Fidelity: Ukidanjem doprinosa za fond PIO u penziju će se morati sa 70 godina

"Plate će se povećati za četvrtinu tako što će se ukinuti doprinosi za penzije, pa će se morati tražiti način finansiranja ogromne finansijske rupe koja će nastati", navodi se u saopštenju

64357 pregleda 287 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako bi se u dugom roku kompenzovalo ukidanje doprinosa za penzije (još jednom, kada se ukinu doprinosi za penzije, sistem je neodrživ), prema projekcijama koje smo radili, donja granica za odlazak u penziju moraće se podići na najmanje 70 godina, saopštili su iz Fidelity consulting-a na Fejsbuku (Facebook).

"Nikad viđeni program Evropa sad 2 predviđa smanjenje radnog vremena na sedam sati uz povećanje penzija za 50% i plata za 25% uz punu zaposlenost, sve za godinu dana", naveli su oni.

Plate će se, kako su kazali, povećati za četvrtinu tako što će se ukinuti doprinosi za penzije, pa će se morati tražiti način finansiranja ogromne finansijske rupe koja će nastati.

"Sudeći po tehničkom uputstvu „IMF Engagement on Pension Issues in Surveillance and Program Work”, TNM/2022/004, u slučaju smanjenja (a ne i ukidanja, jer nigdje ne piše da je moguće ukidanje doprinosa, no je to druga priča), glavna opcija koju MMF nudi kako bi se dostigla dugoročna održivost penzionog sistema jeste pooštravanje kriterijuma za odlazak u penziju", saopšteno je.

Ovdje dolazimo do, kako su rekli, masivnog društvenog problema o kome niko ne priča – ako se ukinu doprinosi, kao što se najavljuje, da bi penzioni sistem bio finansijski održiv (ako je uopšte moguće kada se ukinu doprinosi, o čemu smo posebno pisali) zaposleni će morati ići u penziju kasnije, dok će se pooštriti svi ostali kriteriju za prijevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju.

"Generalno, u Crnoj Gori uslovi za odlazak u penziju su sljedeći: 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja", navodi se na sajtu Fidelity consulting.

Ko i dalje misli da nešto ne navodimo kako treba, neka pogleda prvi pasus strane broj 54 dokumenta „IMF Engagement on Pension Issues in Surveillance and Program Work”, TNM/2022/004.

"A ko misli da će da prima veće plate i penzije, duže živi a manje radi, taj vjeruje u Deda Mraza i irvase koji lete", smatraju oni.

Bonus video: