Pošta Crne Gore: Sjekloća da prestane da radi na štetu kompanije

"Umjesto da konstruktivnim savjetima, pa i kritikama svakako, doprinosi radu Pošte, svoju poziciju koristi da sabotira svaki proces, svaku inovaciju, valjda želeći da održi sistem onakav kakav je bio za vrijeme rukovodstva prije 2021. godine"

12701 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Pošta Crne Gore
Foto: Pošta Crne Gore

Pošta Crne Gore reagovala je na teksta "Sjekloća o stanju u Pošti: Loš menadžment i neradnici progutali plate", objavljen na portalu Vijesti.

Član odbora direktora Pošte Stojan Sjekloća (Ujedinjena Crne Gora) kazao je da su partijsko zapošljavanje i nepotizam povećali rashodnu stranu Pošte Crne Gore, da su u organizacionom dijelu unijeli pometnju, te da je upravljanje Poštom prije 30. avgusta 2020, i pored brojnih anomalija bilo znatno bolje u pojedinim segmentima.

Reagovanje Pošte prenosimo integralno:

"Prvenstveno sa žaljenjem moramo konstatovati, da smo prinuđeni da reagujemo na netačne navode člana Odbora direktora i Rukovodioca logistike, prerade i distribucije za Poslovno logističke centre u Pošti Crne Gore, koji su zasnovani na ličnoj percepciji pojedinca, malicioznim namjerama i animozitetu prema predsjedniku Odbora direktora i menadžmentu.

Podsjećamo javnost da smo na navode koji se u predmetnom tekstu potenciraju, više puta reagovali i u kojima smo precizno i detaljno dali odgovore na sve netačno iznijete tvrdnje, a koje gospodin Sjekloća sada reciklira.

Kada je riječ o gospodinu Sjekloći, prvo ćemo istaći da je u Odboru direktora od strane Vlade izabran na predlog političke partije, a ne kao ekspert za poštanski saobraćaj, a štaviše pored te funkcije pokriva i još jedno izuzetno odgovorno radno mjesto u Pošti Crne.

Funkcija i uloga člana Odbora direktora jednog državnog preduzeća i rukovodioca jedne organizacione jedinice podrazumijeva da sw maksimalnim zalaganjem, ali i konstruktivnim savjetima, na kraju i kritikama, doprinosi radu i ugledu Kompanije. Međutim, kod gospodina Sjekloće je slučaj drugačiji. Svoju poziciju je koristio da sabotira svaki proces, svaku inovaciju, ne nudeći rješenja i nove ideje, što nas opravdano navodi da smatramo da je želio da održi sistem onakav kakav je bio 2021. godine, a za koji i sam kaže da je bio loš. Podsjećamo gospodina Sjekloću da je glasao za brojne akte koje je usvojio Odbor direktora, pa i za planove javnih nabavki, a onda je glasao protiv izvršenja akata za čije usvajanje je prethodno glasao.

Kao što je i sam istakao, svaki pokušaj njegove sabotaže bio je demokratskim principom glasanja zaustavljen. Naprosto, bio je jedini član Odbora koji je smatrao da poštanski sistem treba da ostane na nivou socijalističkog uređenja, bez šanse da dođe do tehnološkog napretka. Osim tog vida sabotaže, posebno bismo istakli da je nerijetko sjednice Odbora direktora koristio i za omlovažavanje i vrijeđanje pojedinih članova menadžmenta na profesionalnom i ljudskom nivou.

Obavljajući funkciju rukovodioca, u skladu sa staljinističkim metodama, kao profesor marksizma i socijalističkog upravljanja, upravo je zbog mobinga nad koleginicama protiv gospodina Sjekloće pokrenut disciplinski postupak, što je i vjerujemo razlog za ovakvu medijsku reakciju. Međutim, umjesto da preispita svoje ponašanje i preuzme odgovnornost, on bira da širi neistinite, neprovjerene informacije i da time svjesno nanosi štetu Odboru direktora, ali i svim kolegama i samoj Kompaniji.

Kada govori o „sumnjivim“ poslovima, pitamo ga zašto o sumnjivim poslovima nije obavijestio nadležne institucije, nego je navodno bio saučesnik. Zna gospodin Sjekloća da je svaka inovacija, svaki posao, svako zaposlenje odrađeno u skladu sa zakonom i da su to u svojim izvještajima već potvrdile relevantne institucije sistema. Međutim, gospodin Sjekloća koristi medije, kad već u institucijama ne može naći podršku da ispunjavaju njegove želje, da se obračuna sa predsjednikom i članovima Odbora direktora i menadžmentom.

Kada govori o novcu, gospodin Sjekloća je mogao da pomene i potpisivanje ugovora koji su donijeli velike prihode Pošti, što je zasluga ovog „lošeg menadžmenta“, a mogao je i morao da realno sagleda situaciju i da primijeti da su cijene kancelarijskog materijala, počevši samo od papira, značajno uvećane, a da su to osnovna i neophodna sredstva za rad. O gorivu, rezervnim djelovima i ulju da ne govorimo, jer je upravo nabrajanjem ovih stvari i nenuđenjem navodno „bolje opcije“ gospodin Sjekloća pokazao koliko je nemoguće da pronađe istinsku grešku u radu menadžmenta i da je cilj kleveta radi klevete. Time je pokazano i elementarno nepoznavanje posla.

Uopšteno, gospodin je zaboravio da pomene da su prihodi povećani, što je i obuzdalo inflaciju na štetu Kompanije, pa danas možemo da govorimo o povećanju zarada, a ne o poslovanju s gubitkom. A uostalom, gospodin Sjekloća odlično zna da nijesmo odbili da povećamo plate zaposlenima, nego da smo čekali kvartalni izvještaj, kako bismo u najboljoj mogućoj mjeri mogli da izađemo u susret zaposlenima, a da ne ugrozimo održivost preduzeća. To su zaposleni i predstavnici oba sindikata razumjeli i zato su pregovori nastavljeni, a juče i okončani na najpogodniji način za zaposlene.

Izjava gospodina Sjekloće da nije bila potrebna obnova voznog parka, najbolje pokazuje koliko je gospodinu Sjekloći stalo do zaposlenih - nebitno mu je što je veliki broj vozila bio starosti iznad 15 godina, te da je zbog starosti i pređenih kilometara nijesu bila dovoljno pouzdana i bezbjedna, jer će tim vozilima upravljati drugi, neće on. Prema tome, riječ je o čovjeku koji nije bio spreman na promjene, na ulaganje, na progres, ali i o čovjeku koji ne zna da su nova vozila u voznom parku bila neophodna zbog širenja poslovne mreže. O njegovom poznavanju ekoloških standarda i principa i zašto su električna vozila i sa te strane dobar izbor bilo bi onda i groteskno da govorimo.

Shodno prethodno navedenom, a uzimajući u obzir i neadekvatno ponašanje gospodina Sjekloće prema zaposlenima može se zaključiti da gospodin elementarno ne poznaje materiju i procese koji se odvijaju u Pošti, niti poznaje ekonomsku situaciju, a naročito da nije adekvatno da upravo on govori o moralu i navodnoj brizi o zaposlenima i o samom napretku Kompanije. Svojim djelovanjem sa pozicije člana odbora i rukovodioca jednog izuzetno važnog sektora nijednom idejom ili postupkom nije doprinio razvoju Pošte i bilo bi makar kolegijalno da je napomenuo da je upravo radom i zalaganjem menadžmenta i Odbora direktora omogućeno da sw zaposlenima povećavaju plate, obnavlja vozni park i da se u kontinuitetu radi na poboljšanju uslova rada.

Konačno, gospodina Sjekloću pozvamo da prestane svjesno da radi na štetu Kompanije, pozivajući se ne na njegov moral, to je pucanje u prazno, već se pozivamo na njegov neuspjeh u svakom mogućem pokušaju sabotaže.", navodi se u reagovanju Pošte Crne Gore.

Bonus video: