ASP: Vlada u proteklom mjesecu za službena putovanja centralne administracije izdvojila 710 hiljada eura

"Time ukupan trošak za ovaj izdatak u protekla četiri mjeseca, odnosno od juna kada su održani parlamentarni izbori, dostiže sumu od 2,6 miliona eura", rekli su iz ASP

4190 pregleda 0 komentar(a)
Akcija za socijalnu pravdu, Foto: ASP
Akcija za socijalnu pravdu, Foto: ASP

Manjisko tehnička vlada je u proteklom mjesecu izdvojila oko 710 hiljada eura iz kase svih građana, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Kako su kazali iz te nevladine organizacije, vlada je "bez političkog legitimiteta" nastavila ogromnu potrošnju za službena putovanja centralne administracije, pa je, kako navode, za te izdatke, zajedno sa troškovima za reprezentaciju, izdvojeno oko 710 hiljada.

"Time ukupan trošak za ovaj izdatak u protekla četiri mjeseca, odnosno od juna kada su održani parlamentarni izbori, dostiže sumu od 2,6 miliona eura, od čega je samo u avgustu, kada je većina centralne administracije na redovnom godišnjem odmoru, potrošeno oko 630 hiljada eura", rekli su iz ASP.

U prošlom mjesecu je, dodaju, od ukupnog iznosa od 710 hiljada, za dnevnice zaposlenima na putevima po zemlji i inostranstvu isplaćeno preko 174 hiljade eura, "koje su im praktično džeparac (često i veoma izdašan), a imajući u vidu da im je sve drugo plaćeno".

"Za prevoz na putovanjima je potrošeno bezmalo 100 hiljada eura, za smještaj 158 hiljada, dok stavke ostali troškovi i službena putovanja prikazuju potrošnju od još 207 hiljada eura. Troškovi reprezentacije su preko 71 hiljadu eura", piše u saopštenju ASP.

Međutim, ASP ukazuje da ove prikazane sume u javnim evidencijama ne moraju biti konačne, jer, kako kažu, mnogo toga može biti vezano sa službenim putovanjima, ali sakriveno pod drugim budžetskim stavkama, odnosno potrošnjom.

"U isto vrijeme, u septembru je za zarade preglomazne centralne administracije, sa povezanim doprinosima i porezom na zarade, prikazan izdatak od preko 51 miliona eura. Međutim, transferi visokom obrazovanju, što su većinski plate, je bio 2,8 miliona eura, transferi institucijama su dodatnih 7,7 miliona, a tu su prikazani Javni servis, gdje je takođe najveći dio za zarade zaposlenih, i još neke institucije, ali i pojedini izdaci opštinama, civilnom sektoru, vjerskim zajednicama", dodali su.

Kazali su i kako su ugovori o djelu, kao nezakoniti oblik zapošljavanja u javnoj upravi, postali „prečica“ za ubacivanje partijskog i nepotističkog kadra (bez prethodnih provjera znanja i potrebnih iskustava), a u septembru je, prema njihovim podacima, izdvojeno 1,4 miliona (u junu 1,4 miliona, julu i avgustu po 1,3 miliona).

"Dodatno je za primanja pripravnika potrošeno 1,1 miliona eura, za izradu projekata (što su opet vrsta zapošljavanja) oko 140 hiljada, javni rad je 254 hiljade, a potrošnja za konsultantske usluge, koji su u velikom broju skrivena zapošljavanja, iznosi 1,4 miliona. Za razne vrste naknada za rad u komisijama, članovima upravnih odbora, a ne računajući ljekarske komsije, još najmanje 1,2 miliona, što su opet vrsta primanja povezanih sa zaradama", kazali su iz ASP.

Prema njihovim riječima, u proteklom mjesecu su najmanje 60 miliona različiti izdaci, koji se mogu direktno povezati sa različitim vrstama zarada, a ogromni izdaci ukazuju da "čuvena krilatica bivših vlasti "jedan zaposleni, četiri glasa" i dalje ima svoju značajnu snagu".

"Početkom ove godine na nivou centralne administracije je bilo preko 45 hiljada uposlenih, ali je brojka do danas sigurno uvećana, s obzirom da je bila izborna godina. Ministarstvo finansija ne dostavlja ASP-u podatke o zaposlenima nakon početka ove godine, zbog čega je pokrenuto nekoliko pravnih postupaka", naveli su iz te nevladine organizacije.

Uz Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Ministarvo unutrašnjih poslova, kako tvrde iz ASP, samo još Ministarstvo finansija u septembru krije pojedine budžetske isplate.

"Šokantno je da se to čini na programima poslovanja državnog trezora i regulisanja finansijskog sistema, što su bili podaci javni čak i za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista. Enormna potrošnja centralne administracije za vrijeme upravljanja manjinskog premijera Dritana Abazovića, čija je vlada duže od godinu bez ikakvog političkog legitimiteta, dok je država u nepodnošljivom stanju institucionog haosa svake vrste, vjerovatno će ostati upamćeno kao najveće rasipništvo novca građana od neke vlade u tehničkim mandatima", zaključili su.

Bonus video: