Tivat: Cijena vode manja za petinu

Tivćani će dogodine imati jeftinije vodosnabdijevanje i blago skuplju kanalizaciju, rezultat je nove kalkulacijeza koju je Vodovod i kanalizacija dobilo odobrenje od Regulatorne agencije

4726 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Potrošači vode u Tivtu dogodine će plaćati nižu cijenu vode, dok će cijena usluga odvođenja otpadnih voda za građane koji su priključeni na gradski kanalizacioni sistem, biti neznatno uvećana.

To je rezultat nove kalkulacije cijena vode i kanalizacije za 2024. za koju je opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK) u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, dobilo odobrenje od Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti.

VIK Tivat je po tom zakonu i Metodologiji za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti bio u obavezi da utvrdi cijenu komunalne usluge koju će pružati potrošačima u narednoj godini. Metodologija se, kako objašnjavaju iz VIK-a, zasniva na principu “povrata troškova” po kojem se utvrđuje cijena usluga koja obezbjeđuje pokrivanje opravdanih troškova poslovanja u obavljanju regulisane komunalne djelatnosti. Ova metodologija koja je u originalnom obliku udvojena 2020, zasniva se na postepenom izjednačavanju cijena vode između fizičkih i pravnih lica u periodu od pet godina, kako bi istekom tog roka, cijene bile iste za sve korisnike.

Prema novom cjenovniku usluga VIK-a na koji su formalnu saglasnot dali i odbornici u lokalnom parlementu na sjednici SO prošle sedmice, a koji će se početi primjenjivati od 1. januara naredne godine, potrošači vode iz kategorije domaćinstava ubuduće će plaćati za 6,8 odsto veću fiksnu naknadu po priključku u odnosu na aktuelnu. Cijena fiksne naknade se sa aktuelnih 1,7995 eura bez PDV-a povećava na 1,9225 eura bez PDV-a. S druge strane, varijabilni dio cijene usluga vodosnabdijevanja koji se obračunava po metru kubnom utrošene vode će dogodine biti smanjen za čitavih 20 odsto, pa će kubik vode za domaćinstva u Tivtu umjesto aktuelnih 0,9562 eura, koštati 0,7661 eura vez PDV-a.

Potrošačima iz kategorije pravnih lica fiksni dio naknade se sa aktuelnih 3,3178 eura smanjuje na 2,7335 eura što je sniženje od 17,5 odsto. Varijabilni dio naknade za te potrošače dogodine će iznositi 1,02467 eura po kubiku utrošene vode bez PDV-a, što je smanjenje cijene od čak 36 odsto u odnosu na aktuelnu koja iznosi 1,6016 eura po kubiku bez PDV-a.

Građani Tivta dogodine će VIK-u plaćati skuplje usluge prihvata i odvođenja otpadnih voda. Tako će fiksni dio naknade za kanalizaciju od 1. januara iznositi 0,5908 eura bez PDV-a umjesto dosadašnjih 0,4839 eura što je uvećanje od 22,1 odsto. Varijabilni dio cijene kanalizacije koji se obračunava po kubiku utrošene vode iznosiće 0,2004 eura bez PDV-a što je 16,7 odsto više od aktuelne cijene koja iznosi 0,1718 eura. Fiksni dio nadoknade za prihvatanje i odvođenje otpadnih voda za potrošače iz kategorije pravnih lica od 1. januara iznosiće 0,5908 eura bez PDV-a, što je 22,1 odsto više od aktuelnih 0,4839 eura.

Varijabilni dio naknade za kanalizaciju za pravna lica u Tivtu dogodine se sa aktuelnih 0,2878 eura bez PDV-a po kubiku utrošene vode, snižava 6,9 odsto na novu cijenu od 0,2680 eura po kubiku bez PDV-a.

VIK Tivat je poslovnu 2022. godinu okončao sa ostvarenom neto dobiti u iznosu od 112.999 eura, a ona je odlukom Odbora direktora sa kojom su se saglasili i odbornici u SO Tivat, zadržana na računu te opštinske fime kao neraspoređena dobit.

Bonus video: