ASK ispituje Šahmanovićeve prihode

Funkcioner Bošnjačke stranke nije prijavio naknadu koju dobija kao član Nadzornog odbora u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore

34697 pregleda 68 reakcija 24 komentar(a)
Šahmanović, Foto: Bscg.me
Šahmanović, Foto: Bscg.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je pokrenula postupak provjere radi utvrđivanja da li je javni funkcioner Admir Šahmanović prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na obavezu dostavljanja tačnih i potpunih podataka u izvještaju o prihodima i imovini.

Ovo je zvanično odgovoreno “Vijestima” iz ASK-a koja je postupak pokrenula nakon što su “Vijesti” prošlog mjeseca objavile informaciju da aktuelni državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) u imovinski karton nije prijavio prihode koje ostvaruje kao član Nadzornog odbora u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

“Postupak, za koji zakon propisuje da je povjerljive prirode, je u toku”, rečeno je u ASK-u.

Šahmanovića je Vlada Dritana Abazovića predložila da predstavlja Crnu Goru u zajedničkom preduzeću dvaju država za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi. Skupština SMATSA bira članove Nadzornog odbora.

SMATSA pruža uslugu kontrole letjenja u vazdušnom prostoru ukupne površine 113.664 kilometara kvadratnih koji obuhvata vazdušni prostor Republike Srbije i Republike Crne Gore.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, predsjednik Skupštine Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Žarko Koprivica nema status javnog funkcionera, jer je udio Crne Gore u vlasništvu ovog privrednog društva 8%

Šahmanović, funkcioner Bošnjačke stranke, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz izvora bliskih SMATSA mjesečno prihoduje od tog preduzeća iznad 4.000 eura.

On i predsjednik Skupštine SMATSA Žarko Koprivica (koji je savjetnik u MKI) nijesu platili porez na dohodak za 2022. godinu po osnovu naknade koju tu ostvaruju, što je zvanično potvrđeno iz Uprave prihoda i Carina ranije “Vijestima”. Njih dvojica na pitanja “Vijesti” ranije nijesu odgovorili.

Iz ASK-a su kazali da Koprivica nema status javnog funkcionera.

“U skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, predsjednik Skupštine Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Žarko Koprivica nema status javnog funkcionera, jer je udio Crne Gore u vlasništvu ovog privrednog društva 8%. Članom 3 Zakona je predviđeno da se državnim vlasništvom smatra svako učešće u privrednom društvu u kojem država ili opština, Prijestonica, odnosno Glavni grad, ima najmanje 33% kapitala. Napominjemo da Admir Šahmanović ima status javnog funkcionera na osnovu funkcije koju obavlja u MKI”, istakli su u ASK-u.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović je drugi član Crne Gore u Skupštini SMATSA, ali on nije imao zakonsku obavezu da plati ovaj porez za 2022. godinu jer je 2023. izabran u ovo tijelo na predlog Vlade Dritana Abazovića.

Treći crnogorski član Skupštine SMATSA Nebojša Jušković objelodanio je svoja primanja.

Jušković je prošlog mjeseca “Vijestima” kazao da je za period od 23. juna 2022, kada je imenovan za člana Skupštine SMATSA, do 31. decembra prošle godine na ostvareni prihod platio porez u zakonom predviđenom roku.

“Shodno odluci Skupštine SMATSA od 30. 3. 2022. godine u iznosu od 1076,48 eura”, kazao je Jušković.

Bonus video: