da predaju konačne ponude.

To je osujetila pandemija koronavirusa od kada proces davanja aerodroma u koncesiju “visi”, jer vlade premijera Zdravka Krivokapića, odnosno Dritana Abazovića od kraja 2020. do danas još nisu odlučile što će da rade u vezi sa načinom na koji će se dalje razvijati i eksploatisati crnogorski aerodromi.

Dobardžić ne pita ni MKI

Iako je donošenje te odluke prepustio novoj Vladi, Abazović je u četvrtak održao zahtjev i ideju partijskog kolege iz URA Dobardžića da ACG na proljeće ili ljeto naredne godine iz sopstevenih i kreditnih sredstava krenu u gradnju novog terminala na aerodromu Podgorica.

“Ovo finansijski ne izgleda prezahtjevno i mogli bismo da uđemo u kreditni aranžman. Ekser se nije uložio od 2006. godine”, poručio je Abazović.

Gradnju drugog terminala na podgoričkom aerodromu najavio je prekjuče na sjednici Vlade predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić, koji se nije izjasnio da li je to jedinstven stav kompletnog menadžmenta te firme

Dobardžić je kazao da se kreće od idejnog projekta i od Vlade zatražio i finansijsku podršku. On nije precizirao koliko bi i pod kakvim uslovima moglo biti eventualno ulaganje iz državne kase.

“Imamo dio sopstvenih sredstava sa kojima bismo krenuli u taj projekat. Vidio sam da se svi aerodromi u regionu grade, širi se avio-saobraćaj i računamo od vas, kao predstavnika vlasnika, da nam date 'zeleno svjetlo' za to i da, ako bude trebalo u nekoj od narednih faza, da možemo računati i na novčanu pomoć, uz eventualno angažovanje i kreditnih sredstava od banaka”, kazao je Dobardžić.

Ovakav njegov postupak naišao je na kritiku predstavnika resornog Ministarstva kapitalnih investicija, čiji je državni sekretar Admir Šahmanović (Bošnjačka stranka) kazao da je Dobardžić “preskočio 20-ak koraka” u ovoj najavi. “Ministarstvo nije obaviješteno i vjerovatno se ova ideja rodila sinoć ili preksinoć. Odluke “preko koljena” ne idu u prilog državi. Procedura u vezi sa davanjem aerodroma pod koncesiju je i dalje aktuelna. Ovo nije u skladu sa Master planom razvoja iz 2011. godine, a i da jeste, svakako je potrebno ažuriranje”, rekao je Šahmanović koga je, međutim, odmah “sasjekao” premijer Abazović. On je državnom sekretaru MKI poručio da će pitanje koncesije riješiti nova Vlada.

“Ako ćete da unosite negativnu energiju, nemojte da se javljate za riječ. Nemamo vremena za to, već da radimo u korist građana”, kazao je premijer Šahmanoviću.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da nakon nastupa Dobardžića treba razmisliti o tematskoj sjednici Vlade.

“Možda nakon ove informacije da organizujemo tematsku sjednicu u vezi sa sudbinom tendera za koncesiju koji možemo i poništiti bez pravnih posljedica i da razmišljamo o novom, i da vidimo da li mi sa ovim pokušavamo sopstvenim snagama da u nekom roku koji nije kratak krenemo u ozbiljnu investiciju oba aerodorma”, rekao je Damjanović.

Bonus video: