Saradnjom sa državama Dunavskog regiona do bržeg razvoja i članstva u EU

“To je posebno važno za zemlje kandidate za članstvo, kako bi se stvorio okvir za korišćenje fondova EU"

852 pregleda 0 komentar(a)
Sa foruma u Sloveniji, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Sa foruma u Sloveniji, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Strategija Evropske unije za Dunavski region (EUSDR) ima značajnu ulogu u procesu evropske integracije, regionalnoj saradnji i jačanju odnosa između država članica Unije i zemalja kandidata, saopštili su predstavnici Ministarstvu evropskih poslova.

Generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu, Bojan Vujović, je na panelu u okviru godišnjeg foruma EUSDR, koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji, kazao da je prioritete i ciljeve EUSDR potrebno na odgovarajući način integrisati u nacionalne strategije i programe, kao i u prioritete programa teritorijalne saradnje koje finansira EU.

“To je posebno važno za zemlje kandidate za članstvo, kako bi se stvorio okvir za korišćenje fondova EU", kazao je Vujović.

On je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, naveo i da svaki od tematskih ciljeva i prioriteta ove strategije treba smatrati značajnim, budući da su usmjereni na suočavanje sa specifičnim izazovima i problemima u Dunavskom regionu.

"Kada je u pitanju Crna Gora, pravci razvoja njenog razvoja najviše su komplementarni sa ciljevima sadržanim u prvom stubu EUSDR. Naime, turizam je najvažnija strateška grana crnogorske privrede, a ona je direktno uslovljena zaštitom životne sredine i razvojem saobraćajne infrastrukture, posebno one namijenjene održivom transportu", naglasio je Vujović.

Panel na kojem su učestvovali predstavnici država potpisnica EUSDR koje su u procesu pridruživanja EU, bio je posvećen pitanjima strateškog planiranja i finansiranja aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva ove strategije na nacionalnim nivoima.

Bonus video: