Fidelity o ekspozeu Spajića: Ne pominju se prosječna plata od 1.000 eura, penzija od 600...

"U ekspozeu se ne pominje da će se program Evropa sad 2 realizovati za godinu dana"

29129 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanije Fidelity consulting saopštila je da su čekivali da će ekspoze mandatara Milojka Spajića da "zagrmi" oko programa Evropa sad 2, a da je javnosr dobila "blagi povjetarac".

"U ekspozeu se ne pominje se da će se program Evropa sad 2 realizovati za godinu dana. Nema pomena o punoj zaposlenosti. Ne pominje se prosječna penzija od 600 eura. Ne pominje se prosječna plata od 1.000 eura", naveli su iz te kompanije.

Dodali su da su više puta ponovili da "nije moguće sprovesti tako obimne reforme u veoma kratkom roku".

"I to se indirektno priznalo u ekspozeu. Međutim, ima jedna zanimljiva stvar koju ekspoze tretira. Pominje se samo oslobađanje poslodavca dijela troškova rada ali ne i oslobađanje zaposlenog od obaveza plaćanja troškova rada. Naime, doprinosi za fond PIO koji se odnose na poslodavce iznose 5,5 odsto, dok za zaposlene oni iznose 15 odsto. Dakle, poslodavci će, prema ekspozeu, biti oslobođeni plaćanja doprinosa za PIO od 5,5 odsto. Ako pretpostavimo da će poslodavci biti oslobođeni i ostalih opterećenja koji se odnose na njih, na platu od 800 eura (koliko sada iznosi prosječna plata), program Evropa sad 2 maksimalno nudi povećanje od oko 8 odsto (68 eura) a nikako 25 odsto, kako je bilo predviđeno famoznim kalkulatorom", naveli su iz kompanije Fidelity.

Poručuju da čekaju detalje programa Evropa sad 2.

Bonus video: