Damjanović: DPS može da kontroliše rad popisnih komisija i unošenje podataka

On je rekao da su primili k znanju uspješan napor Tonina Picule da kao izvjestilac u Evropskom parlamentu izlobira neobavezujuću rezoluciju, ali da je Eurostat dao podršku popisu

17539 pregleda 50 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, u čijem resoru je i Uprava za statistiku Monstat, kazao je da će u srijedu naredne sedmice biti predstavljene sve aktivnosti koje su do sada sprovodene za organizaciju popisa, kao i da su sve aktivnosti bile u predviđenim rokovima.

Na pitanje da DPS i druge opozicione stranke traže da budu uključene u popis, kao što je bila tadašnja opozicija na popisu 2011. godine, Damjanović je kazao da je on o sada ima dva sastanka sa predstavnicima DPS-a na tu temu.

"Pozivam ih i sada ako žele da nadziru sve popisne radnje to mogu da urade. Da kontrolišu sve od rada popisnih komisija do unošenja podataka", kazao je Damjanović.

On je rekao da su primili k znanju uspješan napor Tonina Picule da kao izvjestilac u Evropskom parlamentu izlobira neobavezujuću rezoluciju.

"Ali imajte u vidu da je Eurostat, ključno tijelo Evropske komisije, dao podršku popisu. Popisa će biti sa apekta ove Vlade i čvrsto sam ubijeđen da će i nova vlada nastaviti ovaj posao", rekao je Damjanović.

Objasnio je da bojkot može u nekim procentima "narušiti uslovno rečeno bilans".

"Međutim, shodno Zakonu o popisu postoji mehanizam da se to nadomjesti postojećim registrima tako da ni to ne može biti nikakav problem i prepreka popisu. Žao mi je svih koji su ovo pokušali da ispolitizuju, koji su počeli da nas prebrojavaju. To je politika koja je gubitnička. Ovdje se radi o jednom događaju koji je praznik demografije i biće ga".

Bonus video: