Rovčanin: Novac od eko naknada usmjeriti građanima za energetsku efikasnost njihovih domova

"Masovnom akcijom novac od eko taksi, koji će biti vrijedan preko 100 milona do 2030. godine, treba usmjeriti prema građanima kroz veliki projekat energetske efikasnosti domaćinstava", kazao je on

3267 pregleda 6 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin, kazao je danas da novac od eko naknada koje plaćaju registrovani zagađivači treba usmjeriti prema građanima za energetsku efikasnost njihovih domova.

Rovčanin je na Fejsbuku (Facebook) objavio da je to saopštio na panelu posvećenom finansiranju projekata u sklopu pravedne tranzicije, koji je održan u Podgorici.

"Masovnom akcijom novac od eko taksi, koji će biti vrijedan preko 100 milona do 2030. godine, treba usmjeriti prema građanima kroz veliki projekat energetske efikasnosti domaćinstava. Novac koji uplaćuju zagađivači, pa i EPCG, godišnje oko 10 miliona eura, treba iskoristiti da kuće i stambene zgrade sa subvencijama dobiju nove fasade, novu stolariju i solarne elektrane", naveo je on.

Rovčanin je rekao da taj model započet kroz projekat Solari 3000 + gdje je, od devet miliona EPCG, koji su uplaćeni na ime eko naknada, građanima vraćeno šest miliona za ugradnju slolarnih elektrana.

"Takođe, veoma je važno da se pokrene domaća proizvodnja i omasovi (recimo proizvodnja pvc stolarije u Željezari). Tako ćemo pokrenuti proizvodnju, zaposliti ljude, a domovi naših građana biće ljepši i energetski efikasniji, a time zaokružiti sistem", napisao je Rovčanin na Fejsbuku.

Bonus video: