Cijene snižene, fali spisak artikala

Građani kažu da podržavaju novu akciju “Stop inflaciji”, ali saglasni da je potez Vlade zakasnio. Neki kupci vjeruju da je riječ o prevari

54997 pregleda 223 reakcija 73 komentar(a)
Najavljeno sniženje oko 100 proizvoda (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Najavljeno sniženje oko 100 proizvoda (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Akcija “Stop inflaciji 100+” zvanično je počela juče, a trgovački lanci nisu saopštili spiskove artikala koji su na ovoj akciji.

Građani sa kojima su “Vijesti” razgovarale u Podgorici su podijeljeni. Jedni podržavaju akciju i daju podršku potezu Vlade i trgovaca, ali naglašavaju i da je za to bilo krajnje vrijeme jer im je svaki odlazak u trgovinu preskup.

Drugi pak smatraju da je ova akcija prevara, da se u Crnoj Gori samo štite interesi i profit velikih trgovačkih lanaca, da gorivo i namirnice “pojedu” plate te da priželjkuju dolazak međunarodnih firmi kao što je njemački “Lidl”.

“Vijesti” su pitanja o novoj akciji poslale na adrese velikih crnogorskih marketa ali je dijelimičan odgovor stigao samo od firme “Domaća trgovina”, koja drži “Aroma”, “Conto” i “City” trgovine. Pitanja su se odnosila na to da saopšte spiskove artikala koja su na akciji, kao i da kažu koji je njihov interes u učestvovanju u akciji i kojih marži su se odrekli.

Stop inflaciji
foto: Boris Pejović

Iz ove kompanije nisu pojasnili u čemu je razlika između ove i prethodne akcije “Stop inflaciji”, ali su kazali da su je podržali u svim maloprodajnim objektima.

“Akciju ćemo ispratiti u skladu sa dogovorom postignutim sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, baš kao što je to bilo i prethodnog puta”, ističe se u odgovoru.

Nisu otkrili ni koliki je iznos marži kojih su se odrekli da bi proizvodi pojeftinili, već su naglasili da će imati više od 100 proizvoda na sniženju te da će potrošačima olakštati inflacijski udar.

Marže sada pet odsto

Akciju je prošle sedmice najavio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, kada je kazao da su uvoznici i trgovci svoje marže sveli na po pet odsto, što je uticalo da se cijene sniže za 20 do 46 odsto i da će to trajati do kraja godine. On je tada naveo spisak 16 proizvoda koji će biti na akciji, navodeći da je to primjer a da će trgovci samo odrediti ostale artikle.

Očekuje pad inflacije: Đurović
Očekuje pad inflacije: Đurovićfoto: Twitter/Goran Đurović

Prema ovoj mjeri, trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene tako što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od pet odsto, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih “antiinflaciona korpa” podrazumijeva listu od najmanje 50 proizvoda.

Proizvodi iz ove korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji “Stop inflaciji”, koja je trajala od kraja marta do kraja juna ove godine.

“Vlada očekuje da će nove niže cijene za više od 100 proizvoda omogućiti uštede za budžet građana, ali i uticati na snižavanje stope inflacije, kazao je “Vijestima” juče ministar Đurović.

On je pojasnio da je lista proizvoda napravljena na osnovu prethodne akcije, ali da je ova višestruko proširena vrstama i brojem proizvoda.

“U akciji sada možete naći sve što je potrebno za domaćinstvo, od hrane preko hemije do bijele tehnike”, istakao je Đurović.

U akciju se indirektno uključila Vlada, odnosno Ministarstvo finansija koje je odlučilo da zamrzne iznose akciza na goriva kako njihove cijene više ne bi rasle.

Bilo je krajnje vrijeme, a moglo je i jeftinije

Podgoričanin Ranko Perović je “Vijestima” kazao da je zanatliji kao što je on političara i njihovih mjera preko glave.

“Kakvo pojeftinjenje, svaki dan cijene skaču, sve je skuplje i skuplje, gorivo non- stop skače. Trebalo je sve istjerati, a narod pošto naš ne umije dovesti iz Kambodže. Ti su pametniji”, kazao je Perović.

Stop inflaciji
foto: Boris Pejović

Njegov sugrađanin Veselin je naveo da vjeruje da je efekat ove akcije vrlo kratkoročan te da trgovinski lanci u Crnoj Gori uzimaju prevelike marže jer imaju monopol. On vjeruje da je mjera “Stop inflaciji 100+” samo dio onoga što bi zaista trebalo da bude primijenjeno.

“Prvo, u Crnu Goru treba da dođe jedan renomirani trgovinski lanac, a kad bi došao “Lidl” sve stvari bi se unaprijedile. Sa druge strane, mislim da povećanje penzija i plata mora da prati inflaciju. Svjedoci smo ovih dana da gorivo i sve sa njim povezane djelatnosti poskupljuju, tako da je i ono povećanje zarada iz programa Evropa sad i ovo kasnija ubijeno sa novim cijenama i smatram da trgovci moraju smanjiti marže”, kazao je on.

Veselin je naglasio i da Vlada sama mora naći zakonske mehanizme i ograničiti velike trgovačke lance, iako je riječ o slobodnom tržištu, i da ova situacija zahtijeva preventivu. On je kazao da je ovaj korak nedovoljan te da ćemo tek vidjeti koliko je efikasan.

Stop inflaciji
foto: Boris Pejović

“Kad neko ima monopol, njemu može biti. Mislim da su se lanci nepravedno decenijama bogatili na račun građana, pa neka sad u ovoj krizi pokažu malo solidarnosti. Vrlo je malo proizvoda ponuđeno i većinom su proizvodi iz starih zaliha i rafova. Smatram da je jedino povećanje plata i penzija uz držanje inflacije na nekom optimalnom nivou može ljudima donijeti benefite i olakšati im život”, istakao je Veselin.

On je dodao i da podržava akciju “Stop inflaciji 100+”, ali i da je smatra nedovoljnom, a kazao je da će se tek nakon povećanja plata i penzija i dolaska “Lidla” stvoriti uslovi konkurencije, što će dovesti do pristojnijih cijena.

“Sve krcka pod teretom inflacije”

Sa time je saglasan i Rajko Ivanović, koji je kazao da je akcija povoljna za građane, ali da se generalno radi u interesu trgovaca.

“Ujedno za građane, ali je povoljnije i za njih. Da hoće, oni bi napravili neke akcije do sad i ne bi čekali da ih Vlada na to primora. Davno je bilo vrijeme za akciju, da su htjeli. Od naknadne pameti nema ništa”, istakao je Ivanović.

Stop inflaciji
foto: Boris Pejović

Da se mnogo puta uvjerila da je sve prevara te da su se mjere morale ranije donijeti “Vijestima” je kazala starija Podgoričanka.

“Već sve krcka pod teretom inflacije i cijena, sve je prevara. Mora se nešto sistemski uraditi i temeljno, ovo je samo površinski, od dana do dana”, istakla je ona.

Stop inflaciji
foto: Boris Pejović

Njen sugrađanin ipak, smatra da je bilo neophodno praviti ovu akciju te da je bilo vrijeme da bar nešto pojeftini.

“Svjesni smo da cijene svega rastu, konačno nešto i da se smanji. Svaki odlazak u market je jako skup tako da podržavam ovakve akcije”, kazao je ovaj Podgoričanin.

Spisak trgovaca i dobavljača koji učestvuju

U akciji “Stop inflaciji 100+” učestvuju: “Domaća trgovina”, “Voli”, “HD Laković”, “Merkator” (Idea i Franca M marketi), “Megapromet Budva”, “Primato” iz Herceg Novog, “Panorama” iz Mojkovca. Učestvovaće i “Cosmetics” marketi (MPM kompanija), dok je Đurović prethodno najavio da će se u akciju uključiti i kompanija “Tehnomax”.

Od dobavljača i proizvođača za sada će u akciji učestvovati: “Stadion”, “Neregelia”, “Mesopromet”, “Škorpion”, “Voli Trade”, “Bar-kod”, “S Press+”, “Imlek Boka”, “Expo Commerce”, “Klikovac”, “Trebjesa”, “Ledo”, “Ataco”, “Agromont”, “Knjaz Miloš Montenegro”, “Goranović”, “Podravka”, “Nall International”, “Šimšić Montmilk”, “Donator”, “MPM”, “Primato P”, “Bonesa”, “Šljukić”, “SBI Group”, “Gruppo Tesile”, “Ćatić”, “Falcon”, “MMS”, “Dway” i “HB Com”.

Bonus video: