U “Port of Adria” počeli štrajk, uprava se ne javlja

Zahtjeve za povećanje zarada podržalo skoro 200 od ukupno 250 radnika sa ugovorima o radu

3986 pregleda 1 komentar(a)
Velika većina radnika za štrajk: sa jučerašnjeg protesta, Foto: Sindikat
Velika većina radnika za štrajk: sa jučerašnjeg protesta, Foto: Sindikat

U “Port of Adria” juče je održan jednočasovni štrajk upozorenja, a poslovodstvo još nije odgovorilo na zahtjev oba sindikata da im se zarade povećaju za 40 odsto.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u “Port of Adriji” Zoran Martinović kazao je “Vijestima” da je štrajk dobro prošao, da nije bilo incidenata i pokušaja opstrukcije. Štrajk je podržalo skoro 200 radnika od ukupno 250 radnika sa ugovorima o radu.

Poslodavcu i većinskom vlasniku, turskoj kompaniji “Global Ports”, dali su rok od 30 dana da im ispuni zahtjev ili će preći u potpunu obustavu rada.

“Od petka 6. oktobra kada smo imali posljednji sastanak sa upravom niko nas nije kontaktirao. Ovo je bilo prvi put da organizujemo štrajk u našoj kompaniji i sve pravne postupke smo uradili u saradnji i savjetima naših centrala Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata. Ono što nam je potvrđeno je da ‘Port of Adria’ nema akt o minimumu procesa rada, tako da ćemo u skladu sa tim pripremati i potpunu obustavu rada ukoliko nam ne budu ispunjeni uslovi. Ostalo je samo sporno da li radnici na kapiji mogu štrajkovati jer je koristi i Luka Bar”, kazao je Martinović.

On je naveo da je osnovna zarada za većinu njihovih radnih mjesta ispod 400 eura, ali da radnici primaju minimalac od 450 jer ne može niže.

“Čak i ako prebace norme za njih, plata ne može biti značajno veća. To sve dokazuje da je neophodno povećanje koeficijenata i zarada, jer ovi sadašnji iznosi nisu stimulacija za radnike”, kazao je Martinović.

Iz uprave proteklih dana nisu saopštavali svoje stavove, osim nezvanično da čekaju odluku matične komapnije iz Turske.

Vlada je krajem prošle godine pokrenula pregovore o kupovini akcija ove kompanije i njenog spajanja sa Lukom Bar. Pregovori su nakon toga usporeni zbog negativnih bilansa kompanije i zakonskih ograničenja da se ne mogu restrukturirati - spajati kompanije sa negativnim bilansom.

Iz Ministarstva finansija je “Vijestima” prije dva dana saopšteno da Vlada još razmatra ekonomske i pravne aspekte kupovine “Port of Adrije” i da će nakon te analize donijeti konačnu odluku.

Akumulirani gubitak kompanije iznosi 36,7 miliona eura, kratkoročni i dugoročni dugovi i obaveze vrijede 32,3 miliona, a na plaćanje uskoro dolaze dva kredita koja iznose 20 i pet miliona eura. Moguće obaveze po tužbama iznose između 13 i 15 miliona eura.

U revizorskom izvještaju za prošlu godinu navedeno je da “Port of Adrija” ne bi mogla opstati bez pomoći matične kompanije. Pomoć se ogleda u davanju pozajmica za pokrivanje rashoda. Sadašnji ukupan dug barske firme po tom osnovu iznosi oko 5,6 miliona eura.

Bonus video: