MF: Javna rasprava o predlogu Programa za suzbijanje neformalne ekonomije 26. oktobra

Okrugli sto organizovaće se u Podgorici 26. oktobra u deset sati u hotelu Ramada

1642 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija pozvalo je sve zaineresovane da do 6. novembra dostave primjedbe na predlog Programa za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori sa Akcionim planom za period od naredne do 2026.godine.

Ministarstvo je pozvalo građane, naučnu i stručnu javnost, naučno-istraživačke i ustanove visokog obrazovanja, organe državne uprave, lokalne zajednice, privredne subjekte, privredna udruženja, nevladine organizacije, udruženja građana i sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu.

"Programom i pratećim Akcionim planom će se definisati mjere za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori za period od naredne do 2026. godine, a sve u cilju nastavka aktivnosti na planu suzbijanja neformalne ekonomije", objasnili su iz Ministarstva.

Program, kao i Akcioni plan, pripremljeni su uz podršku kancelarije Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori.

Primjedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se na adresu Ministarstva finansija u pisanom obliku putem pošte ili lično, kao i u elektronskom na mejl adrese jelena.mirkovic@mif.gov.me i mirela.sabotic@mif.gov.me na odgovarajućem obrascu.

Okrugli sto organizovaće se u Podgorici 26. oktobra u deset sati u hotelu Ramada.

Ministarstvo finansija će sačiniti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu e-Uprave u roku od 15 dana od dana završetka javne rasprave.

Crna Gora u prethodnom periodu nije imala Program za suzbijanje neformalne ekonomije. Ipak, usvajani su drugi dokumenti koji su dijelom ili u potpunosti bili usmjereni na borbu protiv neformalne ekonomije.

Siva ekonomija je u formalnom sektoru u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila 20,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ili 3,9 procentnih poena manje u odnosu na 2014.

Svrha programa se najvećim dijelom odnosi na smanjenje neformalnosti kod registrovanih preduzeća i preduzetnika, uključujući prvenstveno poresku evaziju i izbjegavanje plaćanja punih poreskih obaveza.

Program će donekle obuhvatiti i crno tržište, odnosno mogućnosti smanjenja nelegalnih aktivnosti, koje takođe utiču na niže prihode budžeta i ekonomski rast od potencijalnih.

Cilj Programa je smanjenje učešća neformalne ekonomije u BDP-u.

Bonus video: