Manojlović: Biznis plan predimenzioniran, ponosan na sve što je urađeno

"Odgovorno tvrdim da je Željezara uradila sve što je u njenoj moći. Željezara postoji 70 godina i odluka da se stopira proizvodnja čelika prebrzo je donesena", rekao je smijenjeni direktor

11587 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Smijenjeni izvršni direktor EPCG-Željezara Nikšić, Đorđije Manojlović, kazao je da je ponosan na sve što je sa ekipom i radnicima uradio u toj fabrici, da je matičnoj firmi zahvalan na funkciji koju je obavljao, da je zaposlen optimalan broj radnika, kao i da je biznis plan koji je uradila matična firma bio „predimenzioniran“.

Manojlović je podsjetio da je biznis plan predviđao četiri djelatnosti - solarne elekrane, konstrukcije, podkonstrukcije i Kovačnicu, da su solarne elektrane u aprilu počeli da realizuju, kao i da su sistem javnih nabavki i priključak išli nezavisno od Željezare.

Prema njegovim riječima, do 11. aprila on je bio jedini zaposleni u Željezari, a nakon toga su raspisali konkurse, formirali dvije službe i registrovali se za javne nabavke odmah.

Manojlović je kazao da je prva javna nabavka počela u maju i da su sada u fazi javnih nabavki za pet megavata. Izrada konstrukcija je, prema njegovim riječima, bila projektovana za deset megavata za šta nisu imali narudžbe, a u toku je izrada konstrucija za jedan megavat na zemlji.

"Matičnoj kompaniji smo predali specifikaciju za 20 megavata, ali još nismo dobili odgovor. Za program podkonstrukcija, po biznis planu, trebalo je da se naruči 100 megavata za godinu, a nije naručena ni jedna. U međuvremenu smo nabavili mašine za taj dio i preorijentisali se na eloksiranu bravariju“, kazao je Manojlović.

Prema biznis planu bilo je planirano da Kovačnica 1.septembra počne sa radom.

"Probnu proizvodnju pustili smo krajem jula, pripremili smo kompletan remont Čeličane, kompletan remont Kovčnice, saobraćaja, elektrane. Sve ono što je bilo u smjeru da se pusti ta proizvodnja. Nažalost, imamo problem sa Agencijom za zaštitu konkurencije, ali to se ne odnosi konkretno na pokretanje naše proizvodnje, nego da li je kupovina Željezare bila državna pomoć. Tek nakon tog mišljenja bi mi mogli da idemo dalje u realizaciju. Željezara postoji 70 godina i odluka da se stopira proizvodnja čelika prebrzo je donesena. Mogli smo još sačekati, imali smo još varijanti, da uvedemo ih preko Instituta za crnu metalurgiju puštanje proizvodnje. To je trebalo da se isto realizuje, imali smo tu i podršku Vlade“, kazao je Manojlović pojašnjavajući biznis plan i ono što su uspjeli da realizuju.

Prema biznis planu, kako je rekao Manojlović, trebalo je da svakog mjeseca montiraju u Željezari pet megavata, što je bilo „malo predimenzionirano“.

„Vrijeme će pokazati šta i kako. Što se tiče samih radnika i kompletne ekipe, ovih sedam mjeseci urađeno je više nego što se moglo. Ovdje smo ušli u jednu ruinu, ljudi su radili na terenu, na sređivanju hala i remontu opreme, otvorili smo radnički restoran, počeli smo sa pogonom eloksirane bravarije, doveli smo nekolika pravna lica kao klaster, oni su zakupci“, istakao je Manojlović koji će nakon smjene najvjerovatnije ostati u Željezari.

Što se tiče obezbjeđenja plata, očekuju novi biznis plan i nove projekte. U Željezari je za stalno zaposleno 288 radnika, i oko 80 ugovoraca.

„Što se tiče ugovoraca obim posla je bio takav da je zahtijevao i određen broj ugovoraca. To je bilo nekih pedesetak na sređivanju, na remontima, 30 ugovoraca je bilo na obezbjeđenju, jer smo u junu dobili od matične kompanije zeleno svjetlo da formiramo službu obezbjeđenja, a kako nismo imali ljude sa licencom morali smo naći taj prelaz da angažujemo ljude“, kazao je Manojlović.

Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić je prije dva dana smijenio Manojlovića zbog, kako su kazali, nerealizovanja biznis plana, a za v.d. izvršnog direktora Željezare imenovali šeficu pravne službe te firme Radojku Jeretin.

Bonus video: