U narednih pet godina u opštini Nikšić planirano 148 projekata vrijednih oko 200 miliona eura

Neki od projekata, prema riječima Jelene Šekarić, su uređenje industrijske zone Gračanice, rekonstrukcija vodovoda na prigradskom području, kao i ulica u gradskom, prigradskom i seoskom području, sanacija postojećeg kolektorskog sistema za otpadne vode, dogradnja skloništa za napuštene i izgubljene životinje...

6820 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Strateškim planom razvoja opštine Nikšić 2023-2028. planirano je 148 projekata vrijednosti oko 200 miliona eura.

Predstavljajući nacrt Strateškog plana na centralnoj javnoj raspravi, Jelena Šekarić, sekretarka Sekretarijata za investicije i projektovanje, kazala je da on obuhvata pet specifičnih strateških ciljeva – unapređenje i razvoj komunalne djelatnosti, održivi ekonomski rast i razvoj, zaštitu životne sredine, unapređenje i razvoj društvene djelatnosti kao i unapređenje efikasnosti i efektivnosti rada lokalne uprave.

Predsjednik Skupštine Opštine Nemanja Vuković istakao je da je posljednja strategija razvoja grada bila urađena za period od 2013 do 2019, dok nakon toga nije urađen taj „fundamentalan dokument“.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

„Nadamo se da će ovaj dokument biti osnova za dalji razvoj i napredak našeg grada, da ne ostane mrtvo slovo na papiru i da ne bude realizovan u mizernom procentu, kao što je bio slučaj sa prethodnom, koji je realizovan u procentu od 15-20 odsto, već da zajedno i posvećeno doprinesemo realizaciji ove strategije“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da građani i civilni sektor daju predloge i sugestije, kako bi dokument bio što kvalitetniji.

„Čini mi se da ova strategija razvoja nije spisak lijepih želja, već da je koncipirana na način da bude realna, održiva i ostvariva u narednih pet godina kako bismo svi zajedno uživali u onome što će biti njeni benifiti“, kazao je Vuković.

Detalj iz SO Nikšić
Detalj iz SO Nikšićfoto: Svetlana Mandić

Neki od projekata, prema riječima Jelene Šekarić, su uređenje industrijske zone Gračanice, rekonstrukcija vodovoda na prigradskom području, kao i ulica u gradskom, prigradskom i seoskom području, sanacija postojećeg kolektorskog sistema za otpadne vode, dogradnja skloništa za napuštene i izgubljene životinje. Tu je i sportsko-rekreativna staza oko Trebjese i biciklistička staza duž trase stare pruge Nikšić-Bileća.

Šekarić
Šekarićfoto: Svetlana Mandić

„Planirano je povećanje radnih mjesta kroz razvoj poljoprivrede, turizma, zanatstva, ugostiteljstva i mikro i malih preduzeća u različitim oblastima prerade i industrije, kao i formiranje lokalnog partnerstva za zapšljavanje i izrada lokalne strategije za zapošljavanje“, rekla je, između ostalog, sekretarka za investicije.

Planom je obuhvaćena i sanacija deponije Mislov do, izgradnja centra za savremeno upravljanje i tretman komunalnog otpada, izgradnja i opremanje reciklažnih dvorišta, regulacija korita rijeka...Tu je i izgradnja zgrade Filološkog fakulteta, novog studentskog doma, vrtića sa jaslicama, stanova za lica u stanju socijalne potrebe, adaptacija dijela postojećeg studentskog doma, rekonstrukcija dijela Doma revolucije za potrebe gradske galerije sa pratećim sadržajima...Planirano je i uspostavljanje geografsko-informacionog sistema o prostoru sa GIS bazom podataka.

„Ovaj plan će postaviti čvrste temelje za budući razvoj naše opštine stvarajući nove prilike za ekonomski rast kroz povećanje broja malih i srednjih preduzeća, a cirkularna ekonomija i ruralni turizam će kao dio suštinskih prioriteta stvoriti nove mogućnosti za naše građane“, istakla je Šekarić. Raspravi je prisustvovao mali broj građana i zainteresovanih predstavnika civilnog sektora.

Branislav Eraković, predsjednik MZ Kličevo, kazao je da je potrebno u plan uvrstiti i izgradnju sportske sale i sportskih terena u toj Mjesnoj zajednici, imajući u vidu da je riječ o dijelu grada u kome živi oko 17 hiljada stanovnika a koji je bez pomenutoh sportskih sadržaja.

„Mi smo pronšli dio za sportsku salu. Riječ je o magacinu robnih rezervi koji potražujemo već dvije godine, a nemamo pozitivan odgovor. Uputili smo dopis da Vlada to vrati Opštini a ova da ustupi MZ Kličevo. Već imamo zainteresovanih klubova, a jedan od njih je džudo klub“, kazao je Eraković.

Eraković
Erakovićfoto: Svetlana Mandić

Preporučio je i da Opština kupi 33,5 hiljada metara kvadratnih zemljišta pored Carevog mosta, koji je u vlasništvu OTP banke i koja isto prodaje.

Kako je kazao, cijena kvadrata je oko dva eura i Opštinu bi to zemljište koštalo koliko je uložila u rekonstrukciju gradskog parka.

„A riječ je o zemljištu koje se nalazi pored zaštićenog objekta, Carevog mosta, gdje su nekada znali i da grade farme. Veliko bi bilo da to Opština kupi, da ne bi s tom zemljom neko drugi raspolagao, jer već ima zainteresovanih kupaca“, istakao je predsjednik MZ Kličevo.

Vida Ristić je istakla da je plan ambiciozan i odličan i da je „sjajno to što je konačno u strategiji uvrštena izrada GIS baze“, sugerisala je da sredstva za planiranu digitalizaciju budu veća i da slijede dobru praksu iz regiona, kao i da je, prije izrade GIS baze, potrebno prethodno obučiti zaposlene kako ne bi bili prinuđeni da angažuju spoljne saradnike.

Zainteresovana javnost im još dva dana mogućnost da nadležnom sekretarijatu uputi predloge i sugestije vezane za Strateški plan razvoja opštine.

Bonus video: